Αναβίωσαν οι Ισθμιακοί αγώνες μετά από περίπου 1600 χρόνια (Εικόνες)

Με μεγάλη επιτυχία και άριστη οργάνωση, οι Ισθμιακοί Αγώνες αναβίωσαν για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 1.600 χρόνια στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ισθμίας, το βράδυ του Σαββάτου 12 Οκτωβρίου 2024. Ένα ιστορικό γεγονός για την περιοχή, καθώς το βράδυ του Σαββάτου, ξαναζωντάνεψε μπροστά σε εκατοντάδες μάτια ανθρώπων που γέμισαν ασφυκτικά το χώρο του Μουσείου, ένας από τους σπουδαιότερους αθλητικούς θεσμούς της αρχαίας Ελλάδας, οι οποίοι είχαν διακοπεί τον 4ο αιώνα μ.Χ.

 

Ο στόχος του Δήμου Λουτρακίου - Περαχώρας - Αγίων Θεοδώρων, αλλά και του Αναπληρωτή Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση ήταν να ξαναζωντανέψουν οι Ισθμιακοί Αγώνες, προσφέροντας στην τοπική κοινωνία μια ευκαιρία να γιορτάσει την αθλητική και πολιτιστική της κληρονομιά, καθώς οι συγκεκριμένοι αγώνες είχαν σημαντική συμβολή στην καλλιέργεια της αθλητικής κουλτούρας και παιδείας στην αρχαιότητα. Και ο στόχος επετεύχθη. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι για τις ανάγκες των αγώνων, σχεδιάστηκε ειδικό λογότυπο το οποίο χαράχθηκε και στα μετάλλια, ενώ οι έπαινοι ήταν σε στυλ πάπυρου και περιείχαν την αρχαία φράση του Ευριπίδη "Ω μεγάλη σεμνή νίκη, είθε πάντα να κατέχεις τη ζωή μου και ποτέ να μην πάψεις να με στεφανώνεις". Οι νικητές των αγώνων, κέρδισαν ως έπαθλο και ένα στεφάνι από πεύκο, όπως ακριβώς γινόταν και στην αρχαιότητα που επικρατούσε η άποψη ότι ο νικητής γινόταν ο ευνοούμενος των θεών, γιατί είχε κερδίσει με τη βοήθειά τους.

 

 

Η πρώτη μέρα της αναβίωσης των αγώνων, περιελάμβανε μουσικούς αγώνες από το μουσικό σύνολο Λύραυλος με αγώνισμα σαλπιγκτών, αγώνισμα λύρας, αγώνισμα τραγουδιού και αγώνισμα αυλού, αλλά και ρητορικούς αγώνες με διαγωνισμό ποίησης.

 

Η παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού της Ελλάδας, Γιάννη Βρούτση, αλλά και διακεκριμένων αθλητών και Ολυμπιονικών, όπως η Ολυμπιονίκης στο Άλμα εις Ύψος, Νίκη Μπακογιάννη, ο Ολυμπιονίκης στο Τζούντο, Θεόδωρος Τσελίδης, ο Παραολυμπιονίκης Κολύμβησης, Γιάννης Κωστάκης, η Ολυμπιονίκης Ρυθμικής Γυμναστικής, Κλέλια Πανταζή, η Ολυμπιονίκης Πάλης, Βούλα Ζυγούρη και η Ολυμπιονίκης Ρυθμικής Γυμναστικής, Εύα Χριστοδούλου, προσέδωσε ιδιαίτερο κύρος στη διοργάνωση. Αυτοί οι αθλητές αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τους νέους και τις νέες που συμμετείχαν στους αγώνες, φέρνοντάς τους σε επαφή με το σύγχρονο αθλητικό πνεύμα με τις αξίες και τα ιδανικά της αρχαιότητας​.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ