Ετοιμάζονται προεκλογικές παροχές 1,1 δισ. ευρώ

Η ξαφνική ανακάλυψη έξτρα δημοσιονομικού χώρου από την κυβέρνηση, όπως αυτή αποτυπώνεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων 2019 που κατατέθηκε στις Βρυξέλλες, θα εξεταστεί στο EuroWorking Group στις 2 Μαΐου.

 

Οι πρώτες αντιδράσεις είναι μάλλον αρνητικές, υπό την έννοια ότι υπάρχει προβληματισμός για την υποεκτέλεση των δημοσίων δαπανών και ειδικά για τις περικοπές στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

 

Οι νεότερες προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με το ύψος του φετινού πρωτογενούς πλεονάσματος δείχνουν πιθανές νέες έκτακτες προεκλογικές παροχές της τάξης του 1,1 δισ. ευρώ άμεσα εντός των επομένων εβδομάδων και υποσχέσεις ελαφρύνσεων δισεκατομμυρίων για την επόμενη τριετία.

 

Οι προβλέψεις που αποτυπώνονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων αφορούν σε πρωτογενές πλεόνασμα 4,1% του ΑΕΠ για φέτος, σύμφωνα με τη μεθοδολογία υπολογισμού του προγράμματος (4,7% του ΑΕΠ σύμφωνα με τη μεθοδολογία της Eurostat), όταν η επίσημη μέχρι πρότινος πρόβλεψη του προϋπολογισμού αφορούσε σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,6% του ΑΕΠ.

 

Η διαφορά της μισής ποσοστιαίας μονάδας μεταφράζεται σε δημοσιονομικό χώρο που υπερβαίνει το 1,1 δισ. ευρώ, έναντι του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ και η κυβέρνηση ήδη έχει προαναγγείλει ανακοινώσεις εντός των ημερών τόσο για μόνιμου χαρακτήρα μέτρα όσο και για εφάπαξ, εδώ και τώρα.

 

Ωστόσο, όσο τα πλεονάσματα ανεβαίνουν, ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας χαμηλώνει ολοένα και περισσότερο. Ο στόχος για ρυθμό ανάπτυξης 2,5% φέτος αναθεωρήθηκε ήδη στο 2,3%, ποσοστό μεγέθυνσης το οποίο το υπουργείο Οικονομικών αναμένει και για το 2020 πριν μειωθεί περαιτέρω σε 2,1% το 2021 και 2% το 2022.

 

Το πρωτογενές πλεόνασμα αντίστοιχα, προβλέπεται επίσης στα ύψη το 2020 στο 4% του ΑΕΠ, πριν ενισχυθεί περαιτέρω σε 4,2% του ΑΕΠ το 2021 και 4,6% του ΑΕΠ το 2022 (σε όρους Eurostat).

 

Με αυτά τα δεδομένα προβλέψεων η κυβέρνηση μπορεί να υποστηρίζει πως και τα επόμενα χρόνια υπάρχει δημοσιονομικός χώρος παροχών και ελαφρύνσεων από 1 έως και 2 δισ. ευρώ, φέρνοντας το πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ.

 

Το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων αναφέρει ότι «οι θετικές δημοσιονομικές επιδόσεις εκτιμάται ότι θα διατηρηθούν μεσοπρόθεσμα δημιουργώντας τον δημοσιονομικό χώρο για αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής με τρόπο φιλικό προς την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική μέριμνα».

 

cnn.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ