Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν με τους ομολόγους του από την Ιταλία και την Ουκρανία κατά τη διάρκεια της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας των G7, στη Νέα Υόρκη, στις 23 Σεπτεμβρίου 2024.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ομάδας των επτά (G7) συναντώνται από σήμερα κοντά στη Ρώμη (Κάπρι), για δύο ημέρες συνομιλιών οι οποίες θα επικεντρωθούν στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, παρουσία των περιφερειακών τους ομολόγων, αλλά και στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Στη διάρκεια αυτής της συνόδου, που θα διεξαχθεί στο Φιούτζι και το Ανάνι κοντά στη Ρώμη, θα συζητηθούν κυρίως τα εντάλματα σύλληψης που εξέδωσε την προηγούμενη εβδομάδα το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εις βάρος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, του πρώην υπουργού Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ και του επικεφαλής της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς Μοχάμεντ Ντέιφ.
Οι εργασίες θα ξεκινήσουν σήμερα το απόγευμα παρουσία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, με την πρώτη συνεδρίαση να είναι αφιερωμένη στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή και την Ερυθρά θάλασσα, πέντε ημέρες αφού οι ΗΠΑ άσκησαν και πάλι βέτο σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζητούσε την κήρυξη εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας.
«Με τους εταίρους μας θα συζητήσουμε τα μέσα στήριξης των προσπαθειών με στόχο την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα και τον Λίβανο, τις πρωτοβουλίες που έχουν στόχο την υποστήριξη του πληθυσμού και την προώθηση ενός αξιόπιστου για τη σταθερότητα στην περιοχή πολίτικού ορίζοντα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας.
Η Ιταλία, που ασκεί αυτή την περίοδο την εναλλασσόμενη προεδρία της G7, των πιο ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου (ΗΠΑ, Γαλλία, Ιαπωνία, Καναδάς, Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία), προσέθεσε στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης και μια συνεδρίαση διευρυμένου διαλόγου με τους υπουργούς Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου, της Ιορδανίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Κατάρ. Σε αυτή θα πάρει μέρος και ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Άχμεντ Αμπούλ Γέιτ.
Αύριο, Τρίτη, οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στον πόλεμο στην Ουκρανία και την κατάσταση στην περιοχή της Ινδίας- Ειρηνικού, παρουσία υπουργών πολλών ασιατικών χωρών.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 θα αναφερθούν επίσης στις κρίσεις στην Αϊτή, το Σουδάν και τη Βενεζουέλα.
Ευρωπαίοι υπουργοί Άμυνας συναντώνται εκτάκτως μετά την χρήση του νέου πυραύλου από την Ρωσία
Εκτόξευση ρωσικού πυραύλου
Οι υπουργοί Άμυνας της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Πολωνίας, της Ιταλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου πρόκειται να συναντηθούν σήμερα στο Βερολίνο για να συζητήσουν μέτρα για την ενίσχυση της ασφάλειας και της άμυνας της Ευρώπης.
Η στοχοθέτηση της Ουκρανίας από τη Ρωσία με ένα νέο πύραυλο μέσου βεληνεκούς, κάτι που πιστεύεται ότι έχει επιπτώσεις για όλη την Ευρώπη, αναμένεται ότι θα έχει μείζονα θέση στις συνομιλίες.
Οι υπουργοί Άμυνας Μπόρις Πιστόριους της Γερμανίας, Σεμπαστιάν Λεκορνί της Γαλλίας, Τζόν Χίλεϊ του Ηνωμένου Βασιλείου, Βλάντισλαβ Κοσίνιακ-Κάμις της Πολωνίας και Γκουίντο Κροσέτο της Ιταλίας συναντώνται επίσης πριν αναλάβει προεδρικά καθήκοντα ο Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Τραμπ, η ορκωμοσία του οποίου θα πραγματοποιηθεί στις 20 Ιανουαρίου, έχει ζητήσει από την Ευρώπη να επενδύσει σημαντικά περισσότερα χρήματα στην ασφάλειά της και αναμένεται να περικόψει τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία.
Έπειτα από πρόσφατη έγκριση από την Ουάσινγκτον, η Ουκρανία έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί τους αμερικανικής κατασκευής πυραύλους ATACMS και τους βρετανικούς Storm Shadow για να στοχοθετήσει στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο εσωτερικό της Ρωσίας.
Στη συνέχεια ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε την πυραυλική επίθεση εναντίον της ουκρανικής πόλης Ντνίπρο, η οποία έχει πληθυσμό πάνω από ένα εκατομμύριο κατοίκους, το πρωί της Πέμπτης με ένα νέο πύραυλο μέσου βεληνεκούς.
Ο Πούτιν είπε πως ο εν λόγω πύραυλος με την ονομασία Ορέσνικ (φουντουκιά) είναι μοναδικός και πρόσθεσε ότι θα προχωρήσει στη μαζική παραγωγή του. Σύμφωνα με τη Μόσχα, ο πύραυλος αυτός πετάει με υπερηχητική ταχύτητα, καθιστώντας αδύνατο να αναχαιτισθεί από τα αντιαεροπορικά συστήματα. Ειδικοί θεωρούν ότι ο πύραυλος θα μπορούσε να εξοπλισθεί και με πυρηνικές κεφαλές.