Τέμπη: Τα γεγονότα της τραγωδίας πριν το φιάσκο του ΕΟΔΑΣΑΑΜ

Την ώρα που η δικαστική διερεύνηση της τραγωδίας βρίσκεται σε κομβικό σημείο, καθώς στον ανακριτή πήγαν στελέχη του υπουργείου Μεταφορών, η δημόσια συζήτηση έχει μεταφερθεί στον ΕΟΔΑΣΑΑΜ, το πόρισμά του και τις πραγματογνωμοσύνες που αφορούν το φορτίο.

 

Δύο τρένα που κινούνταν για ώρα στην ίδια γραμμή, μη ολοκλήρωση της σύμβασης 717, κατεστραμμένη σηματοδότηση, ανύπαρκτη τηλεδιοίκησηαλλοίωση του χώρου του δυστυχήματος, πλήρης εικόνα για την κατάσταση του σιδηροδρόμου στην κυβέρνησηαποκλεισμός μαρτύρων από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής. Όλα τα παραπάνω δεν είναι εκτιμήσεις ή υποθέσεις.

 

Είναι στοιχεία της δικαστικής διερεύνησης του φακέλου των Τεμπών. Γεγονότα που περιλαμβάνονται στη δικογραφία της υπόθεσης, την οποία επανειλημμένως έχει αναδείξει το NEWS 24/7, στο κατηγορητήριο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και τις καταθέσεις των εμπλεκομένων.

 

Η κυβέρνηση γνώριζε πέραν αμφιβολίας

 

Ξεκινώντας από τα πλέον πρόσφατα, η ανάκριση έχει φτάσει σε κρίσιμο σημείο και το κατώφλι του ανακριτή πέρασαν την προηγούμενη εβδομάδα, κατηγορούμενα στελέχη του υπουργείου Μεταφορών. Μόλις το Σάββατο αποκάλήφθηκε μετά την απολογία της Προϊσταμένης της Διεύθυνσης Σιδηροδρομικών Μεταφορών, η οποία κατηγορείται σε βαθμό κακουργήματος για την υπόθεση. Μέχρι σήμερα παραμένει στην ίδια θέση στο υπουργείο. Με όσα ισχυρίστηκε για να υπερασπιστεί τον εαυτό της, παρουσίασε το υπουργείο ως αναρμόδιο για την ασφάλεια των τρένων και έριξε την ευθύνη για την κατάσταση των σιδηροδρόμων στη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων και τον ΟΣΕ.

 

Ωστόσο σε «επείγον» όπως είναι χαρακτηρισμένο, εσωτερικό έγγραφο της Διεύθυνσης Μεταφορών, που μεταξύ άλλων προσκόμισε η ίδια στην ανάκριση και φέρει ημερομηνία 10 Σεπτεμβρίου του 2021, δίνεται όλη η εικόνα των σιδηροδρόμων. Το έγγραφο που είδε το News 24/7 και είχε παραλήπτες τον τότε υπουργό, τον υφυπουργό και τον Γενικό Γραμματέα Μεταφορών αναφέρει: «Η ελλιπής συντήρηση του σιδηροδρομικού δικτύου υποβαθμίζει την ασφάλεια των σιδηροδρομικών μεταφορών αυξάνοντας τις πιθανότητες ατυχημάτων και συμβάντων, οδηγεί σε επιβολή βραδυποριών που αυξάνουν ιδιαίτερα τους χρόνους εκτέλεσης των δρομολογίων, δημιουργεί έκτακτες καθυστερήσεις ταλαιπωρώντας το επιβατικό κοινό και αυξάνει το τελικό κόστος συντήρησης».

 

Σε άλλο σημείο του εγγράφου, υπογραμμίζεται πως «Η μείωση των δαπανών μπορεί να συντελεστεί με μια σειρά παρεμβάσεων, όπως η πρόσληψη νέου προσωπικού σε κρίσιμες ειδικότητες του ΟΣΕ έτσι ώστε οι αναγκαίες εργασίες να εκτελούνται εντός ωραρίου εργασίας και όχι με την παροχή υπερωριακής εργασίας στο υφιστάμενο προσωπικό, το οποίο έχει μειωθεί δραματικά και δεν έχει ανανεωθεί».

 

Το γεγονός λοιπόν πως η κυβέρνηση είχε πλήρη εικόνα για την κατάσταση στον σιδηρόδρομο, δεν βασίζεται απλώς στις επανειλημμένες ανακοινώσεις και τις απεργίες των εργαζομένων πριν το δυστύχημα. Ούτε καν σε δηλώσεις, όπως αυτή του Άδωνι Γεωργιάδη: «Είσαι υπουργός Μεταφορών, μπορείς να πεις στη Βουλή ότι έχουν πρόβλημα τα τρένα; Αν το πεις δεν θα μπει αύριο άνθρωπος» (Bluesky 7/3/2023).

 

Η πλήρης εικόνα της κυβέρνησης για την πιθανότητα ατυχημάτων είναι κάτι που προκύπτει ακόμη και από εσωτερικά έγγραφα του ίδιου του γραφείου του αρμόδιου Υπουργού. Το ίδιο ισχύει και για το ελλιπές προσωπικό του υποστελεχωμένου σιδηροδρόμου.

 

«Αν η σύμβαση 717 είχε ολοκληρωθεί δεν θα είχαν συμβεί τα Τέμπη»

 

Η πολυσυζητημένη πλέον σύμβαση 717, δεν είχε ολοκληρωθεί την 28η Φεβρουαρίου 2023. Το δυστύχημα θα είχε αποτραπεί αν λειτουργούσε το σύστημα σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης σε όλο το μήκος του σιδηροδρομικού δικτύου. Και την έρευνα για αυτό την κάνει (και) η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.

 

Το κατηγορητήριό της στρέφεται κατά στελεχών της ΕΡΓΟΣΕ που χειρίστηκαν τη Σύμβαση 717, το διάστημα 2016-2021 και στο πολυσέλιδο πόρισμά της, ανέφερε πως τα Τέμπη «Θα είχαν με βεβαιότητα αποφευχθεί εάν είχε ολοκληρωθεί το αντικείμενο της Σύμβασης 717 με το σύστημα ETCS σε λειτουργία».

 

Μάλιστα, στο ίδιο συμπέρασμα έχει καταλήξει και ο ανακριτής Σωτήρης Μπακαϊμης που χειρίζεται την υπόθεση των Τεμπών, ο οποίος, όπως είχε αποκαλύψει το News 24/7 τον Φεβρουάριο του 2024, είχε ζητήσει να συσχετιστεί η έρευνα που διεξάγει ο ίδιος με την δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, απορρίπτοντας έτσι με τον πιο επίσημο τρόπο το διαδεδομένο κυβερνητικό επιχείρημα ότι κανένα σύστημα ασφαλείας δεν θα μπορούσε να αποτρέψει το ανθρώπινο λάθος. «Εάν η Σύμβαση 717/14 είχε εγκαίρως και στα αρχικά συμβατικά πλαίσια ολοκληρωθεί και είχαν παραδοθεί και λειτουργούσαν τα σχετικά συστήματα ασφαλείας-ελέγχου της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας, θα αποφευγόταν μετά βεβαιότητας η επέλευση του δυστυχήματος, λόγω της επέμβασης-επενέργειας στη σιδηροδρομική κυκλοφορία των συστημάτων αυτών κατά τη λειτουργίας τους», έγραφε τότε ο ανακριτής Λάρισας.

 

ΜΑΝΟΣ ΦΡΑΓΚΙΟΥΔΑΚΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ