H αδράνεια των διοικητικών αρχών προκάλεσε τον αποδεκατισμό του προσωπικού και τη μείωση εξειδικευμένων αιματολογικών εξετάσεων από 35 σε μόλις... δύο ● Η Μονάδα οδηγείται σε κλείσιμο, κάνοντας χώρο σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα ● Δεν ανανεώθηκε η σύμβαση επιστημονικής συνεργάτιδας που κατήγγειλε το ζήτημα.
Mε λουκέτο απειλείται οικονομικά βιώσιμο διαγνωστικό εργαστήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών με πολύτιμη τεχνογνωσία, προκαλώντας σοβαρή ανησυχία για την τύχη 6.500 ογκολογικών ασθενών σε δημόσια νοσοκομεία και ιδιωτικές κλινικές, τους οποίους εξυπηρετεί κάθε χρόνο με μηδενική, ως επί το πλείστον, ή χαμηλή οικονομική επιβάρυνση.
Η Μονάδα Μοριακής Διαγνωστικής στην Αιματολογία του Κέντρου Νέων Βιοτεχνολογιών και Ιατρικής Ακρίβειας στην Ιατρική Σχολή σήμερα υπολειτουργεί μετά από αδικαιολόγητη αδράνεια. Σύμφωνα με τους προϋπολογισμούς από το 2021 έως το 2024, τα έσοδα κάλυπταν τα έξοδα και δεν υπήρχε έλλειμμα, ενώ για το 2023 αναμενόταν πλεόνασμα 322.866 ευρώ. Ωστόσο, στο τέλος του ίδιου χρόνου ανακλήθηκαν 774.157 ευρώ εξαιτίας μη εκτέλεσης εξόδων, φανερώνοντας τουλάχιστον τη λανθασμένη ιεράρχηση προτεραιοτήτων από την πλευρά της διοίκησης.
Τα έξοδα για αναλώσιμα μειώθηκαν από 400.000 ευρώ το 2023 στα μόλις 120.000 ευρώ το 2024, ενώ τα έξοδα για μισθούς περιορίστηκαν σημαντικά από 130.000 ευρώ το 2021 σε 90.000 ευρώ το 2024 λόγω παραιτήσεων στο προσωπικό, αφού η έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού οδήγησε σε υποστελέχωση. Από την αρχή του 2021 μέχρι πέρυσι αποχώρησαν 12 άτομα, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2024 έμεινε ένας επιστημονικός συνεργάτης για 500 τουλάχιστον ασθενείς τον μήνα με ό,τι αυτό συνεπάγεται χωρίς τη μείωση του όγκου εργασίας.
Η περίπτωση ακολουθεί την πρακτική λειτουργίας πανεπιστημιακών έργων και προγραμμάτων με ολιγόμηνες εργασιακές συμβάσεις, καθώς ποτέ δεν είχε προκηρυχτεί θέση μόνιμου προσωπικού στη Μονάδα, που πλέον έχει μείνει μόνο με δύο εργαζόμενους, σύμφωνα με το Σωματείο Εργαζομένων στην Ερευνα και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (ΣΕΡΕΤΕ), που περιγράφει ότι η κατάσταση επιδεινώθηκε, διότι η επιλογή του νέων εργαζομένων είχε μόνο ένα κριτήριο, την ανειδίκευτη και φτηνή εργασία.
Επιστημονική συνεργάτιδα της Μονάδας, η οποία μπροστά στο ενδεχόμενο κλεισίματος της Μονάδας με επιχείρημα τη συνταξιοδότηση του γιατρού - υπεύθυνου του τμήματος -απουσία πρόνοιας για την αντικατάστασή του- κατήγγειλε μέσω του ΣΕΡΕΤΕ το ζήτημα και είδε την πόρτα της εξόδου τον Οκτώβριο. «Σε συνέχεια της δημοσιοποίησης του θέματος προς τους φορείς και τους ασθενείς που αφορά, η διοίκηση του ΕΚΠΑ πιέστηκε και καταφέραμε να διατηρηθεί η μονάδα ανοιχτή, εκτελώντας όμως 2 μόνο από τις 35 εξετάσεις, αλλά ταυτόχρονα να μην ανανεωθεί η σύμβασή μου, παρότι ανανεώθηκαν όλες οι άλλες συμβάσεις, και να χάσω δουλειά μου», δηλώνει η Λ.Π. στην «Εφ.Συν.».
«Η κυβερνητική γραμμή είναι πλέον ξεκάθαρη ως προς την ιδιωτικοποίηση της υγείας. Προκαλεί την υποβάθμιση των δημόσιων δομών υγείας αποδυναμώνοντας το εργατικό δυναμικό με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, αναστολή νέων μόνιμων προσλήψεων και εν τέλει καταλήγει στο οριστικό κλείσιμό τους, εξαναγκάζοντας έτσι τους ασθενείς να απευθυνθούν στα ιδιωτικά κέντρα. Η υγεία είναι το σπουδαιότερο ανθρώπινο και κοινωνικό αγαθό, για αυτό και είναι το πρώτο που εμπορευματοποιείται σε μια φτωχοποιημένη χώρα διαφθοράς. Εξάλλου ποιος δεν θα έδινε όλα του τα χρήματα προκείμενου να σώσει τους αγαπημένους του;» λέει η βιοχημικός - βιοτεχνολόγος.
Ωφελούνται ιδιώτες
Οπως αναφέρει το ΣΕΡΕΤΕ, που καταγγέλλει την εκδικητική απόλυση, ήδη γιατροί από τη μεγαλύτερη μονάδα μεταμόσχευσης στο Νοσοκομείο της Πάτρας αναγκάζονται να ζητούν εξειδικευμένη εξέταση από ιδιωτική εταιρεία της Κύπρου, που εφαρμόζει τεχνική την οποία δεν διαθέτει ούτε στα κέντρα αναφοράς του «Ευαγγελισμού» και του «Παπανικολάου».
Την επικείμενη διάλυση της Μονάδας καταδίκασε τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Σύλλογος Καρκινοπαθών «ΚΕΦΙ» Αθηνών, γιατί η μεθοδολογία που αναπτύχθηκε στα 20 χρόνια λειτουργίας της έχει αποτελέσει πρότυπο στην παρακολούθηση αιματολογικών καρκίνων.
Σε ημερίδα για κακοήθη αιματολογικά νοσήματα αναφέρθηκε πως 1.000 ασθενείς, που εκείνη την περίοδο παρακολουθούνταν από το εργαστήριο, θα έπρεπε να απευθυνθούν σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα πληρώνοντας υπέρογκα ποσά για τις ίδιες εξετάσεις.
«Δημιουργείται ένα ευνοϊκό πεδίο για τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, που θα σπεύσουν να καλύψουν το κενό που τεχνηέντως προέκυψε», είχε σχολιάσει η Νέα Αριστερά σε ερώτηση στη Βουλή για τη Μονάδα (19.9.2024), σημειώνοντας πως «με δεδομένο ότι το 18,7% των ασθενών στην Ελλάδα, που βρίσκεται στη χαμηλότερη εισοδηματική κλίμακα, μένει χωρίς υγειονομική περίθαλψη, καθώς αδυνατεί να καλύψει το κόστος της, αναδεικνύεται η εγκληματική διάσταση των πολιτικών της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει έμμεσα τις υπηρεσίες υγείας και περίθαλψης».
Λένα Κυριακίδη