ΣΥΡΙΖΑ: Κλείδωσε το Συνέδριο, ανοιχτές οι προϋποθέσεις για υποψηφιότητα

Κόντρα Νοτοπούλου-Κασσελάκη για το bullying

 

Όρους και προϋποθέσεις προκειμένου να βάλει…stop στην υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη αναζητά η νέα “πλειοψηφία” που ελέγχει την κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο αν και το θέμα κυριάρχησε στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ενόψει της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο τελικές αποφάσεις δεν ελήφθησαν χθες, καθώς η συνεδρίαση θα συνεχιστεί αύριο Πέμπτη 19/9 προκειμένου να ληφθούν οι αποφάσεις αυτές που θα τεθούν προς έγκριση στην Κ.Ε.

 

Ωστόσο η Π.Γ. απέρριψε εισηγήσεις περί επίσπευσης των εσωκομματικών διαδικασιών αφού αποφάσισε να εισηγηθεί προς την Κ.Ε.:

 

  • το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ να είναι έκτακτο, δηλαδή με εκλογή νέων συνέδρων και όχι Διαρκές και Καταστατικό όπως ζήτησε ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης και η πλευρά του Στέφανου Κασσελάκη μέσω της Θεοδώρας Τζάκρη.
  • και το συνέδριο να διεξαχθεί από 1 έως 3 Νοεμβρίου και οι εσωκομματικές εκλογές στις 24 Νοεμβρίου και την 1η Δεκεμβρίου Αν χρειαστεί δεύτερος γύρος, σύμφωνα δηλαδή με τη εισήγηση των “87”

 

Σύμφωνα με τις πηγές του κόμματος “Η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας έγινε σε άκρως εποικοδομητικό κλίμα. Συζητήθηκε το χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών και τα επόμενα βήματα για την εκλογή προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Θα υπάρξει και νέα συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την προσεχή Πέμπτη από την οποία θα προκύψει και η οριστική, γραπτή εισήγηση στην Κεντρική Επιτροπή που θα συνεδριάσει το Σάββατο”.

 

  • Επίσης οι ίδιες πηγές, ανέφεραν  ότι συζητήθηκε η διαδικασία κύρωσης των υποψηφιοτήτων και εφόσον η διαδικασία οριστικοποιηθεί από την Κεντρική Επιτροπή θα υπάρξει πρόταση προς το έκτακτο Συνέδριο από το οποίο θα ληφθεί και η τελική απόφαση.

 

Επί του θέματος πάντως των κριτηρίων για τις υποψηφιότητες σύμφωνα με πληροφορίες, η Όλγας Γεροβασίλη φέρεται να πρότεινε πως ο κάθε υποψήφιος θα πρέπει να έχει πολυετή θητεία στο κόμμα καταθέτοντας παράλληλα το πόθεν έσχες στην Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος και εκείνη να τα εξετάζει και να αποφασίζει.

 

Παράλληλα ο Γιάννης Ραγκούσης και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος φέρονται να είπαν ότι δεν πρέπει επιτρέπεται να θέσει κάποιος υποψηφιότητα όταν έχει εκφραστεί με δηλώσεις για “κουκούλες” ενώ παράλληλα η Κατερίνα Νοτοπούλου, φέρεται επίσης να έβαλε στο τραπέζι το θέμα του “μπούλινγκ” από υποψήφιους για την προεδρία του κόμματος.

 

Από την πλευρά Κασσελάκη πάντως τέθηκαν δυο κριτήρια σχετικά με τις υποψηφιότητες για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα αφενός οι υπογραφές που απαιτούνται από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής για τον κάθε υποψήφιο να είναι 50, από 30 στην περσινή διαδικασία εκλογής αρχηγού και αφετέρου η υποχρέωση του κάθε υποψήφιου να καταθέσει λευκό ποινικό μητρώο, ωστόσο και οι δυο προτάσεις απορρίφθηκαν.

 

Όσον αφορά  τις καταγγελίες της Κατερίνας Νοτοπούλου ότι έχει δεχτεί μπούλινγκ από τον “έκπτωτο” πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, πηγές κοντά στον Στέφανο Κασσελάκη ανέφεραν “Το bullying δεν είναι μια κενή λέξη. Πάρα πολλοί άνθρωποι έχουν υποφέρει από αυτό και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης. Η κ. Νοτοπούλου οφείλει πάραυτα να απευθυνθεί στη δικαιοσύνη. Είναι ένα σοβαρό αδίκημα και ο Στέφανος Κασσελάκης που το έχει υποστεί ο ίδιος σε μεγάλο βαθμό και γνωρίζοντας πολύ καλά τη σκληρότητα αυτού του πράγματος, δε θα ανεχθεί καμία σκιά στο θέμα αυτό”.

 

Χθες η Κατερίνα Νοτοπούλου επανήλθε στις καταγγελίες της, τονίζοντας πως ο κ. Κασσελάκης θα μπορούσε είτε να διαψεύσει το bullying ή να συναινέσει στη δημοσιοποίηση των μηνυμάτων που υπάρχουν καταγεγραμμένα. “Το καινούριο είναι ότι υπάρχουν και μηνύματα αυτής της συμπεριφοράς. Ο Στέφανος Κασσελάκης γνωρίζει ότι, το ότι είπα είναι απολύτως αληθές, διαφορετικά μπορεί να το διαψεύσει. Τον καλώ να δώσει και συναίνεση προς δημοσιοποίηση όλων όσων έχουν ειπωθεί. Αν υπάρχει συναίνεση, προφανώς μπορεί και να δοθεί” είπε μιλώντας στο Action24 κα πρόσθεσε “Εδώ είμαι. Ας βγει ο κ. Κασσελάκης, είτε να διαψεύσει, είτε να δώσει τη συναίνεσή του προς δημοσιοποίηση. Αυτό δεν είναι μία μεμονωμένη συμπεριφορά, είναι πράγματα που έχουν ειπωθεί και στα όργανα του κόμματος. Οι εξουσιαστικές συμπεριφορές, κανένα χώρο δεν έχουν και στο δικό μας κόμμα. Ούτε οι επιθετικές συμπεριφορές. Προσωπικά δεν τις έχω ανεχτεί. Δεν είναι η πρώτη φορά. Έχει καταγγελθεί στα όργανα του κόμματος, στην Πολιτική Γραμματεία στην Κεντρική Επιτροπή. Σειρά τέτοιων συμπεριφορών, η στοχοποίηση στελεχών. Δεν έχω φοβηθεί χρυσαυγίτες και φασίστες από όταν ήμασταν στο δρόμο. Δεν έχω φοβηθεί ακροδεξιές συμπεριφορές ή συστημικές επιθέσεις. Το ότι έρχονται τώρα να αναπαράξουν είτε ρατσιστικό, είτε επιθετικό λόγο, ανώνυμα τρολ του διαδικτύου, ποσώς με αφορά ή με φοβίζει”.

 

  • Στο μεταξύ, η Όλγα Γεροβασίλη σε συνέντευξή της στο Newsbomb.gr δήλωσε  ότι μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθεί η υποψηφιότητα που θα εκπροσωπήσει τους “87” στις εσωκομματικές εκλογές για τον νέο πρόεδρο στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επιστροφής του Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας όμως “αυτό δεν θα μπορούσε να συμβεί αύριο το πρωί”.

 

Να σημειωθεί τέλος ότι με ψήφισμα της  Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα των Κυκλάδων και των συντονιστικών ΟΜ Άνδρου, Νάξου, Σύρου και Τήνου, καλείται η Επιτροπή Δεοντολογίας “ως το μόνο συλλογικό όργανο που καταστατικά μπορεί να ερμηνεύσει σημεία του καταστατικού να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να παρέμβει αποτελεσματικά για να μας προστατεύσει όλους από την επίταση, επιπλέον διασπαστικών φαινομένων, παρακαλούμε όπως εξετάσει το ανακοινωθέν της τελευταίας συνεδρίασης της Π.Γ., καθότι αφενός αναφέρει πως “αυθεντικός ερμηνευτής” του καταστατικού είναι η ΚΕ και αφετέρου δεν προκύπτει καταστατικά με κανέναν τρόπο έκπτωση του Προέδρου μετά την ψήφιση της άρσης εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του, η οποία απόφαση βρίσκεται υπό την διαλυτική αίρεση της έγκρισης ή της απόρριψης από το έκτακτο συνέδριο, το ανώτατο όργανο του κόμματος που για αυτό το λόγο συγκαλείται”.

 

“Επιπλέον, την καλούμε να εξετάσει τις δηλώσεις προβεβλημένων στελεχών της Πολιτικής Γραμματείας, τα οποία από την επομένη άρχισαν να μιλούν ανοιχτά για συμπόρευση, ακόμη και για κοινά ψηφοδέλτια με άλλα κόμματα, παραβιάζοντας κατάφορα την απόφαση του τελευταίου μας συνεδρίου” αναφέρεται χαρακτηριστικά στο ψήφισμα.

 

Ανδρέας Μαραθιάς

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ