Ξέπλυμα 150 εκατ. ευρώ από κύκλωμα-μαμούθ


Περισσότερα από 140 άτομα εμπλέκονται στην τεράστια απάτη εις βάρος του Δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης που έστειλε στη Δικαιοσύνη η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος ● Αποκαλύφθηκαν εικονικές συναλλαγές μέσα από ένα δαιδαλώδες δίκτυο 120 εταιρειών, με εγκέφαλο ιδιοκτήτη αθηναϊκής ομάδας της Super League 2.

 

Mεγαλοεπιχειρηματίας, πρόεδρος και ιδιοκτήτης αθηναϊκής ομάδας στον χώρο της Super League 2 είναι ο βασικός «εγκέφαλος» πίσω από το κύκλωμα που διέπραττε ευρείας κλίμακας φορολογικές απάτες και βρέθηκε στο στόχαστρο της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος. Αυτό μαρτυρά το ογκωδέστατο πόρισμα που συνέταξε η ανεξάρτητη αρχή για την τεράστια υπόθεση απάτης, ενώ καταγράφονται πάνω από 140 ονόματα που, ως μέλη του τεράστιου κυκλώματος, περιλαμβάνονται στις 300 σελίδες της αναφοράς που διαβίβασε στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές και φέρεται να προκάλεσαν ζημία που αγγίζει τα 150 εκατομμύρια ευρώ σε βάρος του Δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

 

Πρόκειται για επιχειρηματία που, από κοινού με τον αδελφό του -ο οποίος επίσης ελέγχεται από τις Αρχές ως ένα από τα εκατοντάδες μέλη του κυκλώματος- έχει διαγράψει μακρά πορεία στον κλάδο των κατασκευών όπως και στον χώρο της εστίασης στην Αθήνα, στα βόρεια προάστια και σε νησιά. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», η έρευνα της Αρχής ξεκίνησε όταν σήμανε «καμπανάκι» τραπεζικών αναφορών για ύποπτες συναλλαγές. Ετσι, σύντομα στο επίκεντρο της έρευνας τέθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα του ισχυρού ποδοσφαιρικού παράγοντα, ο οποίος φαίνεται πως διαθέτει τεράστιο δίκτυο εταιρειών, μέσω των οποίων, σύμφωνα με τα ευρήματα της Αρχής, διέπραττε εικονικές συναλλαγές και φορολογικές απάτες εις βάρος του Δημοσίου.

 

Οι συναλλαγές γίνονταν μέσω 120 εταιρειών, άλλες εικονικές και άλλες νόμιμες. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τα ελεγχόμενα πρόσωπα συχνά συνδέονταν με πάνω από μία εταιρείες και είτε εμφανίζονταν ως συνεργάτες του επιχειρηματία είτε ως «αχυράνθρωποι» που μόνο κατ’ όνομα βρίσκονταν πίσω από τις επίμαχες συναλλαγές. Μάλιστα, ο κατάλογος με τα ελεγχόμενα πρόσωπα περιλαμβάνει πολλές επαγγελματικές ιδιότητες, κάτι που μαρτυρά και το εύρος των αντικειμένων των εταιρειών: μεταφορείς, λογιστές, κατασκευαστές, εργολάβοι και επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της εστίασης μεταξύ άλλων.

 

Ο επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, Χαράλαμπος Βουρλιώτης

Η υπόθεση βρίσκεται πλέον στα χέρια της Οικονομικής Εισαγγελίας, η οποία θα προχωρήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, στη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και θα διερευνήσει την άσκηση ποινικών διώξεων για τα αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, της φοροδιαφυγής και της φορολογικής απάτης σε βάρος του Δημοσίου. Αλλά και σε βάρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αφού από τον έλεγχο για φοροδιαφυγή προέκυψε ότι η ζημία αφορά και ευρωπαϊκά κονδύλια, υπερβαίνει τα 10 εκατομμύρια ευρώ και αποτελεί αντικείμενο έρευνας και της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στην οποία επίσης έχει σταλεί το πόρισμα της Αρχής.

 

Η έρευνα της Αρχής για τον επιχειρηματία, σύμφωνα με πληροφορίες, εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη και για άλλες αξιόποινες πράξεις. Ωστόσο ο επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος και πρώην αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπος Βουρλιώτης, εξέδωσε ήδη διάταξη δέσμευσης των λογαριασμών και των τραπεζικών θυρίδων του επιχειρηματία για ποσό που αγγίζει τα 150 εκατομμύρια ευρώ, όση είναι δηλαδή και η ζημία που αποκαλύφθηκε. Το ίδιο ισχύει και για τα υπόλοιπα εμπλεκόμενα πρόσωπα, τα οποία αναμένεται να βρεθούν ενώπιον των δικαστικών αρχών.

 

Εύα Παπαδοπούλου

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ