Ανάλυση : Ο θάνατος του Γιαχία Σινουάρ και οι επιπτώσεις στη σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς..... Μόνικα Αρτινού

«Η δολοφονία του Γιαχία Σινουάρ, ηγέτη της Χαμάς στη Γάζα, αποτελεί σημείο καμπής στη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς», εκτιμά ο Hamed Qusay,  πολιτικός αναλυτής στο Πανεπιστήμιο Al-Quds στη Ραμάλα, την «πρωτεύουσα» των Παλαιστίνιων στη Δυτική Όχθη.

 

Ο Σινουάρ, θεωρούμενος ως ο βασικός σχεδιαστής των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου, ήταν μια κεντρική φυσιογνωμία, τόσο στην στρατιωτική όσο και στην πολιτική πτέρυγα της οργάνωσης. Η απώλειά του, όπως υποστηρίζει ο Hamed Qusay σε συνέντευξη του στη γαλλική εφημερίδα Liberation, αποτελεί το σημαντικότερο πλήγμα για την Χαμάς από την έναρξη της σύγκρουσης. Ωστόσο, η εξάλειψη του Σινουάρ δεν σημαίνει αυτόματα το τέλος της Χαμάς, προσθέτει ο κ. Qusay.

 

Η ανάλυση της κατάστασης απαιτεί την εξέταση πολλών παραγόντων. Πρώτον, η Χαμάς, όπως αναφέρει ο Qusay, έχει δομή με διαφορετικές θέσεις ευθύνης, επιτρέποντας την συνέχιση των επιχειρήσεων ακόμη και μετά την απώλεια ηγετικών στελεχών.

 

Δεύτερον, η δολοφονία του Σινουάρ, σύμφωνα με τον ίδιο αναλυτή, ίσως οδηγήσει στην ενίσχυση της πολιτικής πτέρυγας της Χαμάς, η οποία βρίσκεται στην εξορία. Αυτό μπορεί να επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες μεσολαβητών, ο Σινουάρ είχε διακόψει πολλές φορές τις συνομιλίες.

 

Η διαδοχή του Σινουάρ είναι επίσης αβέβαιη. Ενώ υπάρχουν πιθανοί διάδοχοι στο πολιτικό γραφείο, όπως ο Χαλίντ Μεσάαλ ή ο Χαλίλ αλ-Χάγια (ο διαπραγματευτής με το Ισραήλ για τους ομήρους), η θέση του αρχηγού της στρατιωτικής πτέρυγας παραμένει ανοιχτή, δεδομένης της μεγάλης απώλειας στελεχών. Η εύρεση αντικαταστάτη για τον Σινουάρ θα είναι πολύ πιο δύσκολη απ’ ό,τι για τον Ισμαήλ Χανίγια, ο οποίος είχε δολοφονηθεί νωρίτερα.

 

Η εξέλιξη αυτή θα επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων, όπως ελπίζει ο Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο Τζο Μπάιντεν;

 

Η άποψη του Qusay είναι ότι η Χαμάς δεν θα εγκαταλείψει τις βασικές της απαιτήσεις (απελευθέρωση Παλαιστινίων κρατουμένων, επιστροφή προσφύγων στη Γάζα, απόσυρση του ισραηλινού στρατού), όμως η αλλαγή ηγεσίας ενδέχεται να αυξήσει την ευελιξία στις διαπραγματεύσεις. Η θέση του Νετανιάχου, ο οποίος επιθυμεί μια συμφωνία περιορισμένη στην ανταλλαγή ομήρων, θα παίξει καθοριστικό ρόλο.

 

Η κατάσταση είναι εξαιρετικά περίπλοκη. Η Χαμάς, η οποία έχει υποστεί τεράστιες απώλειες σε στελέχη και μαχητές, βρίσκεται σε θέση παρόμοια με εκείνη της δεύτερης Ιντιφάντα, όταν ανασυγκροτήθηκε μετά από αντίστοιχες απώλειες.

 

Η πιθανότητα παύσης των στρατιωτικών επιχειρήσεων, με στόχο την ανασυγκρότηση και την εστίαση στην πολιτική πτέρυγα, δεν μπορεί να αποκλειστεί. Η δολοφονία του Σινουάρ ρίχνει σκιά αβεβαιότητας για το μέλλον, όμως ανοίγει παράλληλα και την πιθανότητα για μια νέα φάση διαπραγματεύσεων.