Στην Π.Γ. οι όροι για τους υποψήφιους προέδρους


Να έχουν «καθαρό» «Πόθεν έσχες» ζητούν στελέχη των «100» ● Ο Στ. Κασσελάκης πυκνώνει τις επαφές και ετοιμάζει ανακοινώσεις ● Για bullying τον κατηγορεί η Κατερίνα Νοτοπούλου ● Εκτός κούρσας ο Δ. Τεμπονέρας.

 

Οοδικός χάρτης εκλογής νέου προέδρου θα είναι επί τάπητος στην αποψινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, ενώ ακούγονται όλο και περισσότερες φωνές για παραπομπή του Στέφανου Κασσελάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας.

 

Η σημερινή συνεδρίαση, που έρχεται ως γέφυρα μεταξύ της προηγούμενης, εκρηκτικής, συνεδρίασης του ίδιου οργάνου αλλά και της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο, θα είναι καθοριστική για τις επόμενες εξελίξεις. Και τούτο γιατί αναμένεται να συζητήσει, επί παραδείγματι, τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί κάποιος προκειμένου να είναι υποψήφιος για την ηγεσία. Το να συγκεντρώνει κάποιες υπογραφές μελών της Κ.Ε. είναι γνωστός, από το παρελθόν, όρος (π.χ. 30-40 υπογραφές).

 

Την ίδια ώρα, όμως, στελέχη των «100» θέτουν στο τραπέζι και μια άλλη προϋπόθεση: οι υποψήφιοι πρόεδροι να έχουν «καθαρό», με πιστοποίηση ελεγκτών, «Πόθεν έσχες». Αυτονοήτως, οι βουλευτές που θα θέσουν υποψηφιότητα για το ύπατο αξίωμα έχουν ήδη ελεγχθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Βουλής, διευκρινίζουν τα ίδια στελέχη.

 

Ταυτοχρόνως, η Κατερίνα Νοτοπούλου καταγγέλλει πολιτικό bullying από τον Στέφανο Κασσελάκη, το περιβάλλον του, αλλά και trolls. Σε βραδινή ανάρτησή της καταγγέλλει, ειδικότερα, πως «ακόμα μια φορά δέχομαι χυδαίες επιθέσεις από επώνυμους και ανώνυμους υποστηρικτές του κ. Κασσελάκη με προσβολές εις βάρος της προσωπικότητας και της πολιτικής μου στάσης». «Θέμα διαγραφής βάζουν αυτοί που φοβούνται την επάνοδο Κασσελάκη», απάντησε ο Ευάγγελος Αντώναρος.

 

Από την πλευρά του, ο τ. πρόεδρος συνέχισε και χθες να βλέπει βουλευτές, στελέχη και μέλη των think tanks του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., σε μια προσπάθεια, προφανώς, να ζυγίσει δυνάμεις. Ολες οι πληροφορίες κατατείνουν ότι εντός της εβδομάδας επίκεινται ανακοινώσεις από τον τ. πρόεδρο. Οι δημοσκοπήσεις, πάντως, του δείχνουν τον δρόμο της επαναδιεκδίκησης της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με πηγές από το περιβάλλον του. Στην αντι-κασσελακική πλευρά, ο Κώστας Ζαχαριάδης εκτιμά ότι επίκειται «νέο κόμμα Κασσελάκη», ενώ ο Χρήστος Σπίρτζης κατηγορεί τον τ. πρόεδρο για «τραμπικές συμπεριφορές». Ψυχαγωγική εκπομπή του Antenna μετέδωσε, εξάλλου, ότι δύο τηλεοπτικοί σταθμοί θα του προτείνουν συνεργασία, εφόσον δεν πετύχει τον πολιτικό στόχο του.

 

syriza

 

Το αίτημα Πολάκη

 

Σε αυτό το σκηνικό παρεμβαίνει ο Παύλος Πολάκης και επανακαταθέτει αίτημα επίσπευσης των διαδικασιών. Προτείνει, συγκεκριμένα, να μην εκλεγούν νέοι σύνεδροι και το συνέδριο να γίνει, με το ίδιο Σώμα, στις 5-6 Οκτωβρίου και η εκλογή προέδρου στις 3 Νοεμβρίου (ή στις 10 Νοεμβρίου, αν χρειαστεί δεύτερος γύρος). Απευθύνει, τέλος, έκκληση προς όλες τις πλευρές να επιδείξουν ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση.

 

Καθώς δε, αναζητώνται υποψήφιοι για την προεδρία, χθες, επισήμως, ένας εν δυνάμει υποψήφιος έθεσε εαυτόν εκτός κούρσας. Ο Διονύσης Τεμπονέρας –σε συνέχεια της συνέντευξής του στο σαββατιάτικο φύλλο μας, όπου δήλωνε ότι δεν τον ενδιαφέρουν οι καρέκλες– χθες έκανε γνωστό τα εξής: «Δεν θα είμαι υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., όπως δεν υπήρξα ποτέ υποψήφιος βουλευτής, δήμαρχος, ευρωβουλευτής, περιφερειάρχης κ.λπ. Στη δική μας Αριστερά ο αγώνας για ιδέες και αξίες δεν πάει “πακέτο” με θέσεις και αξιώματα. Μας έμαθαν βλέπεις να δίνουμε, χωρίς να ζητάμε τίποτα. Είμαι και εγώ εργαζόμενος, άνθρωπος της δουλειάς και του μόχθου που πασχίζει για έναν καλύτερο κόσμο και έτσι σκοπεύω να παραμείνω», καταλήγει ο Δ. Τεμπονέρας.

 

Νίκος Παπαδημητρίου

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ