Το Ισραήλ τρομοκρατεί μια ολόκληρη χώρα - Αναμένεται παρέμβαση Νασράλα

Είκοσι νεκροί και περισσότεροι από 450 τραυματίες ο απολογισμός από το νέο κύμα εκρήξεων στον Λίβανο • Μετακινεί στρατεύματα στα βόρεια σύνορα το Τελ Αβίβ.

 

Οργανωμένο σχέδιο τρομοκράτησης ενός ολόκληρου λαού αποκαλύπτεται πίσω από το μπαράζ εκρήξεων, την Τρίτη και την Τετάρτη, σε συσκευές επικοινωνίας και όχι μόνο στο εσωτερικό του Λιβάνου.

 

Η οργή ξεχειλίζει στη Μέση Ανατολή, καθώς είναι εμφανές ότι στο στόχαστρο του Ισραήλ δεν έχει μπει μόνο ο στρατιωτικός βραχίονας της Χεζμπολά, αλλά το σύνολο του λαού του Λιβάνου, καθώς δεν μπορεί να ερμηνευτεί διαφορετικά το διπλό χτύπημα των τελευταίων ημερών. Ο απολογισμός των θυμάτων από τη νέα επίθεση είναι 20 νεκροί και πάνω από 450 τραυματίες.

 

Μέσα σε αυτή την κατάσταση η ισλαμιστική οργάνωση ορκίζεται για αντίποινα, ενώ σήμερα αναμένεται νέο διάγγελμα του ηγέτη της Χεζμπολά, Χασάν Νασράλα. Η ομιλία είναι προγραμματισμένη για τις 5 το απόγευμα (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας). 

 

Λίβανος - έκρηξη
Μέλη του λιβανέζικου στρατού επιχειρούν να απενεργοποιήσουν εκρηκτικά μέσα σε γουόκι τόκι 

Το σιιτικό κίνημα ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε άλλες τέσσερις επιθέσεις σε ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ ως μια πρώτη απάντηση για το τρομοκρατικό χτύπημα από το Ισραήλ. 

 

Εικόνες χάους από έκρηξη σε κατάστημα με συσκευές στον Λίβανο

Πρόβα εισβολής;

 

Τα νέα, πάντως, είναι εξόχως ανησυχητικά, καθώς πέρα από το γεγονός ότι οι μυστικές υπηρεσίες αποδεικνύεται ότι μπορούν ανά πάσα στιγμή να στοχεύσουν σε συσκευές μέσα σε σπίτια, εργασιακούς χώρους, σχολεία κλπ, ο επίσημος στρατός αυξάνει την παρουσία του στα βόρεια σύνορα.

 

Χωρίς να αναφερθεί στις εκρήξεις στον Λίβανο, ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ δήλωσε χθες πως το «κέντρο βάρους» του πολέμου μετακινείται «προς βορρά», όπου είναι στην πράξη καθημερινές οι φονικές ανταλλαγές πυρών με τη Χεζμπολά, με αποτέλεσμα να φύγουν και στις δύο πλευρές της μεθορίου δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι. Οι αρχές του Ισραήλ δεν έχουν κάνει ως εδώ κανένα απολύτως σχόλιο δημόσια για τις εκρήξεις, που βρίσκονται στα πρωτοσέλιδα του ισραηλινού Τύπου.

 

Κομμάτια από γουόκι τόκι μέσα σε σπίτι στον Λίβανο

Σύμφωνα με τον Άμος Χαρέλ της κεντροαριστερής εφημερίδας Haaretz, οι εκρήξεις των συσκευών επικοινωνίας του λιβανικού κινήματος έχουν πλέον φέρει «το Ισραήλ και τη Χεζμπολά στα πρόθυρα ολοκληρωτικού πολέμου». Στην άλλη πλευρά, ο επικεφαλής της λιβανικής διπλωματίας, ο Αμπντάλα Μπου Χαμίμπ, εκτίμησε πως οι επιθέσεις αυτές προμηνύονται ευρύτερο πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

 

Υπενθυμίζεται ότι το Ισραήλ εδώ και ημέρες έχει ανακοινώσει την απόφασή του για επέκταση του πολέμου στα σύνορα με τον Λίβανο, διαμηνύοντας πως θα εγγυηθεί οι εκτοπισμένοι πολίτες του να μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους στον βορρά.

 

«Θα εκτελέσουμε τα καθήκοντά μας ταυτόχρονα», και στον βορρά και στον νότο, και «το καθήκον μας είναι σαφές: να εγγυηθούμε την επιστροφή των κατοίκων του βορρά σώων στα σπίτια τους», σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας Γκάλαντ. Τις δηλώσεις του λίγο ως πολύ επανέλαβαν, σε χωριστές τοποθετήσεις τους, τόσο ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, όσο και ο αρχηγός του ισραηλινού γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας στρατηγός Χερτσί Χαλεβί.

 

Από πού ήρθαν οι συσκευές; 

 

Το μεγάλο μυστήριο πίσω από την διήμερη επίθεση παραμένει ποια είναι η κατασκευάστρια εταιρεία και, φυσικά, πώς και από πού βρέθηκαν οι συσκευές μέσα στον Λίβανο.

 

Πηγή της Χεζμπολά δήλωσε στο AFP ότι «οι βομβητές που εξερράγησαν ανήκαν σε παρτίδα που εισήχθη πρόσφατα» από το κίνημα και αποτελείτο «από 1.000 συσκευές», ενώ με βάση τις πρώτες έρευνες των αρχών του Λιβάνου οι συσκευές αυτές είχαν προγραμματιστεί εκ των προτέρων να εκραγούν και περιείχαν εκρηκτικές ύλες τοποθετημένες πλάι στις μπαταρίες τους.

 

Σήμερα ήρθε η τοποθέτηση από την ιαπωνική εταιρεία ICOM, η οποία ανακοίνωσε ότι οι ασύρματοί της που ανατινάχθηκαν έχουν πάψει να παράγονται εδώ και δέκα χρόνια. 

 

«Ο IC-V82 ήταν φορητός ασύρματος που παραγόταν και εξαγόταν, συμπεριλαμβανομένης της Μέσης Ανατολής, από το 2004 ως τον Οκτώβριο του 2014. Έπαψε να παράγεται πριν από περίπου 10 χρόνια, και έκτοτε η εταιρεία μας δεν τον διαθέτει στην αγορά», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η ICOM, αντιδρώντας σε πληροφορίες της εφημερίδας New York Times και ισραηλινών ΜΜΕ, που αναφέρθηκαν στο συγκεκριμένο μοντέλο.

 

«Η παραγωγή των μπαταριών που απαιτούνταν για τη λειτουργία της κύριας μονάδες διακόπηκε και η ολογραφική σφραγίδα που επιτρέπει να διαχωρίζονται τα αυθεντικά προϊόντα από τις απομιμήσεις δεν ήταν τοποθετημένη, επομένως δεν είναι δυνατό να επιβεβαιώσουμε αν το προϊόν προμήθευσε η εταιρεία μας», πάντα σύμφωνα με την ιαπωνική κατασκευάστρια.

 

Πρόσθεσε πως τα προϊόντα της που προορίζονται για τις αγορές του εξωτερικού διατίθενται αποκλειστικά μέσω διανομέων με τους οποίους έχει κλείσει συμφωνίες.

 

«Όλοι οι ασύρματοί μας παράγονται από τη θυγατρική μας (...) Wakayama ICOM Inc., στον νομό Ουαγιακάμα, με βάση αυστηρό σύστημα διαχείρισης», που έχει διεθνή πιστοποίηση και εγγυάται ότι «δεν χρησιμοποιούνται άλλα μέρη από τα εγκεκριμένα από την εταιρεία μας», συνεχίζει η ανακοίνωση. Εξάλλου, «όλοι οι ασύρματοι κατασκευάζονται στο ίδιο εργοστάσιο», και πουθενά «στο εξωτερικό».

 

Η μυστηριώδης διαδρομή των χιλιάδων βομβητών που εξερράγησαν την Τρίτη ποικίλει από την Ταϊβάν έως την Ουγγαρία.

 

Στο επίκεντρο βρέθηκε η Gold Apollο με έδρα την Ταϊβάν, ωστόσο η εταιρία ανέφερε σε δήλωσή της πως δεν ήταν αυτή που κατασκεύασε τις συσκευές. Ανέφερε πως κατασκευάστηκαν από μια εταιρία με την ονομασία BAC, η οποία έχει έδρα την πρωτεύουσα της Ουγγαρίας και διαθέτει άδεια για να χρησιμοποιεί το εμπορικό σήμα της.

 

Η Χεζμπολά φέρεται να είχε παραγγείλει 5.000 βομβητές από την Gold Apollo, οι οποίοι φέρεται να εισήχθησαν στη χώρα νωρίτερα φέτος. Ο ιδρυτής της Gold Apollo Χσου Τσινγκ-Κουάνγκ δήλωσε πως οι βομβητές που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση κατασκευάστηκαν από μια εταιρία στην Ευρώπη που η Gold Apollo κατονόμασε ως BAC.

 

«Το προϊόν δεν ήταν δικό μας. Είχε μόνο το δικό μας εμπορικό σήμα πάνω», δήλωσε ο Χσου στους δημοσιογράφους στα γραφεία της εταιρίας στην πόλη Νέα Ταϊπέι της βόρειας Ταϊβάν.

 

Η BAC «είναι εμπορικός εταίρος» και δεν διαθέτει εργοστάσιο κατασκευής στην Ουγγαρία, ανέφερε ο εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης Ζόλταν Κόβακς. «Οι εν λόγω συσκευές δεν βρέθηκαν ποτέ στο ουγγρικό έδαφος», τόνισε. Οι καταχωρισμένες δραστηριότητες της BAC καλύπτουν ευρύ φάσμα, από παραγωγή βιντεοπαιχνιδιών μέχρι παροχή συμβουλών τεχνολογίας πληροφοριών και εξόρυξη πετρελαίου.

 

Η πρόεδρος-διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας, Κριστιάνα Μπάρσονι-Αρτσιντιάκονο, όταν ρωτήθηκε από το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC, διέψευσε ότι είχε οποιονδήποτε ρόλο στην κατασκευή των βομβητών, επιβεβαιώνοντας μόνο τη συνεργασία της με τη Gold Apollo. «Δεν κατασκευάζω μπίπερ. Είμαι απλώς μεσάζοντας. Κάνετε λάθος», είπε μιλώντας τηλεφωνικά στο δίκτυο.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ