Γιατί είναι πιθανόν να … τρελαθούν τα GPS στις 6 Απριλίου δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα;

Οι επιπτώσεις από την «τρέλα» που μπορεί να πλήξει τα GPS στις 6 Απριλίου, μπορεί να είναι σε κάποιες περιπτώσεις … απρόβλεπτες.

 

Το ενδεχόμενο πρόβλημα είναι γνωστό εδώ και καιρό, αλλά επανέρχεται στο προσκήνιο, όσο οι ώρες μετρούν αντίστροφα προς την… ώρα μηδέν.

 

Το όλο ζήτημα προκύπτει από το ημερολογιακό λάθος που μπορεί να εμφανιστεί σε κάποιους υπολογιστές. Πιο συγκεκριμένα, τα παλαιότερα συστήματα GPS ενδέχεται να πληγούν από έναν ιό σαν τον επονομαζόμενο «ιό της χιλιετίας», όταν υπήρξε η μετάβαση από το ‘99 στο ’00. Ήταν τότε που αναμένονταν πως τα λογισμικά θα μηδένιζαν και θα έκαναν… επανέναρξη από 01/01/00.

 

Αν και τότε λίγα έως ελάχιστα ήταν τελικά τα μεγάλα προβλήματα που εμφανίστηκαν, εντούτοις υπάρχει και τώρα μια ανησυχία, καθώς οι δέκτες Συστήματος Εντοπισμού Γεωγραφικής Θέσης παλαιότερης τεχνολογίας μπορεί να επηρεαστούν λόγω του GPS Week Rollover, με αποτέλεσμα τα ημερολόγια των συσκευών αυτών να μηδενιστούν.

 

Το Σύστημα Εντοπισμού Γεωγραφικής Θέσης (GPS) χρησιμοποιεί δική του ημερολογιακή και ωρολογιακή κλίμακα, που βασίζεται στην καταμέτρηση των εβδομάδων και των δευτερολέπτων ανά εβδομάδα, προκειμένου να μπορούν οι δορυφόροι του να ορίζουν επακριβώς τη γεωγραφική τοποθεσία.

 

Τα GPS μπορούν να μετρούν μέχρι 1024 εβδομάδες προτού μηδενίσουν, έπειτα από 19,5 και πλέον χρόνια δηλαδή. Η πρώτη εβδομάδα που άρχισε να καταμετράται ήταν η Κυριακή 6 Ιανουαρίου του 1980. Το πρώτο rollover έγινε στις 21 Αυγούστου 1999 και το Σάββατο 6 Απριλίου θα γίνει το δεύτερο. Έτσι, θα ξεκινήσει ο νέος κύκλος από το 0 μέχρι το 1023.

 

Ο Μπιλ Μάλικ, αντιπρόεδρος της εταιρείας κυβερνοασφάλειας Trend Micro, είχε δηλώσει πριν περίπου ένα μήνα ότι θα αποφύγει τις πτήσεις στις 6 Απριλίου. «Οι επιπτώσεις μπορεί να είναι διαδεδομένες επειδή πάρα πολλά συστήματα έχουν ενσωματώσει στη λειτουργία τους το GPS. Στα λιμάνια οι γερανοί χρησιμοποιούν GPS για να φορτώνουν και να ξεφορτώνουν κοντέινερ αυτομάτως. Συστήματα δημόσιας ασφάλειας έχουν ενσωματώσει GPS, όπως και συστήματα παρατήρησης της κυκλοφορίας σε γέφυρες», είχε αναφέρει, σύμφωνα με τη New York Post.

 

Αρκετές κυβερνήσεις έστειλαν το μήνυμα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα των χωρών τους να γίνει η απαραίτητη αναβάθμιση της τεχνολογίας των GPS, ώστε να αποφευχθούν οι… παρενέργειες.

 

Προβλήματα ενδέχεται να αντιμετωπίσουν επίσης και τα συστήματα πλοήγησης σε παλαιότερα πλοία, χρηματαγορές, εταιρείες παραγωγής ενέργειας, βιομηχανικά συστήματα ελέγχου. Ωστόσο, τα smartphones που χρησιμοποιούμε είναι σχεδόν απίθανο να επηρεαστούν, καθώς δέχονται πολύ συχνά αναβαθμίσεις στο λογισμικό τους.

Πηγή: newsbeast.gr