Πώς έστηναν την απάτη με τις συνταγογραφήσεις - Οι αποκαλυπτικοί διάλογοι


Το κύκλωμα προχωρούσε σε εικονική συνταγογράφηση φαρμακευτικών σκευασμάτων

 

Με βαρύτατες κατηγορίες είναι αντιμέτωποι οι 16 συλληφθέντες για τις δύο εγκληματικές οργανώσεις που διέπρατταν απάτες 3,5 εκατομμυρίων ευρώ εις βάρος του ΕΟΠΥΥ. 

 

Επικεφαλής του κυκλώματος φέρεται να είναι ένας γιατρός που ήταν διορισμένος σε Κέντρο Υγείας της Βοιωτίας, αλλά έμενε εκτός Ελλάδας. Από τη μέχρι τώρα έρευνα, έχει διαπιστωθεί η παράνομη χρήση 3.516 ΑΜΚΑ βάσει των οποίων εκδόθηκαν ψευδώς 90.186 συνταγές. Τρεις γιατροί ήταν επικεφαλής στη μία οργάνωση, ενώ στη δεύτερη ομάδα ήταν ένας γιατρός Κέντρου Υγείας της Στερεάς Ελλάδας. Οι φαρμακοποιοί που συνεργάζονταν με τις δύο εγκληματικές ομάδες ήταν κοινοί.

 

Όπως ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίνα Δημογλίδου μιλώντας στην ΕΡΤ: «η καταγγελία προήλθε από τον ελεγκτικό οργανισμό του ΕΟΠΥΥ, καθώς τα μέλη του κυκλώματος επέλεγαν θύματα, μέσα σε πολλά εισαγωγικά, όπως πολίτες που ήταν ανασφάλιστοι, είχαν δηλωμένα αναληθή στοιχεία στο ΑΜΚΑ τους ή ήταν αλλοδαποί σε δομές».

 

Το κύκλωμα προχωρούσε σε εικονική συνταγογράφηση φαρμακευτικών σκευασμάτων, ακόμη και σκευασμάτων που ήταν σε έλλειψη, στερώντας την πρόσβαση από πολίτες που είχαν πραγματική ανάγκη να λάβουν το φαρμακευτικό σκεύασμα. 

 

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., η Οικονομική Αστυνομία αναζητά επιπλέον στοιχεία για τη διάρκεια και την έκταση της δράσης του κυκλώματος. Ήδη έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον 10 φαρμακοποιοί και υπάλληλοι φαρμακείων, καθώς και 4 γιατροί δημόσιων δομών σε Αττική και Βοιωτία, που φαίνεται να συμμετείχαν στο δίκτυο. 

 

Πολλές από τις συνομιλίες για την οργάνωση του κυκλώματος έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Σε μία από αυτές καταγράφεται ένας από τους γιατρούς να μιλά με έναν συνεργάτη του για την εύρεση φαρμάκου για το ζάχαρο το οποίο βρίσκεται σε έλλειψη.

 

Οι διάλογοι των μελών του κυκλώματος είναι χαρακτηριστικοί:

 

Συνομιλία 1

 

Γιατρός: Έλα Μισέλ, πόσα… ; Πες μου.
Συνεργάτης: Έλα. Τι κάνεις φιλαράκο;
Γιατρός: Μια χαρά.
Συνεργάτης: Ναι. Προσπαθώ. Ε, τώρα θυμήθηκα, ‘ντάξει. Είναι δύο … είναι έτοιμα.
Γιατρός: Ναι;
Συνεργάτης: Και θα μπορώ και άλλα δύο.
Γιατρός: Την Κυριακή αλλά πρέπει να έρθω κάτω, να τις έχεις πάρει ήδη όμως εσύ, για να τις πάρω.
Συνεργάτης: Θα πάω τώρα να πάρω τα δύο αυτά, να τα ασφαλίζω, να το έχω στο ψυγείο μου.
Γιατρός: Ναι, αυτό σου λέω, οπωσδήποτε. Πες μου τι μπορώ να κάνω για σένα;

 

Συνομιλία 2

 

Συνεργάτης: Έλα.
Γιατρός: Μισέλ.
Συνεργάτης: Ναι.
Γιατρός: Στο πρώτο που δεν γράφτηκε είναι γιατί μου το έχει μπλοκάρει, επειδή έχει ξαναγράψει αυτό το μήνα, στο έστειλα φωτογραφία.
Συνεργάτης: Α, στείλ’ το, μου στείλ’ το μου εκεί.
Γιατρός: Σου το έστειλα, σου το έστειλα φωτογραφία.
Συνεργάτης: Ναι.
Γιατρός: Και σου λέω ότι δε μπορώ να το γράψει γιατί έχει ήδη γραφτεί αυτό το μήνα. Κατάλαβες; Δεύτερη φορά. Για αυτό έγραψα μόνο το ένα. Πάω για τα υπόλοιπα.
Συνεργάτης: Ναι.

 

 

Οι κατηγορίες

 

Σε βάρος όλων των ανωτέρω συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για –κατά περίπτωση-, συγκρότηση – ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία μετά χρήσεως κατ’ εξακολούθηση, ψευδή βεβαίωση, κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και Ν.Π.Δ.Δ. με συνολικό όφελος και αντίστοιχη ζημία που υπερβαίνουν το ποσό των 120.000 ευρώ, απάτη από κοινού, κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και Ν.Π.Δ.Δ. με συνολικό όφελος και αντίστοιχη ζημία που υπερβαίνουν το ποσό των 120.000 ευρώ, χωρίς δικαίωμα επέμβαση σε σύστημα αρχειοθέτησης δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, λήψη γνώσης των δεδομένων αυτών και χρησιμοποίηση αυτών, με συνολικό όφελος και αντίστοιχη ζημία που υπερβαίνουν το ποσό των 120.000 ευρώ, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, διακεκριμένη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών καθώς και εμπορία επιβλαβών φαρμάκων.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ