Όχι άλλες εκλογές με ψηφοθηρικό δόλωμα το ρουσφέτι

Πέτρος Μακρής

 

Στα στερνά της πολυκύμαντης και με ιστορικά ορόσημα ζωής του, ο Ανδρέας Παπανδρέου έδωσε συνέντευξη τύπου στο μέγαρο του Ζαππείου, μετά τη σοβαρή εγχείρηση στην καρδιά του, στο Χέρφιλντ της Βρετανίας. Τότε του υπέβαλα σ’ αυτή τη συνέντευξη την ερώτηση: «Κύριε Πρόεδρε κατ’ αρχήν περαστικά σας και εν συνεχεία: Πότε με το καλό ελπίζετε, ότι το κυβερνών ΠΑΣΟΚ θα μετεξελιχθεί από πολιτικό Κίνημα, μετά από 15 χρόνια σημαντικής παρουσίας στην πολιτική ζωή της χώρας, σε κόμμα αρχών»;

 

Η απάντηση στο ερώτημα αυτό ήταν όχι απλώς λακωνική, αλλά και καταιγιστική: «Όσο σ’ αυτή τη χώρα θα κυριαρχεί το ρουσφέτι, μην ελπίζετε κύριε Μακρή σε μια τέτοια εξέλιξη»!

 

Η ερωταπόκριση αυτή κατεγράφη στο video της μονοπωλιακής τότε κρατικής τηλεόρασης, αλλά απαλείφθηκε και δεν μεταδόθηκε από το κυβερνο-κρατικό κανάλι της ΕΡΤ. Λίγες τότε ημέρες, μετά τη συνέντευξη αυτή, ρώτησα τόσο τον συντονιστή της τότε συνέντευξης Τηλέμαχο Χυτήρη, όσο και τον αρμόδιο υπουργό Δημήτρη Μαρούδα για τη λογοκριμένη απάντηση του αείμνηστου Ανδρέα, χωρίς να λάβω απάντηση…

 

Χωρίς τούτο να σημαίνει, ότι η συμπεριφορά αυτή δεν θα επαναλαμβανόταν από οποιαδήποτε άλλη ελληνική κυβέρνηση… ανατεθραμμένη και εθισμένη στο  ευνοιοκρατικό ρουσφέτι.

 

Το συμπέρασμα από τον γλωσσοδέτη αυτό προκύπτει αφ’ εαυτού. Το ρουσφέτι, από την εποχή όλων των μετεπαναστατικών κυβερνήσεων του 1821 μέχρι σήμερα, με εξαίρεση την κυβέρνηση του άγρια δολοφονημένου, από μωραΐτες «πατριώτες» Ιωάννη Καποδίστρια, αυτός λοιπόν ο άγραφος νόμος της αναίσχυντης κυβερνητικής αναξιοκρατικής ευνοιοκρατίας, είναι κατά το πλείστον άρρηκτα δεμένος με την ιδιοσυγκρασία πολιτών που ζουν ανεπισήμως ή και επισήμως σε αντιλαϊκά και συγκεκαλυμένα ή ανοιχτά ολιγαρχικά καθεστώτα.

 

Κομματικά «στουρνάρια»

 

Θα ήμουν ανακριβής γιατί όχι και ρατσιστής, εάν υποστήριζα ότι η ρουσφετοδίαιτη ιδιοσυγκρασία των πολιτών είναι έμφυτη. Απεναντίας, πιστεύω και το τονίζω, ότι η απεχθής και αντικοινωνική αυτή ιδιοσυγκρασία διαπλάθεται, από τα βάθη της ιστορίας αυτού του τόπου μέχρι σήμερα. Διαπλάθεται κυρίως από την επίμονη συμπεριφορά του βουλευτικού σώματος που ψηφοθηρεί με την ευνοιοκρατία και το ρουσφέτι. Ψηφοθηρεί για την πιο απρόσκοπτη  και διαρκή επανεκλογή του στην Εθνική Αντιπροσωπεία με την ισόβια απολαβή των μισθολογικών και συνταξιοδοτικών ωφελημάτων.

 

Ψηφοθηρούν σε όλες τις διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις όλοι οι «τοπάρχες» βουλευτές με τα κομματαρχικά τους επιτελεία. Και ας μη νομίζουμε, ότι τα επιτελεία αυτά και οι επικεφαλής τους σπούδασαν σε πανεπιστήμια την απατηλή τέχνη των θαυματοποιών, διορίζοντας κατά παράβαση των συνταγματικών αρχών της ισονομίας και ισοπολιτείας πρόσωπα όχι απλώς ανειδίκευτα με την πολιτική επιστήμη και πρακτική, αλλά σε πολλές περιπτώσεις κλασικά στουρνάρια (ακατέργαστους ροζιάρικους κλώνους άγριων δέντρων) σύμφωνα με τον αγροτοποιμενικό αυτό όρο… (Ζητώ συγνώμη από τον διακεκριμένο οικονομολόγο και αποδεδειγμένα καλό κεϊνσιανιστή δημοκρατικό επιστήμονα και διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, για τη συμπτωματική και άσχετη με την αξία του συνωνυμία του με τον ροζιάρικο κλώνο. Τι να κάνουμε, χιλιάδες παρόμοιες όχι εύηχες συνωνυμίες συνδέονται διεθνώς με επίσημα ονοματεπώνυμα κορυφαίων προσωπικοτήτων…). Το ίδιο βεβαίως δεν σημαίνει με τον αείμνηστο, πληθωρικό, πάντα ορεξάτο και συχνά αθυρόστομο και απρόβλεπτο Θεόδωρο, που το επώνυμό του Πάγκαλος σημαίνει άνθρωπο με υπερχειλίζον κάλλος.

 

 

Οι χωρίς προηγούμενο ογκωδέστατες προεκλογικές συγκεντρώσεις της δεκαετίας του ’80 στην Αθήνα αλλά και στην επαρχία, διαποτισμένες από τον ενθουσιασμό της ανατροπής της στυγνής απριλιανής δικτατορίας είχαν ως βασικό κίνητρο μια νέα πολιτική ζωή βασισμένη στις αρχές της ισονομίας και ισοπολιτείας. Ατυχώς αυτή η περίοδος της συλλογικής αξιοπρέπειας είχε συχνά διαλείμματα καιροσκοπικών ανατρεπτικών καταστάσεων από τους πάντα ενεδρεύοντες στις πολιτικές παρατάξεις οργανωμένους κύκλους άνομων συμφερόντων και μάλιστα με συνδικαλιστική κάλυψη. Το ρουσφέτι στις περιόδους αυτές μεγαλούργησε μέσω των «κλαδικών» εργατοϋπαλληλικών οργανώσεων, οι οποίες είχαν τη μερίδα του λέοντος στους αναξιοκρατικούς διορισμούς πολιτικών και ηθικών ασημαντοτήτων. Ο Ανδρέας Παπανδρέου στην ιστορική Β’ Πανελλαδική Συνδιάσκεψη Στελεχών (1986), ενέταξε τη συμπεριφορά αυτή στο χώρο των «εκφυλιστικών πολιτικών καταστάσεων»…

 

Όμως, εκτός από τη φαιδρή πλευρά του, το φαινόμενο διαρκούς επιδημίας του αναξιοκρατικού και ολιγαρχικού ρουσφετιού, διώχνει αλύπητα από τα σπλάχνα της πατρίδας, τους καλύτερους επιστήμονες, αλλά και υποδειγματικούς εκατοντάδες χιλιάδες φερέλπιδες νέους. Οι περισσότεροι από αυτούς ριζώνουν ταχύτατα και διαπρέπουν στο εξωτερικό με γενναίες συγκριτικά με την Ελλάδα αμοιβές και διστάζουν να επανακάμψουν. «Μαύρη πέτρα» λοιπόν, στις αλύπητες ηγεσίες μιας πατρίδας που ανεβάζουν στα ύψη ενός ιλαροτραγικού Δωδεκαθέου, καλοπληρωμένες και συχνά ανεπάγγελτες και ανεπαρκείς ασημαντότητες και ρίχνουν στα μυθικά τάρταρα τα καλύτερα παιδιά της πατρίδας…

 

Όμως, «κοντός ψαλμός αλληλούϊα». Στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τις επόμενες επαναληπτικές εκλογές, ας μην είμαστε και πολύ αισιόδοξοι για αλλαγή νοοτροπίας, στα σάπια στη συνείδηση, αλλά σιδερένια στην αμετανόητη διαστροφή του ολιγαρχικού ρουσφετιού, πολιτικά κατεστημένα. Προσωπικά στοιχηματίζω ότι και σ’ αυτή την εκλογική αναμέτρηση θ’ ακούσουμε «λαγούς με πετραχήλια» κυρίως από τα αλλαλάζοντα χείλη του ξέχειλου, από αλλόπιστους κοινοβουλευτικούς ξενομπάτες «θεσμού» της κομματικής αποστασίας, οι οποίοι ομνύουν στα τέρατα του αποστατικού χρονικού του 1965 (τι κρίμα που παρόμοια χρονικά παραλείπονται σκόπιμα από τα διδακτικά ιστορικά εγχειρίδια της Ιστορίας…).

 

 

Η αισθητώς κατά 39%-40%, σημαντική αποχή από τις κάλπες της 21ης Μαϊου, σύμφωνα με τους δημοσκοπικούς αναλυτές ερμηνεύτηκε α) ως άρση της εμπιστοσύνης μεγάλης μερίδας του Εκλογικού Σώματος προς τη συνέπεια λόγου και πράξεων των υποψηφίων των δύο μεγάλων κομμάτων και β) για τους ίδιους τους υποψηφίους ως σοβαρό πλήγμα κατά του ασταθούς πολιτικού τους γοήτρου έναντι της Κοινής Γνώμης.

 

Στην ίδια εκλογική αναμέτρηση, δεν θα τολμήσουν ούτε οι πιο προωθημένες δυνάμεις της μείζονος αριστεράς (Ας μη χαλάμε τις καρδιές μας ονοματίζοντάς τες. Άλλωστε η πρώτη αποχή του 39% από τις κάλπες είναι μορφή αποδοκιμασίας κατά των μη τολμούντων κομμάτων, που ο λαός μας τα γνωρίζει και κορώνα και γράμματα). «Τι δει πράττειν» λοιπόν, που λέει και ο Λυσίας στο «υπέρ αδυνάτου λόγου», λίγο πριν αρχίσει την αγόρευσή του για την υπεράσπιση ενός αδύνατου αναπήρου που η Πολιτεία του έκοψε αδίκως το επίδομα αναπηρίας.

 

Συμπτώματα ολιγαρχίας

 

Τότε έκοβαν ακρίτως, ανοήτως ή και με αναλγησία αυτά τα επιδόματα. Σήμερα, σιωπηρώς και ενσυνειδήτως ακόμη και οι τω όντι ή κατά δήλωσιν πιο προοδευτικές δυνάμεις του Κοινοβουλίου μας σιωπούν ή κάνουν την πάπια (την νύσσαν πράττουσι), σιωπούν και συνοδοιπορούν στη λεηλασία των συντάξεων. Φυσικά, εννοώ το βουλευτικό δυναμικό του Κοινοβουλίου μας, που επιτέλους κάποιοι από αυτούς ας αναλάβουν το θάρρος και να αξιώσουν από την ηγεσία των κομμάτων τους: «Επιστρέψτε τις μισές συντάξεις σε όλους τους Έλληνες του μόχθου που τις έκοψε ο «αριστερός» κύριος Κατρούγκαλος, για να διατηρήσει την ίδια λεηλασία και η διάδοχη κατάσταση της ΝΔ, που τη συνεχίζει με αναλγησία, που την ανέχονται εν ονόματι του αλληλοβοηθητικού βουλευτικού συνδικαλισμού της Βουλής όλες οι κοινοβουλευτικές δυνάμεις». Αυτό το … έθιμο κυρίες και κύριοι του Κοινοβουλίου θα μετατρέψει την Εθνική Αντιπροσωπεία σε λαομίσητο ολιγαρχικό καθεστώς…