Στην αποβολή του εκπροσώπου των φοιτητών που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις προχώρησε το Columbia, με τον ίδιο να διαμηνύει μέσω των New York Times πως “η καταπίεση γεννά αντίσταση”
Κλιμακώνουν τις δράσεις τους οι φοιτητές στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ που έχουν συγκροτήσει φοιτητικό κίνημα πραγματοποιώντας μαζικές διαμαρτυρίες με σκηνές στα ιδρύματα κατά του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα, ενώ τις τελευταίες ημέρες εντείνεται η καταστολή με δεκάδες συλλήψεις και χημικά εναντίον των φοιτητών. Τα πανεπιστήμια από την πλευρά τους προχωρούν σε αποβολές.
Στην περίπτωση του Columbia, απ’ όπου ξεκίνησαν οι εμβληματικές κινητοποιήσεις, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των συντονιστικών επιτροπών και της διοίκησης του πανεπιστημίου ναυάγησαν. Η πρύτανης του Columbia, είχε δώσει διορία μέχρι σήμερα στους φοιτητές να αποχωρήσουν από τους χώρους του πανεπιστημίου, με τους φοιτητές να απαντούν δεν θα φύγουμε, παρά μόνο δια της βίας.
Έπειτα, διαδηλωτές προχώρησαν στην κατάληψη του Hamilton Hall, ενώ το πανεπιστήμιο έχει προχωρήσει σε αποβολές. Πρόκειται για ένα κτίριο με μεγάλη ιστορία, καθώς είχε καταληφθεί και το 1968 στις αντιπολεμικές κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στο Βιετνάμ. Οι φοιτητές διαμηνύουν ότι θα παραμείνουν μέχρι το πανεπιστήμιο να υποχωρήσει στα αιτήματά τους, τα οποία περιλαμβάνουν την αποεπένδυση από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Ισραήλ.
Κατάληψη σε κτίριο του Columbia
Το Columbia απέβαλε τον εκπρόσωπο των φοιτητών στις διαπραγματεύσεις
Το πανεπιστήμιο Columbia απέβαλε σήμερα το πρωί (τοπική ώρα) τον επικεφαλής της μεγαλύτερης ομάδας των φοιτητών στις διαπραγματεύσεις με το πανεπιστήμιο.
Όπως σημειώνουν οι New York Times, ο Μαχμούντ Χαλίλ, εκπροσωπεί, αλλά όπως επισημαίνει, δεν είναι μέλος του φοιτητικής ομάδας που είναι επικεφαλής του καταυλισμού τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Πρόσθεσε μάλιστα ότι οι φοιτητές που έχουν καταλάβει το Hamilton Hall είναι μια “αυτόνομη υποομάδα” και ότι δεν γνωρίζει ακόμη τα αιτήματά τους επειδή δεν τα έχουν κοινοποιήσει στην ευρύτερη ομάδα.
Ο Χαλίλ είναι μεταπτυχιακός φοιτητής και έλαβε την ειδοποίηση για την αποβολή του παρά τις προηγούμενες, όπως είπε, διαβεβαιώσεις της διοίκησης ότι θα μπορούσε να επισκέπτεται ελεύθερα τον καταυλισμό για να μπορέσει να διαπραγματευτεί. Η ειδοποίηση αυτή, την οποία μοιράστηκε με τους Times, εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και μοιάζει με τυπική επιστολή που χρησιμοποιεί την ίδια γλώσσα με την προειδοποιητική ειδοποίηση που διανεμήθηκε τη Δευτέρα στους φοιτητές.
“Υποστηρίζεται συγκεκριμένα ότι επιλέξατε να μην εγκαταλείψετε τον καταυλισμό παρά τις προηγούμενες προειδοποιήσεις του Πανεπιστημίου”, αναφέρεται και στη συνέχεια περιλαμβάνει έναν κατάλογο έξι κατηγοριών, συμπεριλαμβανομένης της διασπαστικής συμπεριφοράς, της μη συμμόρφωσης και του βανδαλισμού/της καταστροφής περιουσίας.
Από την πλευρά του, ο Χαλίλ δήλωσε ότι η αποβολή του ήταν “γελοία”. “Απλώς δείχνει ότι δεν χρησιμοποιούν καμία δέουσα διαδικασία για τις ειδοποιήσεις αναστολής τους”, είπε. Το Columbia δεν προχώρησε σε κανένα άμεσο σχόλιο.
Ο Χαλίλ δήλωσε επίσης ότι η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου, η οποία ενεργεί ως διαμεσολαβητής μεταξύ των διαδηλωτών φοιτητών και της διοίκησης, επικοινώνησε μαζί του σήμερα το πρωί για να μάθει τα αιτήματα των φοιτητών που διαμαρτύρονται στο Hamilton Hall.
Είπε ότι οι φοιτητές που έχουν καταλάβει το κτίριο είναι μια υποομάδα του Columbia University Apartheid Divest, η οποία οργανώνει τον καταυλισμό. Αυτή η υποομάδα αποτελείται από “φοιτητές που αισθάνθηκαν προδομένοι από το πανεπιστήμιο και το πείσμα τους να συμμετάσχουν σε διαπραγματεύσεις”, είπε. “Έτσι αποφάσισαν να πάρουν την αυτόνομη απόφαση” να καταλάβουν το κτίριο.
Μιλώντας εκτός πανεπιστημιούπολης, είπε ότι ακόμη και ο ίδιος εξεπλάγη από το πόσο κλιμάκωσαν τις κινητοποιήσεις τους οι φοιτητές. “Αυτό έχει να κάνει με το πανεπιστήμιο”, είπε. “Θα έλεγα ότι το πανεπιστήμιο έσπρωξε τους φοιτητές να το κάνουν αυτό, αρνούμενο να υποχωρήσει ή να ακούσει τα πραγματικά αιτήματα των φοιτητών“.
Πρόσθεσε ότι ελπίζει ότι το πανεπιστήμιο θα επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. “Επειδή στο τέλος της ημέρας”, είπε, “η καταπίεση γεννά αντίσταση, και αυτό είναι ένα τέλειο παράδειγμα αυτού”.
Το Columbia ανακοίνωσε ότι οι φοιτητές που κατέλαβαν το Hamilton Hall βρίσκονται αντιμέτωποι με αποβολή. “Ξεκαθαρίσαμε χθες ότι το έργο του Πανεπιστημίου δεν μπορεί να διακόπτεται ατελείωτα από διαδηλωτές που παραβιάζουν τους κανόνες”, είπε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος, Μπεν Τσανγκ. “Η συνέχιση αυτής της συμπεριφοράς θα έχει σαφείς συνέπειες. Οι διαδηλωτές επέλεξαν να κλιμακώσουν την κατάσταση σε μια αφόρητη κατάσταση – βανδαλίζοντας περιουσίες, σπάζοντας πόρτες και παράθυρα και εμποδίζοντας τις εισόδους – και θα ακολουθήσουμε τις συνέπειες που περιγράψαμε χθες”.
Τι συμβαίνει στα υπόλοιπα πανεπιστήμια – Ανησυχία του OHE για την αστυνομική καταστολή
Δεκάδες φοιτητές συνελήφθησαν σε Τέξας, Γιούτα και Βιρτζίνια, ενώ περίπου χίλιοι έχουν συλληφθεί από τις 18 Απριλίου, οπότε και άρχισαν να εξαπλώνονται οι κινητοποιήσεις σε περισσότερες από 20 πανεπιστημιουπόλεις σε τουλάχιστον 16 πολιτείες.
Η πανεπιστημιούπολη του Portland State University εκκενώθηκε, αφότου φοιτητές διέρρηξαν τη βιβλιοθήκη της, και αστυνομικοί προχώρησαν σε νέες συλλήψεις σε πανεπιστημιουπόλεις στην Καλιφόρνια και τη Βόρεια Καρολίνα.
Ενώ σε μερικά πανεπιστήμια η ένταση των κινητοποιήσεων αυξάνεται σε ορισμένα σημεία -με νέες κατασκηνώσεις όπως στη Νέα Ορλεάνη και τη Νότια Φλόριντα, σε άλλες περιπτώσεις η ένταση της καταστολής κατάφερε να τις ανακόψει. Οι αστυνομικοί κατάφεραν να τερματίσουν την οκταήμερη κατάληψη ενός κτιρίου διοίκησης στο Πολιτειακό Πολυτεχνείο της Καλιφόρνιας στο Humboldt. Και οι καταυλισμοί στο Γέιλ και στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ φαίνεται να έχουν εκκενωθεί, όπως σημειώνουν οι Times.
Από την πλευρά του, ο ΟΗΕ εξέφρασε ανησυχία για το «δυσανάλογο αντίκτυπο» των επεμβάσεων της αστυνομίας σε πανεπιστημιουπόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών για να απομακρύνει από εκεί τους διαδηλωτές, σύμφωνα με ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα στη Γενεύη.
«Ανησυχώ για το γεγονός ότι ορισμένα μέτρα, που λαμβάνονται από τις δυνάμεις της τάξης σε μια σειρά πανεπιστημίων, μοιάζουν να έχουν δυσανάλογο αντίκτυπο», αναφέρει ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Φόλκερ Τουρκ σε δήλωση που έστειλε σε δημοσιογράφους και στην οποία αναφέρεται σε συλλήψεις φοιτητών και στις κυρώσεις που τους επιβάλλονται.
«Πρέπει να είναι σαφές ότι η θεμιτή άσκηση της ελευθερίας της έκφρασης δεν μπορεί να εξισώνεται με υποκίνηση βίας και μίσους», πρόσθεσε.