Βαβέλ: Στην αντιπολίτευση δεν συμφωνούν ούτε για την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο

Το ΠΑΣΟΚ αρνείται να “στοιχηθεί” πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες που αφορούν στην τραγωδία των Τεμπών, αλλά και σε αιτήματα που θεωρούνται φιλολαϊκά και είθισται να αποδίδουν εκλογικά οφέλη.

 

Όπως η άμεση επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στους δημόσιους υπαλλήλους, την οποία ζήτησε και επισήμως ο ΣΥΡΙΖΑ χθες με σχετική τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή.

 

Κατά τη Χ. Τρικούπη, η δέσμευση πως το ΠΑΣΟΚ θα ασκεί “υπεύθυνη-αξιόπιστη αντιπολίτευση μακριά από λαϊκισμούς” θα δοκιμάζεται “κάθε ημέρα”, ακόμα και εάν κινδυνεύσει να κατηγορηθεί για υπέρ του δέοντος συναινετική στάση, όπως ήδη του προσάπτουν οι εξ΄αριστερών αντίπαλοί του.

 

Εν προκειμένω, οι πληροφορίες αναφέρουν πως δεν θα στηρίξει την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για την άμεση επαναφορά 13ου-14ου μισθού στο Δημόσιο.

 

 

Όπως αναφέρουν:

 

  • Το αίτημα είναι δίκαιο επί της αρχής και σαφώς πρέπει να αυξηθεί το εισόδημα των δημοσίων υπαλλήλων διότι το ελκυστικό Δημόσιο σημαίνει και αξιοπρεπείς αποδοχές.
  • Όμως, επειδή το κόστος από την επαναφορά εκτιμάται στα 2,1 δισ ευρώ, η διαδικασία δεν μπορεί να είναι άμεση, “με ένα νόμο κι ένα άρθρο”, αλλά σταδιακή.
  • Επιπλέον, πρέπει να συνοδεύεται και από άλλες κινήσεις, όπως αξιολόγηση (των δημοσίων υπαλλήλων), διαφάνεια κλπ, ώστε το σύνολο των μέτρων να οδηγήσει σε ένα νέο Δημόσιο και ισχυρό κράτος”.

 

Ως εκ τούτου, το ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει δική του κοστολογημένη πρόταση για διαδοχική επαναφορά, την οποία “να μπορεί να τη στηρίξει το σύστημα και να μην προκαλέσει δημοσιονομική ανισορροπία”.

 

Η κατάθεση της πρότασης θα γίνει “στο αμέσως επόμενο διάστημα”, χωρίς να προσδιορίζεται ακριβώς πότε.

 

ΣΥΡΙΖΑ: Υπάρχει δημοσιονομικός χώρος

 

Στον αντίποδα, ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι εξέλιπαν οι λόγοι που οδήγησαν το 2012 στην κατάργηση του 13ου-14ου μισθού στο Δημόσιο, επισημαίνοντας ότι εκείνο το μνημονιακό μέτρο είχε προσωρινό χαρακτήρα.

 

Υποστηρίζοντας ότι η πρόταση για άμεση επαναφορά είναι πλήρως κοστολογημένη, τονίζει στην τροπολογία του: “Με βάση τη σχετική Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το συνολικό κόστος της παρέμβασης φτάνει τα 2,1 δισ ευρώ, ενώ υπολογίζεται ότι, αν αφαιρεθεί ο φόρος, οι ασφαλιστικές εισφορές, οι εισφορές για συντάξεις, ο ΦΠΑ, το τελικό κόστος επιβάρυνσης για τα δημόσια ταμεία υπολογίζεται σε 1 δισ ευρώ”.

 

Αυτός ο δημοσιονομικός χώρος, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει “και για το 2025 και το 2026, έως και το 2028”, σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που παρουσίασε πρόσφατα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

 

ΝΕ.ΑΡ.: Εμείς το ζητήσαμε πρώτοι

 

Ο διαγκωνισμός ανάμεσα στα κόμματα της “προοδευτικής αντιπολίτευσης” για το ποιο έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων, φάνηκε προ ημερών από την αντίδραση της Νέας Αριστεράς στην (προαναγγελθείσα, τότε) τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Κι αυτό διότι πηγές της ΝΕ.ΑΡ. υπενθύμισαν σε έντονο ύφος πως το κόμμα τους πρότεινε, πρώτο, την επαναφορά του 13ου-14ου μισθού στο Δημόσιο.

 

“Υπενθυμίζουμε στον ΣΥΡΙΖΑ και στα στελέχη του ότι στις 4 Δεκεμβρίου 2024 η Νέα Αριστερά είχε καταθέσει τροπολογία για την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων, για την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 1.000 ευρώ και τον καθορισμό του με Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, για την προστασία του δικαιώματος στην απεργία και για την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο”, ανέφεραν.

 

Επισημαίνοντας ότι “το μόνο σίγουρο είναι ότι με κόλπα και τακτικισμούς, διάλογος της αριστεράς και των προοδευτικών δυνάμεων δεν γίνεται”…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ