«Ισορροπία τρόμου» μετά τις δηλώσεις Στόλντενμπεργκ και τον εκνευρισμό της Μόσχας


«Το ΝΑΤΟ είναι η ισχυρότερη στρατιωτική συμμαχία στον κόσμο» είπε ο Στόλντενμπεργκ και εκτίμησε πως ο Ρώσος πρόεδρος απειλεί με πυρηνικά αλλά δεν θα τολμήσει να το κάνει πράξη • «Εξαιρετικά προκλητική και επικίνδυνη» δήλωση, απαντά η Ρωσία

 

Αψήφιστα φέρεται πως παίρνει ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλντενμπεργκ, τις ρωσικές προειδοποιήσεις σχετικά με τη χρήση δυτικών όπλων μεγάλου βεληνεκούς από την Ουκρανία. «Το ΝΑΤΟ είναι η ισχυρότερη στρατιωτική συμμαχία στον κόσμο», τονίζει ο Στόλντενμπεργκ, αμφισβητώντας τις επόμενες κινήσεις της Ρωσίας και εκτιμώντας επί της ουσίας πως η πυρηνική ρητορική του Πούτιν είναι... μπλόφα. 

 

Υπενθυμίζεται ότι η Μόσχα και ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχουν τονίσει σε υψηλούς τόνους ότι σε περίπτωση που η Δύση επιτρέψει στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που του προμηθεύει για να πλήξει στόχους στο ρωσικό έδαφος, αυτό θα σήμαινε πως «οι χώρες του ΝΑΤΟ βρίσκονται σε πόλεμο με τη Ρωσία» – με ό,τι θλιβερές συνέπειες μπορεί να συνεπάγεται αυτή η εξέλιξη.

 

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζητά εδώ και μήνες από τους συμμάχους να επιτρέψουν στην Ουκρανία να εκτοξεύσει δυτικούς πυραύλους, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλου βεληνεκούς αμερικανικών ATACMS και των βρετανικών Storm Shadows στη Ρωσία για να περιορίσει την ικανότητα της Μόσχας να εξαπολύει επιθέσεις.

 

Τι είπε ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ

 

Ο Στόλτενμπεργκ, λοιπόν, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα The Times που δημοσιεύθηκε χθες (Τρίτη), ο απέρριψε την προειδοποίηση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν την περασμένη εβδομάδα ότι το να επιτραπεί στην Ουκρανία να χρησιμοποιεί τέτοια όπλα για να πλήττει βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος σημαίνει ότι η Δύση πολεμά απευθείας τη Ρωσία.

 

 

«Έχουν υπάρξει πολλές κόκκινες γραμμές που έχουν χαραχθεί από αυτόν στο παρελθόν, και δεν έχει προχωρήσει σε κλιμάκωση, η οποία θα σήμαινε επίσης άμεση συμμετοχή των συμμάχων του ΝΑΤΟ στη σύγκρουση», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ, του οποίου η θητεία ως επικεφαλής της συμμαχίας λήγει τον Οκτώβριο.

 

«Δεν το έχει κάνει, διότι συνειδητοποιεί ότι το ΝΑΤΟ είναι η ισχυρότερη στρατιωτική συμμαχία στον κόσμο. Συνειδητοποιούν επίσης ότι τα πυρηνικά όπλα, ο πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί και δεν θα πρέπει να διεξάγεται. Και του το έχουμε ξεκαθαρίσει αυτό αρκετές φορές».

 

Απειλεί η Μόσχα

 

Μια ημέρα, μετά, λοιπόν, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι τα σχόλια του Στόλτενμπεργκ είναι επικίνδυνα. «Η επιδεικτική επιθυμία του να μην λαμβάνει στα σοβαρά τις δηλώσεις του Ρώσου προέδρου είναι μια κίνηση εντελώς κοντόφθαλμη και μη επαγγελματική», δήλωσε ο Πεσκόφ.

 

Η θέση του Στόλτενμπεργκ είναι «εξαιρετικά προκλητική και επικίνδυνη», πρόσθεσε ο Πεσκόφ.

 

Υψηλόβαθμος στρατιωτικός αξιωματούχος του ΝΑΤΟ δήλωσε το σαββατοκύριακο ότι η Ουκρανία θα έχει βάσιμο στρατιωτικό λόγο για να χτυπήσει βαθύτερα στη Ρωσία με δυτικά όπλα. Οι σύμμαχοι του Κιέβου, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Βρετανίας, συζητούν αυτή τη στιγμή εάν θα δώσουν το πράσινο φως στο Κίεβο για να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση.

 

Υψηλόβαθμοι Ρώσοι πολιτικοί και ‘γεράκια’ της εξωτερικής πολιτικής αφήνουν να εννοηθεί ότι η Μόσχα μπορεί να ανταπαντήσει με πυρηνικά όπλα. Ο επικεφαλής του ρωσικού κέντρου πυρηνικών δοκιμών δήλωσε χθες ότι η μονάδα του είναι έτοιμη να ξεκινήσει και πάλι τις δοκιμές «ανά πάσα στιγμή». Η Ρωσία διαθέτει το μεγαλύτερο στον κόσμο πυρηνικό οπλοστάσιο.

 

Κατά την πορεία του πολέμου, η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της έχουν αυξήσει τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία με τρόπους που ήταν αδιανόητοι όταν ξεκίνησε αυτός, συμπεριλαμβανομένης της παροχής τεθωρακισμένων, προηγμένων πυραύλων και μαχητικών F-16.

 

Αυτό έχει οδηγήσει κάποιους πολιτικούς της Δύσης να υπονοήσουν ότι η πυρηνική ρητορική του Πούτιν είναι μπλόφα και ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ θα πρέπει να κάνουν τα πάντα για να βοηθήσουν την Ουκρανία να κερδίσει τον πόλεμο. Ο Ζελένσκι έχει δηλώσει ότι η ουκρανική διείσδυση στη Ρωσία, που ξεκίνησε στις 6 Αυγούστου, αποτελεί χλευασμό για τις κόκκινες γραμμές του Πούτιν.

 

Μαίνονται οι επιθέσεις 

 

Ρωσικές επιθέσεις είχαν ως στόχο ενεργειακές εγκαταστάσεις στην πόλη Σούμι της βορειοανατολικής Ουκρανίας σήμερα, με αποτέλεσμα ένας άνθρωπος στην πόλη Κροπιβνίτσκι να χάσει τη ζωή του, σύμφωνα με τις περιφερειακές αρχές.

 

Η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέρριψε 46 από τα 52 μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) που εξαπολύθηκαν από τη Ρωσία κατά του ουκρανικού εδάφους κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η Πολεμική Αεροπορία δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε τρεις κατευθυνόμενους πυραύλους κατά την επίθεση που δεν πέτυχαν τους στόχους τους.

 

Από την άλλη πλευρά, επίθεση της Ουκρανίας με drones «κατέστρεψε» αποθήκη, η οποία περιείχε πυραύλους και πυρομαχικά, στην περιφέρεια Τβερ στη δυτική Ρωσία, δήλωσε σήμερα πηγή των ουκρανικών υπηρεσιών ασφαλείας ((SBU). Τη νύκτα της Τρίτης προς Τετάρτη drones προκάλεσαν «εξαιρετικά ισχυρή έκρηξη» και «κατέστρεψαν κυριολεκτικά» αυτή την αποθήκη της Κεντρικής Διεύθυνσης Πυραύλων και Πυροβολικού του ρωσικού υπουργείου Άμυνας στην πόλη Τορόπετς.

 

«Η αποθήκη περιείχε πυραύλους για τα τακτικά πυραυλικά συστήματα Iskander, τα τακτικά πυραυλικά συστήματα Tochka-U, κατευθυνόμενες βόμβες και οβίδες του πυροβολικού», εξήγησε η πηγή.

 

Πυρκαγιά κοντά στο Τσέρνομπιλ πίσω από το ραδιενεργό καίσιο 

 

Η Νορβηγία ανακοίνωσε σήμερα ότι τα αυξημένα επίπεδα ραδιενεργού καισίου (Cs-137) που εντοπίσθηκαν κοντά στα σύνορα με την Ρωσία στην Αρκτική οφείλονται πιθανότατα σε δασική πυρκαγιά που σημειώθηκε κοντά στο Τσέρνομπιλ στην Ουκρανία, όπου είχε σημειωθεί το μεγαλύτερο πυρηνικό ατύχημα στον κόσμο.

 

Η Νορβηγική Αρχή για τη Ραδιενέργεια και την Πυρηνική Ασφάλεια (DSA) ανέφερε σε χθεσινή της ανακοίνωση ότι μετρήσεις που είχε κάνει έδειξαν «πολύ χαμηλά» επίπεδα ραδιενεργού καισίου στα Σβάνχοβντ και Βικσγιοεφγιέλ κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία στην Αρκτική.

 

Η αρχή, προσθέτει στην ανακοίνωση της, ανίχνευσε αυξημένα επίπεδα ραδιενεργού καισίου (Cs-137) στο Σβάνχβοντ την περίοδο 9-16 Σεπτεμβρίου και στο Βικσγιοεφγιέλ στο διάστημα 5-12 Σεπτεμβρίου, αλλά τα επίπεδα δεν εξέθεσαν σε κίνδυνο ανθρώπους ή το περιβάλλον.

 

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ρωσικές υπηρεσίες δεν εξέδωσαν καμία προειδοποίηση για υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα, μετά την ανακοίνωση της Νορβηγίας. 

 

Ερωτηθείς σχετικά με την εν λόγω ανακοίνωση, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε: «Δεν υπήρξαν προειδοποιήσεις από τις δικές μας αρμόδιες υπηρεσίες σχετικά με αυξημένα επίπεδα ισοτόπων στην ατμόσφαιρα, δεν υπήρξαν προειδοποιήσεις σχετικά με απειλές για την ανθρώπινη υγεία, ως εκ τούτου δεν έχω τίποτα να πω στην περίπτωση αυτή».

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ