Στον Λίβανο ο Μητσοτάκης: Μπαράζ διπλωματικών επαφών με το βλέμμα στη Μέση Ανατολή

Στη σημερινή επίσκεψή του στη Βηρυτό ο πρωθυπουργός πρόκειται να στείλει μήνυμα υπέρ της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή και στήριξης του Λιβάνου στην εφαρμογή της εκεχειρίας που επετεύχθη στις 26 Νοεμβρίου

 

Με την προσοχή της διεθνούς κοινότητας να είναι στραμμένη στη Μέση Ανατολή από την κυβέρνηση σε εξέλιξη είναι ένας κύκλος διπλωματικών επαφών. Σήμερα ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στο Λίβανο, σε μια επίσκεψη που ήταν προγραμματισμένη να γίνει πριν από δέκα ημέρες (αναβλήθηκε λόγω βλάβης του αεροσκάφους) αλλά μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία αποκτά ξεχωριστή σημασία.

 

Υπενθυμίζεται πως την προηγούμενη εβδομάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Βασιλιά της Ιορδανίας Abdullah II και τον Εμίρη του ΚατάρΣεΐχη Tamim bin Hamad Al Thani. Ο κύκλος των επαφών θα συνεχιστεί και την Τέταρτη ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στις Βρυξέλλες όπου στη Σύνοδο Κορυφής αναμένεται να συζητηθεί και το νέο τοπίο που δημιουργείται μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία. 

 

Στη σημερινή επίσκεψή του στη Βηρυτό ο πρωθυπουργός πρόκειται να στείλει μήνυμα υπέρ της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή και στήριξης του Λιβάνου στην εφαρμογή της εκεχειρίας που επετεύχθη στις 26 Νοεμβρίου. Κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν πως η επίσκεψη είναι υψηλού συμβολισμού και σημασίας και επισημαίνουν πως Ελλάδα και Λίβανος συνδέονται με παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας. 

 

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Ευρωπαίου πρωθυπουργού στο Λίβανο  μετά την τελευταία ανακωχή καθώς και τις εξελίξεις στη Συρία. Μάλιστα χθες μιλώντας στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε πως «αυτό  επιβεβαιώνει τον ρόλο της πατρίδας μας στην ευρύτερη περιοχή, με αυτή την κυβέρνηση να κρατά ταυτόχρονα σταθερά το τιμόνι του τόπου».

 

Σύμφωνα με πληροφορίες στις συζητήσεις που θα έχει o Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι και τον Πρόεδρο της Βουλής Ναμπίχ Μπερί, αναμένεται να επαναλάβει την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνδράμει στην ενίσχυση των κρατικών δομών του Λιβάνου – ανάμεσά τους και οι Ένοπλες Δυνάμεις που παίζουν κρίσιμο ρόλο στην εφαρμογή της εκεχειρίας. Επίσης θα συναντηθεί και με την ελληνική κοινότητα του Λιβάνου.

 

Να σημειωθεί πως πρόσφατα ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα τεκταινόμενα στη Μέση Ανατολή αλλά και στο ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή. «Αυτό το οποίο γίνεται στην Συρία είναι μια τεράστια αλλαγή σε σχέση με τις σταθερές που γνωρίζαμε στη Μέση Ανατολή» επεσήμανε. Προσέθεσε «και εμείς, προφανώς, έχουμε ρόλο και λόγο στο τι γίνεται σήμερα στη Συρία» και αναφέρθηκε σε  τρεις λόγους: 

 

Πρώτον γιατί είμαστε πολύ κοντά, 

Δεύτερον «διότι είμαστε οι φυσικοί θεματοφύλακες του ορθόδοξου στοιχείου και στον Λίβανο και στην Συρία, ελληνόφωνου και αραβόφωνου» και άρα η διασφάλιση της προστασίας των μειονοτήτων έχει τεράστια σημασία 

Τρίτον γιατί είμαστε στην πρώτη γραμμή του προσφυγικού προβλήματος και κατά συνέπεια η σταθερότητα της Συρίας και η δυνατότητα της χώρας να υποδεχθεί πίσω εκατομμύρια πρόσφυγες έχει προφανώς πολύ μεγάλη σημασία.

 

Οι πρώτες κινήσεις στο μεταναστευτικό

 

Με την κατάσταση στη Συρία να παραμένει ακόμα ρευστή είναι δύσκολο να γίνουν προβλέψεις για την επόμενη ημέρα και πώς θα επηρεαστούν οι εξελίξεις στο μεταναστευτικό. Υπενθυμίζεται πως είναι περίπου 6 εκατομμύρια οι πρόσφυγες από τη Συρία, με τους μισούς να βρίσκονται στην Τουρκία ενώ ένα σημαντικό κομμάτι έχει κατευθυνθεί στο Λίβανο αλλά και στη Γερμανία. 

 

Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα αλλά και στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη έχει αποφασιστεί το πάγωμα της επεξεργασίας των αιτήσεων ασύλου από Σύρους πρόσφυγες έως ότου ξεκαθαρίσει η κατάσταση. Παράλληλα θα εκπονηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο ένα σχέδιο   επιστροφών, εθελοντικών στην αρχή, όποιων Σύρων πολιτών επιθυμούν να γυρίσουν  στη χώρα τους.  Βέβαια, μένει να φανεί πως θα διαμορφωθεί η κατάσταση, καθώς μία επικράτηση των σκληροπυρηνικών στη Συρία μπορεί να οδηγήσει σε ένα νέο μεταναστευτικό ρεύμα. Επομένως, στην Ευρώπη τηρούν στάση αναμονής και ετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα. 

 

Κατερίνα Κοκκαλιάρη