Ενώ οι γιατροί των δημοσίων δομών της 2ης ΥΠΕ παραμένουν απλήρωτοι, οι ιδιώτες προσωπικοί γιατροί πληρώνονται κανονικά
Απλήρωτοι παραμένουν οι γιατροί των Κέντρων Υγείας της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (2η ΥΠΕ) για τον θεσμό του «προσωπικού γιατρού» στον οποίο εργάζονται υποχρεωτικά.
Όπως αναφέρουν πληροφορίες του ethnos.gr, ενώ οι γιατροί που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον Πειραιά και στα νησιά και ως «προσωπικοί γιατροί», θα έπρεπε να είχαν πληρωθεί 3 μήνες, από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Μάρτιο, μέχρι στιγμής δεν έχουν εισπράξει ούτε ένα ευρώ.
Με βάση την πληροφόρηση που έλαβαν πολλοί γιατροί από την 2η ΥΠΕ – όπως μεταφέρουν στο ethnos.gr – τα απαραίτητα κονδύλια δεν έχουν ακόμη εγκριθεί.
Να σημειωθεί ότι οι γιατροί των Κέντρων Υγείας εργάζονται υποχρεωτικά και ως «προσωπικοί γιατροί» έπειτα από σχετική απόφαση του υπουργείου Υγείας, καθώς δεν είχε βρεθεί το απαραίτητο ιατρικό προσωπικό για να καλύψει τις ανάγκες του πληθυσμού.
Αντίθετα, οι γιατροί των Κέντρων Υγείας της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας έχουν πληρωθεί κανονικά τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, ενώ αυτές τις ημέρες γίνεται η εκκαθάριση και για τον Απρίλιο ώστε έως τις 27 Μαΐου να έχουν αποπληρωθεί για τον «προσωπικό γιατρό», όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του ethnos.gr.
Να υπενθυμιστεί ότι το ιατρικό προσωπικό του δημοσίου (Κέντρων Υγείας, ΤΟΜΥ κλπ) λαμβάνει ως πρόσθετη μηνιαία αποζημίωση για πληθυσμό εγγεγραμμένων από 1501 έως 2000 άτομα, περίπου στα 700 ευρώ καθαρά.
«Παγωμένος» ακόμη ο προσωπικός γιατρός
Ο πολυδιαφημισμένος θεσμός του προσωπικού γιατρού παραμένει μέχρι και σήμερα στάσιμος, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.
Μέχρι σήμερα το 43,5% του πληθυσμού παραμένει χωρίς προσωπικό γιατρό, καθώς οι γιατροί δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες των πολιτών.
Στον θεσμό εγγεγραμμένοι γιατροί ως Προσωπικοί είναι συνολικά 3.502 οι οποίοι θα πρέπει να καλύψουν περίπου 8 εκατ. δικαιούχους. Από αυτούς οι 2.208 είναι γιατροί των δημοσίων δομών που υποχρεωτικά ανέλαβαν επιπλέον καθήκοντα, ενώ 1.294 είναι ιδιώτες γιατροί.
Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι ενώ οι γιατροί των δημοσίων δομών της 2ης ΥΠΕ παραμένουν απλήρωτοι, οι ιδιώτες προσωπικοί γιατροί πληρώνονται κανονικά.
Δήμητρα Ευθυμιάδου
AstraZeneca: Τι περιγράφει 38χρονος που έκανε το εμβόλιο - Οι εκτιμήσεις των ειδικών
Ο Αλέξανδρος Μεταξάκης, 15 ημέρες μετά τον εμβολιασμό του με το σκεύασμα της AstraZeneca εκδήλωσε το σύνδρομο των θρομβώσεων
Ο Αλέξανδρος Μεταξάκης, 15 ημέρες μετά τον εμβολιασμό του με το σκεύασμα της AstraZeneca εκδήλωσε το σύνδρομο των θρομβώσεων με θρομβοπενία.
«Είχα εμβολιαστεί στις 27 Απριλίου 2021 με το εμβόλιο της AstraZeneca, όπου στις 10 Μαΐου είχα πάθει θρόμβωση στο κάτω άκρο στην κεντρική αρτηρία. Μετά από 4 ημέρες εντοπίστηκε στην αριστερή μου καρωτίδα ένας άλλος θρόμβος (...). Όλοι έβγαιναν τότε και λέγανε ότι είμαστε ασφαλείς και ότι το εμβόλιο είναι μόνη λύση», περιγράφει ο ίδιος στο OPEN.
Ο τότε 35χρονος Αλέξανδρος είναι μία από τις πολλές περιπτώσεις ασθενών που κινούνται νομικά εξαιτίας των σοβαρών παρενεργειών που είχαν από το εμβόλιο.
«Έχει γίνει μία αγωγή κατά του ελληνικού Δημοσίου και άλλη μία κατά της εταιρείας. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη δεύτερη αναβολή το δικαστήριο κατά του Δημοσίου έχει πάρει δύο αναβολές. Η δικαίωση έχει ξεκινήσει να βγαίνει τώρα σιγά σιγά με αυτά που βγαίνουν καθημερινά από την εταιρία», προσθέτει ο ίδιος.
Η εταιρία είναι αντιμέτωπη με βροχή αγωγών σε όλο τον κόσμο για θανάτους και προβλήματα υγείας. Σε ομαδική αγωγή που κατατέθηκε στη Βρετανία κατά του φαρμακευτικού κολοσσού ζητείται αποζημίωση 100 εκατομμύρια λίρες για 51 θύματα.
Καθησυχάζουν οι ειδικοί
Στην Ελλάδα το 2021, έγιναν πάνω από 1, 5 εκατομμύριο δόσεις με το σκεύασμα της AstraZeneca. Η απόσυρση του εμβολίου, αλλά και η παραδοχή της εταιρίας πως έχει προκαλέσει σε σπάνιες περιπτώσεις θρομβώσεις, έχει προκαλέσει ανησυχία για το αν ο κίνδυνος παραμένει ακόμα και χρόνια μετά την λήψη.
Συγκεκριμένα στην Ελλάδα έγιναν:
- α' δόση: 782.187
- β' δόση: 764.392
- γ' δόση: 2
«Δεν υπάρχει κανένα θέμα. Οποιαδήποτε παρενέργεια αναφέρθηκε αφορούσε τις πρώτες τρεις εβδομάδες από τη λήψη του εμβολίου μετά από τρεις βδομάδες, ένα μήνα, δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος ανησυχίας είναι επιβεβαιωμένο, διαπιστωμένο», λέει καθησυχάζοντας ο Βαγγέλης Μανωλόπουλος, πρόεδρος του ΕΟΦ.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας Θεόδωρο Βασιλακόπουλο, «αν η επιστήμη δεν είχε τα εμβόλια του mrna, αν είχε μόνο το εμβόλιο της AstraZeneca, η οδηγία τότε θα ήταν ναι κάντε το εμβόλιο γιατί η προστασία είναι 1000πλάσια του κινδύνου της θρόμβωσης».
Στη χώρα μας, πάντως, αρκετές ήταν οι αναφορές για ανεπιθύμητες παρενέργειες. Πέντε περιστατικά, ωστόσο, φαίνεται ότι συσχετίζονται με τον εμβολιασμό με AstraZeneca.