Μία πολύ σπάνια περίπτωση, κατά την οποία τέσσερις ασθενείς εμφάνισαν καρκίνο του μαστού, αφότου έλαβαν όργανα από τον ίδιο δότη, αποκαλύπτει μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα. Για τρεις εξ αυτών, μάλιστα, η κατάληξη ήταν μοιραία.
Πρόκειται για τέσσερις ευρωπαίους, στους οποίους ο καρκίνος εμφανίστηκε χρόνια μετά τις μεταμοσχεύσειςτους. Όπως εξηγεί η Dr. Frederike Bemelman, καθηγήτρια νεφρολογίας στο πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ και συντάκτρια της μελέτης, πρόκειται για πολύ σπάνια περίπτωση, η πρώτη την οποία αντιμετώπισε στα 20 χρόνια που ασχολείται με τις μεταμοσχεύσεις.
Η 53χρονος δότης δεν είχε γνωστές ιατρικές παθήσεις και η κακοήθεια ήταν άγνωστη όταν συγκομίστηκαν τα νεφρά, οι πνεύμονες, το ήπαρ και η καρδιά.
Τρεις εκ των ασθενών πέθαναν έπειτα από μετάσταση του καρκίνου σε άλλα όργανα. Ο τέταρτος επέζησε έπειτα από μια σειρά θεραπειών, συμπεριλαμβανομένης της αφαίρεσης του μοσχεύματος, αλλά και διακοπής της χορήγησης ανοσοκαταστολής και χημειοθεραπείας.
Σύμφωνα με την Dr. Bemelman, μόλις εμφανιστεί καρκίνος που προέρχεται από δότη, είναι απαραίτητο να αφαιρεθεί το όργανο. Ωστόσο, ο καθηγητής Graham Lord του πανεπιστημίου King’s College του Λονδίνου, αναφέρει ότι κάτι τέτοιο εξαρτάται από τον τύπο του καρκίνου και τα ποσοστά επιβίωσης.
Η κακοήθεια δεν είχε εντοπιστεί
Η δότης πέθανε το 2007 από εγκεφαλικό. Αμέσως έγινε πλήρης ιατρική εξέταση των οργάνων της -πνευμόνια, νεφρά, καρδιά, συκώτι- που θα δίνονταν για μεταμοσχεύσεις, χωρίς να διαγνωστεί κάποια κακοήθεια.
Δεκαέξι μήνες μετά τη μεταμόσχευση, η ασθενής που έλαβε τον πνεύμονα, μια 42χρονη γυναίκα, εισήχθη στο νοσοκομείο, καθώς παρουσίασε δυσλειτουργίες στο μόσχευμα.
Μετά από ανίχνευση κυττάρων καρκίνου του μαστού στους λεμφαδένες της, μια ανάλυση DNA έδειξε ότι ο καρκίνος προήλθε από την δότη.
Η 62χρονη που έλαβε το αριστερό νεφρό και η 59χρονη που έλαβε το συκώτι, πέθανε εξαιτίας της ίδιας κακοήθειας το 2013 και το 2014 αντίστοιχα.
Τα πλεονεκτήματα υπερτερούν των κινδύνων
Η μελέτη δείχνει ότι η δότης είχε «μικρομεταστάσεις», ομάδες καρκινικών κυττάρων που είχαν εξαπλωθεί από τον τόπο προέλευσής τους, αλλά ήταν πολύ μικρές για να ανιχνευθούν.
Προηγούμενες μελέτες αναφέρουν ότι η μετάδοση του καρκίνου μπορεί να συμβεί με τη μεταμόσχευση οργάνων, αλλά πιστεύεται ότι είναι η πρώτη περίπτωση μεταφοράς καρκίνου του μαστού.
Οι δωρεές οργάνων δεν επιτρέπονται από κανέναν με ενεργό κακοήθεια, εκτός από τα περισσότερα καρκινώματα του δέρματος και μερικούς εντοπισμένους όγκους. Ο κίνδυνος μετάδοσης όγκων είναι μεταξύ 0,01% και 0,05% για κάθε μεταμόσχευση οργάνου.
«Τα πλεονεκτήματα της μεταμόσχευσης οργάνων υπερτερούν των μικρών κινδύνων. Οι άνθρωποι δεν πρέπει να ανησυχούν», λέει η Bemelman.
Ο Lord εξηγεί ότι αυτή η πολύ σπάνια περίπτωση θα μπορούσε να αποφευχθεί στο μέλλον, καθώς υπάρχουν πειραματικά προγράμματα έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου.
Δεν είναι σαφές εάν μια αξονική τομογραφία θα είχε αποκαλύψει την κακοήθεια της δότη πριν από τις μεταμοσχεύσεις, αλλά η Bemelman αμφιβάλει. Προειδοποιεί ενάντια στη συνηθισμένη χρήση σαρώσεων CT για όλους τους δότες, καθώς αυτό θα αύξανε τον εντοπισμό άσχετων ευρημάτων και θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση του ήδη μικρού αριθμού των δοτών.
Πηγή: cnn.gr