Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους περίπου 100 υδροσίφωνες καταγράφονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα ενώ εκτιμούν πως οι περισσότεροι είναι αθέατοι.
Ένα σπάνιο μετερεωλογικό φαινόμενο κατέγραψε μία γυναίκα κάτοικος της Άνω Σύρου την Δευτέρα 15 Απριλίου 2019 και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη στο κεντρικό Αιγαίο το βατρομετρικό χαμηλό που έδωσε ισχυρές καταιγίδες, ακόμα και χαλαζοπτώσεις όπως άλλωστε καταγράφεται και στο βίντεο.
Ένας υδροσίφωνας - που λανθασμένα έχει καθιερωθεί ως υδροστρόβιλος - δημιουργήθηκε στο νότιο τμήμα της Σύρου στην περιοχή Μέγας Γυαλός και συνοδεύονταν από χαλάζι και έντονη βροχόπτωση. Σύμφωνα με μελέτες στην Ελλάδα καταγράφονται περίπου 100 υδροσίφωνες ετησίως αν και οι μετεωρολόγοι εκτιμούν πως τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί και ο αριθμός τους και η ένταση τους. Το βίντεο δημοσιεύτηκε από τον Geogre Lekakis στα Μετεωρολογικά Νέα Ερμούπολης.
Οι υδροσίφωνες είναι πολύ πιο ασθενείς από τους σίφωνες ξηράς. Η διάμετρός τους κυμαίνεται από 3 έως 50 μέτρα και πολύ σπάνια μπορεί να φτάσει τα 100 - 150 μέτρα. Η διάρκεια ζωής τους είναι μόλις μερικά λεπτά. Στη θάλασσα συνήθως δεν έχουν κάνει να καταστρέψουν εκτός κι αν στην πορεία τους βρεθούν πλοία και κυρίως μικρές βάρκες ή ιστιοφόρα. Υπάρχει πάντα και ο κίνδυνος να βγουν στην ξηρά, με κίνδυνο τότε να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές ή και θύματα. Είναι ανιχνεύσιμος στα ραντάρ άλλοτε ως ένας έντονος στόχος και άλλοτε ως ένας εκ παρεμβολής, μετακινούμενος στόχος.
Ο πιο θανατηφόρος σίφωνας στην Ελλάδα, ωστόσο, συνέβη στις 7 Δεκεμβρίου 1959, όταν ένας υδροσίφωνας προκάλεσε την καταστροφή μιας βάρκας στη λίμνη Πλαστήρα, με αποτέλεσμα 21 εργάτες που εργάζονταν στο φράγμα της τεχνητής λίμνης να χάσουν τη ζωή τους.
ethnos.gr