Ξημέρωσε «μαύρη μέρα» για ΕΣΥ και υγειονομικούς

Το νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» στη Θεσσαλονίκη ανοίγει την αυλαία των απογευματινών επί πληρωμή χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία • Σφοδρές αντιδράσεις γιατρών και νοσηλευτών για τον νέο θεσμό που αδιαφορεί για τον πόνο του ασθενέστερου ή του βαρύτερα πάσχοντος και δίνει προτεραιότητα σε όποιον έχει χρήματα.

 

«Mαύρη μέρα» είναι για πολλούς υγειονομικούς η σημερινή καθώς αρχίζουν τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, με το νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» να κηρύσσει την έναρξή τους παρουσία(;) του υπουργού Υγείας Αδωνη Γεωργιάδη.

Τέσσερα χειρουργεία είναι προγραμματισμένα, αν και κανείς ακόμη δεν γνωρίζει πόσοι χειρουργοί και πόσοι αναισθησιολόγοι και νοσηλευτές του νοσοκομείου δήλωσαν συμμετοχή. Σφοδρές όμως είναι οι αντιδράσεις γιατρών και νοσηλευτών, που οργανώνουν μεγάλη διαμαρτυρία στην πύλη του

νοσοκομείου.

 

Η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) έχει προκηρύξει τρίωρη στάση εργασίας (12.00-15.00) και έχει καλέσει για σήμερα γιατρούς, όλα τα σωματεία υγειονομικών, σωματεία και φορείς της πόλης στις 12.30 στο «Παπαγεωργίου» για να χαλάσει τη φιέστα του υπουργού Υγείας. Από την άλλη πλευρά, πληροφορίες θέλουν να έχει προηγηθεί εκτεταμένο «μασάζ» σε χειρουργούς και αναισθησιολόγους για να δεχτούν και να δηλώσουν συμμετοχή. Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν αρκετούς χειρουργούς να δέχονται, αλλά μόνο οι μισοί αναισθησιολόγοι να έχουν δηλώσει συμμετοχή.

 

Αναταραχή

 

Για τη σημερινή έναρξη έχουν προγραμματιστεί τέσσερα απλά χειρουργεία (2 βουβωνοκήλης και 2 αρθροπλαστικές), αλλά μεγάλη είναι η αναταραχή στους κόλπους των υπόλοιπων εργαζομένων, καθώς οι 4 ασθενείς που θα χειρουργηθούν πρέπει να μείνουν μία έως δύο μέρες στο νοσοκομείο. Οσοι λοιπόν δεν συμμετέχουν στην αμοιβή των απογευματινών αναρωτιούνται γιατί να παρέχουν υπηρεσίες για κάτι που δεν αμείβονται; Να λοιπόν πώς και πόσο διαλυτικά θα λειτουργήσουν για το ΕΣΥ οι δύο ταξικές ταχύτητες...

 

Ο υπουργός Υγείας Αδωνης Γεωργιάδης

 

Ο τιμοκατάλογος με τις «προσφορές» για απογευματινά χειρουργεία, που έχει αποκληθεί και «γρηγορόσημο» (αναλυτικά οι τιμές στην «Εφ.Συν.» 6.3.2024, «Ξεκινά το “νυστέρι” με ακριβό... γρηγορόσημο») είναι, υποτίθεται, το επικοινωνιακό όπλο της κυβέρνησης, με τον κ. Γεωργιάδη να δηλώνει πως «στο εξής, χιλιάδες ασθενείς που περιμένουν από μήνες έως χρόνια να χειρουργηθούν θα μπορούν να βρουν διέξοδο στα απογευματινά χειρουργεία με κόστος πολύ χαμηλότερο από μια ιδιωτική κλινική. Πιστεύω πολύ σε αυτό το μέτρο και θεωρώ ότι θα “αγκαλιαστεί” αμέσως και από το προσωπικό των νοσοκομείων και από τους ασθενείς. Συνεχίζουμε σταθερά στις μεταρρυθμίσεις για ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας αντάξιο των προσδοκιών των Ελλήνων πολιτών».

 

Ωστόσο, υπάρχει ένα –μεταξύ πολλών– θέμα το οποίο δεν έχει ακόμη απαντηθεί καθαρά από την κυβέρνηση κι αυτό δεν είναι άλλο από το ωράριο των γιατρών καθώς, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές νόρμες, το όριο ασφαλείας για εργασία είναι 48 ώρες, οι οποίες φυσικά με τα απογευματινά θα ξεπερνιούνται και, επιπλέον, δεν είναι ξεκάθαρο τι σημαίνει ότι «με τη συναίνεσή τους θα μπορεί το ωράριο να επεκτείνεται». Νοσοκομειακοί γιατροί σχολίαζαν στην «Εφ.Συν.» πως το πρόβλημα η κυβέρνηση σκέπτεται να το ξεπεράσει με τη λογική «στην μπανανία είμαστε, ό,τι θέλουμε κάνουμε».

 

Έλλειψη προσωπικού

 

Η ΕΝΙΘ σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «οι τεράστιες λίστες αναμονής για χειρουργική επέμβαση δεν ήρθαν από τον ουρανό, είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης του ΕΣΥ, που διογκώθηκε σε εκθετικό βαθμό κατά τη διάρκεια της πανδημίας και συνεχίζει στον ίδιο ρυθμό».

 

Μάλιστα, θυμίζει πως «στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης σε καθημερινή πρωινή λειτουργία είναι μόλις το 60% των διαθέσιμων χειρουργικών αιθουσών, λόγω έλλειψης προσωπικού», ενώ «σε πολλά νοσοκομεία, όπως το Ιπποκράτειο και το Παπανικολάου, η υποστελέχωση είναι τέτοια που μετακινούν συνεχώς αναισθησιολόγους και νοσηλευτικό προσωπικό για τη λειτουργία των χειρουργείων. Πιο τρανταχτό παράδειγμα, οι μετακινήσεις προσωπικού προς το Ιπποκράτειο για τη διενέργεια μεταμοσχεύσεων σε ζώντες δότες, οι οποίοι αναμένουν πάνω από 1 χρόνο για μια τόσο ζωτική επέμβαση, λόγω των τεράστιων ελλείψεων!».

 

Πολύ απλά, όπως τονίζει η Ενωση, με την ενεργοποίηση των επί πληρωμή απογευματινών χειρουργείων «οι ασθενείς δεν θα μπορούν να χειρουργηθούν το πρωί, λόγω λειψού προσωπικού, όμως όποιος έχει λεφτά θα χειρουργηθεί το απόγευμα στις ίδιες αίθουσες, από το ίδιο προσωπικό!». Δηλαδή θα έχουμε «νοσοκομεία – “αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες”, που θα έχουν έσοδα από ασφαλιστικά ταμεία και απευθείας από ασθενείς-πελάτες, με σκοπό την περαιτέρω μείωση της κρατικής χρηματοδότησης».

 

«Είναι στο χέρι της κοινωνίας να μην αποδεχτεί αυτήν την ανήθικη και αντικοινωνική δυστοπία», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Βασίλης Τσάπας, εντατικολόγος του «Παπαγεωργίου» και γραμματέας της ΕΝΙΘ

 

«Υπερεργαζόμενοι»

 

Με δήλωσή του στην «Εφ.Συν.» ο Βασίλης Τσάπας, εντατικολόγος του «Παπαγεωργίου» και γραμματέας της ΕΝΙΘ, λέει ότι η σημερινή μέρα «είναι μία εμβληματικά κακή μέρα για το ΕΣΥ, τους γιατρούς του και την κοινωνία» καθώς «είναι η πρώτη μέρα στην οποία υπερεργαζόμενοι, στην πλειοψηφία τους, γιατροί θα χειρουργήσουν ασθενείς όχι για να απαλύνουν τον πόνο του ασθενέστερου ή του βαρύτερα πάσχοντος ή αυτού που περιμένει περισσότερο, αλλά αυτού που έχει χρήματα να δώσει. Είναι η πρώτη μέρα που τα νοσοκομεία του ΕΣΥ δεν θα υπηρετήσουν τη δημόσια υγεία με όρους υγειονομικούς, δικαιοσύνης και ισονομίας, αλλά με όρους κερδοφορίας.

 

Είναι η πρώτη μέρα που οι ασθενείς θα καταλάβουν στο πετσί τους ότι κάποιοι εξ αυτών είναι πιο ίσοι από τους άλλους – κι ας χρυσοπληρώσαμε και χρυσοπληρώνουμε όλοι μας τα δημόσια νοσοκομεία, με φόρους και ασφαλιστικές εισφορές». Ο γιατρός καταλήγει λέγοντας πως «είναι στο χέρι της κοινωνίας να μην αποδεχτεί αυτήν την ανήθικη και αντικοινωνική δυστοπία».

 

Απόστολος Λυκεσάς

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ