Όλες οι κινήσεις της Άννας Διαμαντοπούλου - Εγκαταστάθηκε με υπερεξουσίες σε προσωπικό γραφείο και τα αλλάζει όλα
«Το σχέδιο Πισσαρίδη έχει θετικά πράγματα. Είναι ένας κορυφαίος Νομπελίστας, έχω συνεργαστεί πολλές φορές μαζί του και πολλά στοιχεία στο σχέδιό του είναι σοβαρά. Η Κυβέρνηση δεν υλοποίησε το σχέδιο Πισσαρίδη, το άφησε στη γωνία αφού το παρουσίασε. Επομένως δεν έχω καμία πρόθεση να το δαιμονοποιήσω».
Όσοι παρακολουθούν το ΠΑΣΟΚ έμειναν άναυδοι όταν άκουσαν την αποτυχούσα υποψήφια πρόεδρο Άννα Διαμαντοπούλου -την οποία ο επανεκλεγείς Νίκος Ανδρουλάκηςδιόρισε παραδόξως «υπεύθυνη πολιτικού σχεδιασμού» και της επιτρέπει αφελώς να «αξιολογεί» τα στελέχη του κόμματος- να καθαγιάζει τον Κύπριο οικονομολόγο, που για το ΠΑΣΟΚ αποτελεί το απόλυτο σύμβολο της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων Μητσοτάκη- τις οποίες η ίδια επικρίνει γιατί αποκλίνουν από τις πιο σκληρές προβλέψεις του.
Το σοκ στη Χαρ. Τρικούπη μεγαλώνει όταν μέσα ενημέρωσης με τα οποία η ίδια διατηρεί από παλιά σχέσεις -και συνακόλουθα εξάρτηση- προβάλλουν ότι η επιστροφή της πρόσθεσε στο ΠΑΣΟΚ «τη γνώση και την πολύτιμη κυβερνητική της εμπειρία»! Από το περιβάλλον της διακινείται ότι ο Ανδρουλάκης, της το «αναγνωρίζει» και της διέθεσε προσωπικό γραφείο -που χρησιμοποιεί για «συναντήσεις» και «τηλεδιασκέψεις».
Παλαιά στελέχη του κόμματος, μιλούν για σχέδιο παραγκωνισμού του Κώστα Λαλιώτη – καθώς μόνο αυτός είχε διαχρονικά δικό του χώρο στα κεντρικά γραφεία του κόμματος- και προσβλητικής υποβάθμισης του γραμματέα Ανδρέα Σπυρόπουλου, ως φυσικού Νο2 του κόμματος. Η κυρία δρα πλέον ως υπερπρόεδρος. Με ελευθερία, κατά τους υμνογράφους της, να «επιβλέπει, παρεμβαίνει και διορθώνει ό,τι κρίνει απαραίτητο».
Ταυτόχρονα σχεδιάζει να διαμορφώσει νέα ανθρωπογεωγραφία στο ΠΑΣΟΚ. «Αξιολογεί βιογραφικά» για στελέχωση του κομματικού μηχανισμού, ώστε να ακολουθήσει «μετάβαση» των κομματικών αρμοδιοτήτων σε πρόσωπα , που -όπως είπε η ίδια στο «Βήμα»- «είναι ικανά, έχουν γνώση και κυρίως χρόνο». Αλλά «της επιλογής και επιρροής της» λένε οι γνωρίζοντες.
ΠΑΣΟΚ: Μετάλλαξη προς τα δεξιά
Η αλλαγή πολιτικής και φυσιογνωμίας του ΠΑΣΟΚ άρχισε ήδη να προβάλλεται από την ίδια στα εργασιακά με το επιχείρημα ότι τα γνωρίζει από την Κομισιόν, όπου την είχε στείλει ο Σημίτης. Ωστόσο η μετριότητα που χαρακτήρισε τη θητεία της δεν της επέτρεψε να επιβάλει αντεργατικές πολιτικές στα κράτη μέλη. Επηρέαζε όμως τον τότε Έλληνα Πρωθυπουργό που υιοθέτησε όρους όπως «απασχολούμενοι» αντί για «εργαζόμενοι».
Η «υπεύθυνη πολιτικού σχεδιασμού» προλειαίνοντας το έδαφος για τη μετάλλαξη προς τα δεξιά, «επικαιροποιεί» και τη θέση του για τον κατώτατο μισθό αναγγέλλοντας -όταν ρωτήθηκε στην ΕΡΤ- για τους στόχους του ΠΑΣΟΚ, σε σχέση με τα 950 που διακηρύσσει η κυβέρνηση: «Μπορεί να πάει και στα 1.000 ευρώ, μπορεί να πάει και παραπάνω, μπορεί να πάει και λιγότερο. Δεν μπορεί να πει από τώρα το ΠΑΣΟΚ πού θα πάει».
Η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως ζήτησε αμεσως «να εξηγήσει το ΠΑΣΟΚ γιατί να υπάρχει το ενδεχόμενο να μειωθεί ο κατώτατος μισθός, όταν από την ευρωπαϊκή οδηγία, προκύπτει ρητά απαγόρευση κάθε μείωσης μισθού;».
Θέσεις που βολεύουν την κυβέρνηση, διατύπωσε η Διαμαντοπούλου και για την ένταξη του προσωπικού των νοσοκομείων στα βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Ανακουφισμένος ως υπουργός Υγείας ο Άδωνης Γεωργιάδης, το έστρεψε κατά του Ανδρουλάκη και τον κατηγόρησε για «λαϊκιστική, επικίνδυνη τροπολογία , που όποιος σας είχε βάλει να την υπογράψετε και μάλιστα 22 φορές, ήθελε να τινάξετε το ΕΣΥ στον αέρα».
Όταν το ΠΑΣΟΚ μετακινήθηκε, «χάρηκε» που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «προσχωρεί στην άποψη Γεωργιάδη και Διαμαντοπούλου»- την οποία «ευχαρίστησε για την όποια πινελιά σοβαρότητας έβαλε στο ΠΑΣΟΚ».
«Θολώνει το φιλολαϊκό πρόσωπο ΠΑΣΟΚ»
Έμπειρα στελέχη του ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι έτσι «θολώνει έτσι το φιλολαϊκό πρόσωπο ΠΑΣΟΚ» και υποψιάζονται ότι η Διαμαντοπούλου, αν δεν διατηρεί υπογείως τις επαφές που είχε με την κυβέρνηση και συγκεκριμένα στελέχη της- «σίγουρα έχει τις ίδιες αναφορές σε οικονομικά κέντρα που έχουν και κυβερνητικοί αξιωματούχοι». Και το συνδέουν με το ότι ο πρώην πιο στενός συνεργάτης της διαχειρίζεται το κομματικό «θινκ τανκ» της ΝΔ!
Αναφέρουν επίσης την παρουσίας της προ ημερών στη Βαρκελώνη σε μία συζήτηση για τη «μεταρρύθμιση» του κοινωνικού κράτους στην οποία είχε ανάμιξη, όπως γράφτηκε, το γραφείο του Μπέρνι Σάντερς. Σα να θεωρεί την Αμερική ως προπύργιο των προοδευτικών ιδεών, ως παλαιά εκλεκτή της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ.
Τα ερωτηματικά που θέτουν οι ίδιοι εστιάζουν στη διαπίστωση ότι, κατά τις επίσημες ανακοινώσεις των Ισπανών διοργανωτών, η ίδια μετείχε εκπρόσωπος του «Δικτύου» της- και όχι του ΠΑΣΟΚ! Σαν να το έχει δίπορτο.
Πάντως συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη τονίζουν ότι οι διαφοροποιήσεις Διαμαντοπούλου- που οι ίδιοι θεωρούν «υπονομευτικές»- δεν διαφεύγουν της προσοχής του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Θα «απαντήσει όμως στον «κατάλληλο χρόνο και με τον κατάλληλο τρόπο» -τοποθετώντας την αντίδρασή του στο συνέδριο του Κινήματος που θα αναδείξει τα νέα όργανα αποφάσεων.