Ο ιατρικός όρος για το κριθαράκι είναι “hordeolum”...
Μπορεί να αναπτυχθεί τόσο εξωτερικά, όσο και εσωτερικά. Συχνά, εμφανίζεται ως ένα ορατό υπόλευκο ή κιτρινωπό μικρό εξόγκωμα που μοιάζει πολύ με ένα μεγάλο σπυράκι. Επίσης, κατά κανόνα εμφανίζεται μόνο στο ένα από τα δύο βλέφαρα, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις που εμφανίζονται δύο κριθαράκια ταυτόχρονα, ένα σε κάθε βλέφαρο ταυτόχρονα.
Ένα κριθαράκι είναι μία οξεία λοίμωξη των εκκριτικών αδένων των βλεφάρων. Συχνά, βακτήρια μπορούν να μολύνουν έναν σμηγματογόνο αδένα του ματιού (αδένας που εκκρίνει το φυσικό έλαιο της επιδερμίδας), προκαλώντας αυξημένη φλεγμονή, πόνο και κοκκίνισμα του οφθαλμού, και ακόμη και ερυθρότητα του βλεφάρου και περιβάλλοντος ιστού.
Το κριθαράκι υποχωρεί, όταν η απόφραξη του ανοίγματος του αδένα καθαρίζει και απελευθερώνεται. Επιπλέον, η λοίμωξη φεύγει, όταν το πύον αποστραγγίζεται από το κριθαράκι.
Τι μπορείτε να κάνετε στο σπίτι
Τις περισσότερες φορές θα υποχωρήσει από μόνο του μέσα σε πέντε έως επτά ημέρες.
Για πιο γρήγορη ανακούφιση, μπορείτε να κάνετε τα ακόλουθα:
Εφαρμόστε ζεστές κομπρέσες τέσσερις έως έξι φορές την ημέρα για περίπου 15 λεπτά κάθε φορά για να βοηθήσετε την αποστράγγιση.
Τρίψτε απαλά το βλέφαρο με καθαρό νερό βρύσης ή με ένα ήπιο, μη ερεθιστικό σαπούνι, ή σαμπουάν (όπως τα σαμπουάν για μωρά).
AlfaVita
Μην πιέζετε και ποτέ μην δοκιμάσετε να το τρυπήσετε μόνοι σας. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος πιο σοβαρής λοίμωξης αν το κάνετε. Γενικά, δεν σπάμε ποτέ ένα κριθαράκι στο μάτι. Αν ποτέ γίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει να γίνει από γιατρό.
Σταματήστε να φοράτε οποιοδήποτε μακιγιάζ στα μάτια, καθώς και κάθε είδους λοσιόν και κρέμα ματιών, μέχρις ότου να φύγει εντελώς, γιατί, αλλιώς, μπορεί να μολυνθεί περισσότερο.
Σταματήστε να φοράτε φακούς επαφής για όσες μέρες έχετε το κριθαράκι, επειδή μπορεί να προκληθεί μεγαλύτερη μόλυνση που θα εξαπλωθεί στον κερατοειδή σας χιτώνα.