Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι …θα πούμε το νερό νεράκι! Σύμφωνα με τις καταγραφές 118 σταθμών του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr τον εφετινό Οκτώβριο καταγράφηκε ακραία ξηρασία!
Ο μήνας ήταν εξαιρετικά ξηρός σχεδόν σε όλη τη χώρα:
- Σε 95 σταθμούς το ύψος βροχής ήταν μηδενικό ή ελάχιστο, παρουσιάζοντας μία απόκλιση από 80 έως 95 % σχετικά με τις κανονικές τιμές του Οκτωβρίου.
- Σε κανέναν σταθμό το μηνιαίο ύψος βροχής δεν ήταν υψηλότερο από την μέση τιμή των τελευταίων 15 ετών
Σημειώνεται επίσης ότι σύμφωνα με τις καταγραφές των σταθμών, ο φετινός Οκτώβριος ήταν πιο ξηρός τουλάχιστον των τελευταίων 15 ετών (με εξαίρεση περιοχές της Βορειοδυτικής Ελλάδας όπως η Κέρκυρα και τα Ιωάννινα) όπου ο φετινός Οκτώβριος ήταν ο δεύτερος πιο ξηρός.
Η Ελαιοπαραγωγή στην Κρήτη Αντιμέτωπη με την Ξηρασία
Η παρατεταμένη ανομβρία στη Κρήτη έχει φέρει σοβαρές προκλήσεις στους ελαιοπαραγωγούς, με αποτέλεσμα η κατάσταση στον πρωτογενή τομέα να είναι ενδεικτική κρίσης.
Αρκετές περιοχές, κυρίως στην ανατολική Κρήτη, έχουν υποστεί σοβαρές απώλειες, καθώς οι καλλιεργητές βλέπουν τα δέντρα τους να ξεραίνονται και την παραγωγή τους να μειώνεται δραματικά.
Στις ποτιστικές περιοχές, όπως ο Δήμος Χερσονήσου, οι παραγωγοί καταφέρνουν να εκμεταλλευτούν τις καλές συνθήκες για την παραγωγή ελαιολάδου, ξεκινώντας ήδη την ελαιοποίηση των καρπών τους. Ο ιδιοκτήτης ενός ελαιουργείου από την περιοχή αναφέρει ότι η ποιότητα του ελαιοκάρπου είναι ικανοποιητική, παρά τις δυσκολίες.
Αντίθετα, σε περιοχές με ξηρικές ελιές, η κατάσταση είναι ανησυχητική. Οι εικόνες των ξεραμένων ελαιόδεντρων προκαλούν σοκ, ενώ οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν τη δύσκολη απόφαση να περιμένουν τις αναγκαίες βροχοπτώσεις προτού προχωρήσουν σε οποιαδήποτε εργασία στα δέντρα τους. Ορισμένοι ειδικοί προειδοποιούν ότι η συγκομιδή νωρίτερα μπορεί να βλάψει τα δέντρα και να επηρεάσει την παραγωγή για τα επόμενα χρόνια.
Η αβεβαιότητα που επικρατεί στον τομέα του ελαιολάδου καθιστά επίσης δύσκολη την εκτίμηση των τιμών για φέτος. Οι παραγωγοί προτιμούν να εστιάσουν στην ποιότητα του παραγόμενου ελαιολάδου, αντικαθιστώντας τις ανησυχίες για τις τιμές με τη διασφάλιση μιας ανώτερης ποιότητας. Όπως αναφέρουν άνθρωποι της βιομηχανίας, “η ποιότητα είναι προτεραιότητα, και η τιμή θα ακολουθήσει”.
Επιπλέον, οι παραγωγοί ανησυχούν για τον τρόπο άλεσης του ελαιοκάρπου, ιδιαίτερα από ξηρικές περιοχές, καθώς ο καρπός είναι πιο ευαίσθητος και απαιτεί προσεκτική μεταχείριση στα ελαιουργεία. Ένα ερώτημα που προκύπτει είναι πώς θα διασφαλιστεί ότι οι ελαιοπαραγωγοί θα μπορέσουν να διαχειριστούν ποιοτικά τις μικρές αλλά πολύτιμες ποσότητες ελαιόλαδου που θα παράγουν φέτος.
Στην Kρήτη, όπου η ελαιοπαραγωγή είναι συνδεδεμένη με την πολιτιστική κληρονομιά και την οικονομική ευημερία, η φετινή χρονιά είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Οι ελαιοπαραγωγοί αντιστέκονται στις αντίξοες συνθήκες και ελπίζουν σε βελτίωση, αναμένοντας τις ευεργετικές βροχές στη διάρκεια του χειμώνα.