Πέντε χρόνια μετά την αποφυλάκισή του ο 31χρονος οδηγείται ξανά στη φυλακή, με μοναδικό στοιχείο ένα αποτύπωμα σε κινητό αντικείμενο (σακούλα) ● Τι είπε στην απολογία του.
«Μία ανάκριση γίνεται για να κριθεί εάν θα εισαχθεί ο κατηγορούμενος σε ποινική δίκη και όχι για να εισαχθεί κατ’ ανάγκην σε δίκη». Η φράση αυτή από το υπόμνημα του Νίκου Ρωμανού, κατά τη χθεσινή απολογία του ενώπιον της 22ης τακτικής ανακρίτριας, αποτυπώνει την ουσία της υπόθεσής του, πέντε χρόνια μετά την υφ’ όρον απόλυσή του και σχεδόν μια δεκαετία αφ’ότου αθωώθηκε για την κατηγορία της τρομοκρατίας, καθώς τότε κρίθηκε ότι δεν ήταν μέλος της οργάνωσης «Πυρήνες της Φωτιάς».
Ομως οδηγείται ξανά στη φυλακή, με μοναδικό στοιχείο ένα αποτύπωμα σε κινητό αντικείμενο (σακούλα), που τον φέρνει αντιμέτωπο με τέσσερις κακουργηματικές κατηγορίες, οι οποίες αφορούν τη συγκρότηση και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση που δεν έχει όνομα ούτε πράξεις στο ενεργητικό της και έχει συγκατηγορούμενους τα υπόλοιπα, κατά την Αντιτρομοκρατική, μέλη της οργάνωσης αυτής που συνελήφθησαν και προφυλακίστηκαν μετά την έκρηξη βόμβας στο διαμέρισμα της οδού Αρκαδίας στους Αμπελοκήπους.
Αδιαφορώντας για την ουσιαστική εφαρμογή του νόμου και κάνοντας το χατίρι στο υπ. ΠροΠο, εισαγγελέας και ανακρίτρια αποφάσισαν την προφυλάκισή του και πλέον ο Ν. Ρωμανός καλείται, πέντε χρόνια μετά την υφ’ όρον απόλυσή του, να επιστρέψει στη φυλακή, ως αποδιοπομπαίος τράγος στην παράσταση που σκηνοθετεί ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Εφ.Συν.», η απόφαση προσωρινής κράτησης που έλαβαν ανακρίτρια και εισαγγελέας πάρθηκε με γνώμονα να ελεγχθεί ο χρόνος κατασκευής της σακούλας όπου έχει καταγραφεί το ένα και μοναδικό αποτύπωμα του Νίκου Ρωμανού. Το σκεπτικό αυτό δημιουργεί ερωτήματα, με δεδομένο ότι πρόκειται για ένα κινητό αντικείμενο που θα μπορούσε να έχει πιάσει οποιοσδήποτε, οποτεδήποτε, οπουδήποτε. Πρόκειται για ένα σκεπτικό απόφασης πρωτοφανές στην ιστορία του κράτους δικαίου, καθώς βλέπουμε τις δικαστικές αρχές να λειτουργούν όχι με νομικούς αλλά με πολιτικούς όρους.
Ο ίδιος, κατά την προφορική του απολογία στην ανακρίτρια, ξεκαθάρισε πως στο παρελθόν έχει αναλάβει όλες τις ευθύνες που του αναλογούν για πράξεις που έχει όντως διαπράξει, εξηγώντας έτσι πως το ίδιο θα έπρεπε και τώρα, αν πραγματικά είχε την οποιαδήποτε εμπλοκή με την υπόθεση. Οι ισχυρισμοί του 31χρονου πως δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση της έκρηξης είναι κάτι που επιβεβαιώνεται και από το σύνολο της μέχρι τώρα σχηματισθείσας δικογραφίας, καθώς δεν υπάρχει κανένα άλλο στοιχείο σε βάρος του αλλά και καμία περαιτέρω αναφορά στο πρόσωπό του.
Από την πρώτη στιγμή της σύλληψής του, ο Ν. Ρωμανός υποστηρίζει ότι δεν γνωρίζει τους συγκατηγορούμενούς του. Το ίδιο τόνισε χθες στην ανακρίτρια: «Αρνούμαι μετ’ επιτάσεως κάθε κατηγορία σε βάρος μου. Με τους συγκατηγορούμενούς μου δεν έχω καμία σχέση, δεν ήταν ποτέ άνθρωποι με τους οποίους είχα συναναστραφεί έστω και κοινωνικά και δεν έχω συμμετάσχει σε καμία πράξη από αυτές που μου αποδίδονται. Η μοναδική μου εμπλοκή με τη δικογραφία είναι ένα αποτύπωμά μου σε πλαστική σακούλα, ένα κινητό αντικείμενο το οποίο δεν συνδέεται με κανένα άλλο εύρημα της δικογραφίας», τόνισε ο 31χρονος.
«Tόσο τα πραγματικά περιστατικά της παρούσας υπόθεσης όσο και ο χαρακτήρας μου αλλά και οι συνθήκες της ζωής μου πιστοποιούν πέρα από κάθε αμφιβολία ότι και στο Δικαστήριο θα παραστώ και στην εκτέλεση της όποιας απόφασης θα υποβληθώ. Κανέναν απολύτως λόγο δεν έχω να μην εμφανιστώ στο ακροατήριο, δεδομένου ότι μόνο με την παρουσία μου σ’ αυτό θα πετύχω να αποδείξω την αθωότητά μου», ανέφερε χαρακτηριστικά στο υπόμνημά του.
Ομως, η απόφαση ανακρίτριας και εισαγγελέα δεν έλαβε υπόψη της ότι προσωρινή κράτηση μπορεί να επιβληθεί μόνο όταν προκύπτουν κατά την ανάκριση σοβαρές ενδείξεις ενοχής του κατηγορουμένου για κακούργημα και πως, σύμφωνα, με την παρ. 3 του άρθρου 282 του ΚΠΔ, «μόνη η βαρύτητα της πράξης δεν αρκεί για την προσωρινή κράτηση».
Δανάη Κισκήρα - Μπαρτσώκα