Μήνυμα σφάλματος

Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /var/www/vhosts/loutraki365.gr/httpdocs/includes/file.phar.inc).

Άποψη: Πώς να λέτε ψέματα σαν τους New York Times

Πριν από μερικές ημέρες προειδοποιήσαμε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη νέα, πολυδάπανη επιχείρηση προπαγάνδας του ισραηλινού κράτους εναντίον της Υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), στην οποία μάλιστα συμμετείχε εμμέσως και η Google κατά παράβαση των δικών της κανόνων λειτουργίας. Στόχος του Τελ Αβίβ είναι να συνδέσει την υπηρεσία του ΟΗΕ με τη Χαμάς προκειμένου να διακόψει το ανθρωπιστικό της πρόγραμμα και να επιταχύνει την εξόντωση του πληθυσμού της Γάζας.

 

Αναμέναμε ότι τα νέα ψεύδη θα έβρισκαν σύντομα το δρόμο τους προς μεγάλα μέσα ενημέρωσης, τα οποία από τις 7 Οκτωβρίου του 2023 στηρίζουν με κάθε τρόπο την ισραηλινή γενοκτονία στη Γάζα. Και δεν πέσαμε έξω. Οι New York Times παρουσίασαν ένα κείμενο το οποίο πλέον διαδίδεται μαζικά από το Ισραήλ το οποίο υποτίθεται επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς του.

 

Αναλύοντας τεχνικές που παρουσιάζουμε και στο βιβλίο Προπαγάνδα και Παραπληροφόρηση θα επιχειρήσουμε σήμερα να παρουσιάσουμε τον τρόπο με τον οποίο μια εφημερίδα μπορεί να διαστρεβλώσει ολοκληρωτικά την πραγματικότητα χωρίς αναγκαστικά να λέει ψέματα – για τα οποία θα μπορούσαν να υπάρξουν και ποινικές ευθύνες.

 

Ξεκινώντας από τους συντάκτες βλέπουμε ότι το άρθρο υπογράφει και ο Adam Rasgon, συντάκτης παλαιότερα της ισραηλινής εφημερίδας Jerusalem Post, ο οποίος έχει κατηγορηθεί ακόμη και από συναδέλφους τους στο New Yorker ότι με τα κείμενά του «ξέπλενε» τις δολοφονίες Παλαιστίνιων δημοσιογράφων.

 

 

Τα προβλήματα του κειμένου ξεκινούν από τον υπότιτλο στον οποίο διαβάζουμε ότι «Ενώ το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι τα Ηνωμένα Έθνη έχουν προσπαθήσει να ελαχιστοποιήσουν το πρόβλημα (της υποτιθέμενης συνεργασίας με τη Χαμάς), ο παγκόσμιος οργανισμός λέει ότι Ισραηλινοί αξιωματούχοι διεξάγουν μια άδικη εκστρατεία για την απαξίωσή του».

 

Εδώ η καταγγελία του Ισραήλ παρουσιάζεται από την εφημερίδα σαν υπαρκτό και αδιαμφισβήτητο «πρόβλημα». Το Ισραήλ μάλιστα εμφανίζεται διαλακτικό καθώς αναγνωρίζει τις προσπάθειες του ΟΗΕ να το αντιμετωπίσει ενώ ο οργανισμός παρουσιάζεται να πραγματοποιεί σκληρή επίθεση στο Τελ Αβίβ. Ο αμυνόμενος δηλαδή παρουσιάζεται ουσιαστικά σαν επιτιθέμενος.

 

Το κείμενο ισχυρίζεται ότι ένας υποδιευθυντής σε σχολείο της UNRWA στη Γάζα ήταν και μαχητής του στρατιωτικού σκέλους της Χαμάς και πως αυτό προκύπτει από έγγραφα της Παλαιστινιακής οργάνωσης που ανακάλυψε το Ισραήλ. Η καταγγελία στηρίζεται αποκλειστικά σε ανώνυμες ισραηλινές πηγές από τον IDF και το υπουργείο Εξωτερικών – αλλά αυτό το μαθαίνουμε μετά την πέμπτη παράγραφο του κειμένου.

 

New York Times Building | Thornton Tomasetti

 

Και εδώ ξεκινά η μαγεία της προπαγάνδας. Διαβάζουμε στο κείμενο ότι «Αν και οι ΝΥΤ δεν είχαν τρόπο να πιστοποιήσουν την αυθεντικότητα των αρχείων, (αυτά) παρουσιάζουν ομοιότητες με άλλα αρχεία της Χαμάς που έχουν εξετάσει οι ΝΥΤ». Ακούγεται εντυπωσιακό αλλά τι πραγματικά λέει αυτή η πρόταση; Ότι η εφημερίδα είχε εξετάσει και άλλα αρχεία της Χαμάς (αλλά δεν μαθαίνουμε το περιεχόμενό τους ή τι προέκυψε από αυτή την έρευνα), τα οποία μοιάζουν με αυτά που παρουσίασε ο ισραηλινός στρατός. Τι ακριβώς περίμεναν δηλαδή οι NYT, ότι το Ισραήλ θα παρουσίαζε τα στοιχεία σε επιστολόχαρτο του IDF ή ότι θα προσπαθούσε να πλαστογραφήσει αρχεία με τα χαρακτηριστικά κειμένων της Χαμάς;

 

Παρόλα αυτά η εφημερίδα τονίζει ότι τα έγγραφα (την αυθεντικότητα των οποίων δεν μπορεί να επιβεβαιώσει), «προσφέρουν τις πιο λεπτομερείς αποδείξεις» που έχουν υπάρξει. Μια ανεπιβεβαίωτη πληροφορία λοιπόν παρουσιάζεται σαν «απόδειξη». Να σημειωθεί ότι το Ισραήλ έδωσε τα «στοιχεία» στους New York Times, αλλά αρνείται να τα μοιραστεί με τον ΟΗΕ προκειμένου αυτός να είναι σε θέση να απαντήσει στις κατηγορίες. Πρόκειται για την ίδια πρακτική που ακολουθεί με τους υποτιθέμενους μαζικούς βιασμούς από Παλαιστίνιους, για τους οποίους δεν επιτρέπει τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας.

 

Ας δούμε τώρα και μερικές ακόμη προτάσεις με τις οποίες η εφημερίδα διαστρεβλώνει την πραγματικότητα:

 

ΝΥΤ: «Η υπηρεσία προσφύγων, γνωστή ως UNRWA, λειτουργούσε σχολεία σε όλη τη Γάζα πριν κλείσουν μετά την επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και τον πόλεμο που ακολούθησε». Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι τα σχολεία που βομβάρδισε το Ισραήλ απλώς «έκλεισαν» και τοποθετεί αμέσως μετά την αναφορά στην επιχείρηση της Χαμάς για να αποδώσει ευθύνες στους Παλαιστίνιους. Η λέξη πόλεμος υπονοεί την ύπαρξη δυο αντίπαλων στρατών ενώ στη Γάζα έχουμε μια γενοκτονία την οποία συντελεί ένας στρατός κατοχής με πρόσχημα ενέργειες της Παλαιστινιακής αντίστασης που όπως έχουμε εξηγήσει καλύπτονται από το διεθνές δίκαιο.

 

NYT : «Περίπου 200 εγκαταστάσεις της UNRWA χτυπήθηκαν από την έναρξη του πολέμου, πολλές από αυτές ήταν σχολεία». Αυτή η παράγραφος θα μπορούσε να θεωρηθεί ελαφρώς βελτιωμένη από την προηγούμενη αλλά δεν είναι. Η παθητική σύνταξη εξαφανίζει από το κάδρο το δράστη, δηλαδή το Ισραήλ το οποίο βομβαρδίζει σχολεία του ΟΗΕ, και υπονοεί ότι τις εγκαταστάσεις μπορεί να χτύπησαν και Παλαιστίνιοι.

 

ΝΥΤ: «Η Υπηρεσία (UNRWA) απασχολεί περίπου 13.000 άτομα…». Η πληροφορία είναι μερικώς ψευδής γιατί η UNRWA έχει τουλάχιστον 30.000 υπαλλήλους. Οι 13.000 είναι αυτοί που δουλεύουν στο πεδίο. Από πολύ νωρίς τα φιλοϊσραηλινά μέσα ενημέρωσης επιχειρούν να μειώσουν τον αριθμό των υπαλλήλων, ώστε να δείχνουν ότι τα μέλη της που φέρονται να συνεργάστηκαν με την Χαμάς είναι μεγάλο ποσοστό επί του συνόλου. Ακόμη όμως και αν δυο, τρεις, δέκα ή και 20 εργαζόμενοι είχαν σχέσεις με την Χαμάς αυτό αποτελεί to 0.08% των εργαζομένων. Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση (που δεν έχει επιβεβαιωθεί), δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Χαμάς εκτός από στρατιωτικές δράσεις επιτελεί κυβερνητικά καθήκοντα και προφανώς θα έχει σχέσεις με τεράστιο τμήμα του πληθυσμού.

 

ΝΥΤ: «(Ισραηλινοί αξιωματούχοι) εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για τον τρόπο με τον οποίο αντέδρασαν τα Ηνωμένα Έθνη όταν το Ισραήλ κοινοποίησε λεπτομερείς πληροφορίες νωρίτερα φέτος σχετικά με τους 18 εργαζόμενους της UNRWA, τους οποίους κατηγόρησε για συμμετοχή στις 7 Οκτωβρίου».

 

Εδ΄ω η εφημερίδα παρουσιάζει και πάλι τις καταγγελίες του Ισραήλ σαν γεγονότα αποκρύπτοντας ότι υπήρξε ανεξάρτητη έρευνα με επικεφαλής την Γαλλίδα πρώην υπουργό Εξωτερικών Catherine Colonna, που αποκάλυψε ότι από τα 18 άτομα, για το ένα δεν δόθηκε κανένα αποδεικτικό στοιχείο και για άλλα εννέα δόθηκαν στοιχεία που δεν τεκμηρίωναν σχέση με τη Χαμάς.