Μήνυμα σφάλματος

Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /var/www/vhosts/loutraki365.gr/httpdocs/includes/file.phar.inc).

Ορθορεξία: Όταν η υγιεινή διατροφή γίνεται viral και… ψύχωση

Τη στιγμή που το #orthorexia γίνεται από τα δημοφιλέστερα hashtags στα social media, συνοδεύοντας χιλιάδες φωτογραφίες αποκλειστικά με υγιεινά φαγητά, μεγαλώνει η ανησυχία των ειδικών που τονίζουν ότι δεν πρόκειται απλά για μια νέα τάση, αλλά για διατροφική διαταραχή!

 

 

healthy-food2

 

 

 

Το να ακολουθείς ένα υγιεινό τρόπο διατροφής δεν είναι κακό. Όπως άλλωστε συμβουλεύουν γιατροί και διατροφολόγοι η ισορροπημένη διατροφή είναι δώρο για την υγεία μας. Θα το περίμενες όμως, ότι η υγιεινή διατροφή μπορεί να γίνει ακόμη και ψύχωση για κάποιους; Τα τελευταία χρόνια λοιπόν, η ορθορεξία (που είναι μια διατροφική διαταραχή) κερδίζει συνεχώς έδαφος, με πολλούς να χάνουν το μέτρο, φτάνοντας στο σημείο να αποκλείουν όποια τροφή θεωρούν ότι δεν είναι υγιεινή -είτε αποδεδειγμένα, είτε επειδή έτσι πιστεύουν οι ίδιοι.

 

 

 

laxanika

 

 

 

Για να καταλάβεις, μπάρες δημητριακών, σούπες, βρώμη με γάλα καρύδας και γιαούρτι με διάφορα superfoods, μπολ που συνδυάζουν τροφές όπως όσπρια με λαχανικά και σνακ με λαχανικά είναι μερικά μόνο από τα πιο κλασικά παραδείγματα του τι φωτογραφίζουν και ανεβάζουν οι χρήστες στο instagram, συνοδεύοντας τα με το #orthorexia και δηλώνοντας σε όλους ότι πρόκειται για απόλυτα υγιεινές επιλογές. Κι αν όλα σταματούσαν εκεί, θα ήταν καλά, αλλά δυστυχώς πίσω από αυτές τις επιλογές κρύβονται επιπτώσεις για τη σωματική και την ψυχική υγεία.

 

 

 

healthy-food1

 

 

 

Το άτομο με ορθορεξία λοιπόν, μπορεί να αρχίσει να υποσιτίζεται αφαιρώντας από το διαιτολόγιο του απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, να αδυνατίσει υπερβολικά και να παρουσιάσει στομαχικές ενοχλήσεις. Επιπλέον, σε ψυχολογικό επίπεδο, νιώθει μια εμμονή με τις διατροφικές επιλογές, αναστατώνεται πολύ όταν δε βρίσκει τροφές που να πληρούν τις προδιαγραφές του και νιώθει τύψεις αν αναγκαστεί να καταναλώσει κάτι που δεν ανήκει στις “σωστές” τροφές. Για να μην “ξεφεύγει” δε, συχνά αποφεύγει τις εξόδους με φίλους που δεν μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες μαζί του και απομονώνεται. Η ορθορεξία, όπως κάθε διατροφική διαταραχή, πρέπει να αντιμετωπίζεται σε συνεργασία με διατροφολόγο και με την υποστήριξη εξειδικευμένου ψυχολόγου ή ψυχιάτρου.

 

 

 

salata

 

 

 

Πιο επιρρεπείς οι γυναίκες;

 

Σύμφωνα με διαδικτυακή έρευνα, το σύνδρομο πλήττει 1-2% του πληθυσμού. Στα κριτήρια για να διαγνωστεί κάποιος ότι πάσχει συγκαταλέγονται η ακραία ενασχόληση με τη διατροφή, ο φόβος μπροστά σε ανθυγιεινά τρόφιμα και ασυνήθιστα έντονες φαντασιώσεις για τις συνέπειες των ανθυγιεινών τροφών στο σώμα. Απ’ ότι φαίνεται πάλι, το μεγαλύτερο ποσοστό όσων πάσχουν από ορθορεξία είναι γυναίκες, με το σύνδρομο να συνδέεται με το βάρος και την εικόνα που έχουν για το σώμα τους.

 

 

Πηγή: olivemagazine.gr