Στη Ράφα, ισραηλινά άρματα μάχης, υποστηριζόμενα από μαχητικά αεροσκάφη και drones, έχουν εισέλθει σε πέντε συνοικίες στα δυτικά της πόλης. • Η UNICEF καλεί να μην κλείσουμε τα μάτια «στις φρικαλεότητες».
Δύο γυναίκες σκοτώθηκαν και ακόμη 12 άνθρωποι τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων και μικρά παιδιά, στη διάρκεια βομβαρδισμού από τις ισραηλινές δυνάμεις στον προσφυγικό καταυλισμό της Νουσεϊράτ την Τετάρτη, ενώ από το πρωί της Πέμπτης τεθωρακισμένα έχουν μπει στην περιοχή της Ράφας, γκρεμίζοντας και σκηνές εκτοπισμένων στην υποτιθέμενη ασφαλή ζώνη Αλ-Μαουάσι.
Επαναλαμβάνεται η παραβίαση των «ημερήσιων παύσεων πυρός» που είχε εξαγγείλει το ίδιο το Ισραήλ, με επιθέσεις στις οποίες πλήττονται οι άμαχοι.
Την ώρα που ο κίνδυνος για ευρείας κλίμακας πόλεμο του Ισραήλ με τη Χεζμπολά του Λιβάνου είναι όλο και πιο ορατός, με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι πολεμικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, όπου σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο Wafa, ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε επιδρομές στους καταυλισμούς Μπουρέιτζ και Μαγκάζι.
Στη Ράφα οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι ισραηλινά άρματα μάχης, υποστηριζόμενα από μαχητικά αεροσκάφη και drones, έχουν εισέλθει σε πέντε συνοικίες στα δυτικά της πόλης.
Το πρακτορείο Reuters επισημαίνει επίσης ότι σφοδροί βομβαρδισμοί και πυροβολισμοί στόχευσαν τις σκηνές εκτοπισμένων οικογενειών στην περιοχή Αλ-Μασάουι.
Επιχειρήσεις και στη Δυτική Όχθη
Μεγάλες ζημιές έχει προκαλέσει και χτύπημα των ισραηλινών δυνάμεων κοντά σε πρατήριο καυσίμων στην Τουλκαρέμ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, που εξελίχθηκε σε πυρκαγιά.
Σε άλλη επιχείρηση, οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν επτά Παλαιστίνιους κατά τη διάρκεια επιχείρησης σύλληψης στην πόλη Μπέιτ Σίρα, δυτικά της Ραμάλα.
UNICEF: «Είμαστε όλοι φτωχότεροι»
Παράλληλα, οι εκτιμήσεις για την καταστροφή που έχει συντελεστεί -και εξακολουθεί να συντελείται- στη Λωρίδα της Γάζας, τόσο σε οικονομικό όσο και ανθρωπιστικό επίπεδο, δείχνουν το μέγεθος της κρίσης που βιώνουν εκεί οι άνθρωποι.
Σύμφωνα με τον Τζέιμς Έλντερ, εκπρόσωπο του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF), «είμαστε όλοι φτωχότεροι» για την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα. Χαρακτήρισε μάλιστα τους ανελέητους ισραηλινούς βομβαρδισμούς και τις επιχειρήσεις στον παλαιστινιακό θύλακα επίθεση στην «κοινή μας ανθρωπότητα».
«Όλοι έχουμε χάσει. Οι επιθέσεις σε νοσοκομεία, οι επιθέσεις σε σπίτια και η υποστήριξη από κάποιους αυτών των επιθέσεων. Αυτές είναι επιθέσεις στην κοινή μας ανθρωπότητα», δήλωσε σε βίντεο στο X, το οποίο αναρτήθηκε από την κατεστραμμένη Χαν Γιούνις στη Γάζα. Και τόνισε ότι «οι κάτοικοι της Γάζας δεν μπορούν να κλείσουν την τηλεόραση ή να κλείσουν τα μάτια τους σε αυτές τις φρικαλεότητες, ούτε εμείς μπορούμε».
Άλλωστε, όπως επισημαίνει και το Γραφείο του ΟΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) η ανθρωπιστική κρίση στη νότια Γάζα «επιδεινώνεται γρήγορα» για δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένους ανθρώπους, που στριμώχνονται σε μια περιοχή κατά μήκος της ακτής της Γάζας, μέσα σε συνθήκες καύσωνα, την ώρα που οι «ενεργές συγκρούσεις και η ανομία» καθιστούν σχεδόν αδύνατο για τους εργαζόμενους στις οργανώσεις αρωγής να αντιμετωπίσουν τις «αυξανόμενες ανάγκες».
Σύμφωνα με την έκθεση του OCHA, στους καταυλισμούς εκτοπισμένων στην κεντρική και νότια Γάζα, η πρόσβαση σε νερό είναι εξαιρετικά χαμηλή και υπάρχει σοβαρή έλλειψη τροφής, καθώς και γάλακτος και βρεφικού γάλακτος.
«Πολλά νοικοκυριά αναφέρουν ότι τρώνε μόνο ένα γεύμα κάθε μέρα, με μερικά να έχουν ένα γεύμα κάθε δύο ή τρεις ημέρες», επισημαίνεται στην έκθεση.
Όπως σημειώνει ο διεθνής οργανισμός, οι περιορισμοί που έχει επιβάλει το Ισραήλ συνεχίζουν να «υπονομεύουν σοβαρά την παροχή βασικής ανθρωπιστικής βοήθειας και υπηρεσιών σε ολόκληρη τη Γάζα, συμπεριλαμβανομένης της παροχής τροφής και διατροφής, ιατρικής περίθαλψης, προστασίας και υποστήριξης καταφυγίου και υπηρεσιών νερού, αποχέτευσης και υγιεινής σε εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι».
Ράφα: Η πόλη των χαμένων παιδιών
Η Ράφα έχει μετατραπεί σε πόλη περιπλανώμενων παιδιών. Πολλά έχουν χάσει τους γονείς τους ή άλλα μέλη των οικογενειών τους και δεν έχουν κανέναν να τα φροντίσει
Περιπλανιούνται μόνα τους ανάμεσα στα χαλάσματα. Πολλά έχουν χάσει τους γονείς τους ή άλλα μέλη των οικογενειών τους και δεν έχουν κανέναν να τα φροντίσει. Προσπαθούν να επιβιώσουν μόνα τους σε αυτοσχέδια καταφύγια αφού ασφαλείς τόποι πια δεν υπάρχουν, ούτε προσφυγικοί καταυλισμοί, ούτε σχολεία, ούτε νοσοκομεία.
H Ράφα έχει μετατραπεί σε πόλη περιπλανώμενων παιδιών. Ήταν το τελευταίο καταφύγιο για οικογένειες Παλαιστινίων που μετακινούνταν αδιάκοπα όλους αυτούς τους μήνες από πόλη σε πόλη προσπαθώντας να αποφύγουν τον πόλεμο. Τελικά ο πόλεμος τους πρόφτασε. Ενας πόλεμος που περισσότερο από κάθε άλλον έχει θύματα κυρίως παιδιά καθώς η Λωρίδα της Γάζας είναι μια από τις περιοχές του κόσμου με το μεγαλύτερο ποσοστό ανήλικου πληθυσμού. Περισσότερα από 14.000 παιδιά έχουν σκοτωθεί μέχρι τώρα από τις ισραηλινές επιθέσεις, με βάση τις εκτιμήσεις του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας. Δεκάδες χιλιάδες άλλα έχουν τραυματιστεί ή έχουν μείνει ορφανά. Περισσότερα από 17.000 παιδιά είναι αυτή τη στιγμή ασυνόδευτα, εκτιμά η UNICEF.
Ακόμα και τα πιο τυχερά παιδιά της Γάζας έχουν υποστεί τραυματικές εμπειρίες που θα τα συνοδεύουν για όλη τους τη ζωή. Αν, βέβαια, υπάρξει ζωή. Γιατί ο υποσιτισμός και οι επιδημίες, που ήδη θερίζουν, απειλούν να πάρουν ακόμα περισσότερες παιδικές ζωές από όσες παίρνουν οι βόμβες. Βόμβες που έχουν ήδη καταστρέψει ολοκληρωτικά συστήματα υδροδότησης και αποχέτευσης με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πλέον τρεχούμενο νερό και τα λύματα να ξεχύνονται στους δρόμους. Τα κρούσματα διάρροιας σε παιδιά κάτω των 5 ετών έχουν εκτοξευτεί, όπως και εκείνα της ανεμοβλογιάς, ψωρίασης και αναπνευστικών λοιμώξεων. Ο Αχμέντ αλ Φάρα, επικεφαλής της παιδιατρικής πτέρυγας του Νοσοκομείου Νάσερ στην Χαν Γιουνίς, κάνει λόγο για την πιο σοβαρή επιδημία γαστρεντερίτιδας ανάμεσα σε παιδιά που έχει ζήσει στην επαγγελματική του ζωή.
Ο χρόνιος υποσιτισμός κάνει τα πράγματα ακόμα χειρότερα. Η αλυσίδα για τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας -από την οποία εξαρτώνταν εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι της Γάζας ακόμα και πριν από τον πόλεμο- έχει πια διαλυθεί. Ακόμα και τα λιγοστά τρόφιμα και φάρμακα που εισέρχονται στην περιοχή δύσκολα φτάνουν σε εκείνους που τα έχουν περισσότερη ανάγκη.
Σε μια τέτοια κόλαση, η εκπαίδευση αποτελεί, βέβαια, μια από τις τελευταίες προτεραιότητες. Τα σχολεία παραμένουν κλειστά και εκατοντάδες από αυτά έχουν πια μετατραπεί σε συντρίμμια -87% των εγκαταστάσεων έχουν καταστραφεί ή υποστεί σοβαρές ζημιές σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Τον Απρίλιο το παλαιστινιακό υπουργείο Παιδείας ανέφερε ότι περισσότεροι από 5.479 μαθητές και 261 εκπαιδευτικοί έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου 2023.
Σύμφωνα με την οργάνωση Save the Children, η καταστροφή των σχολείων στερεί από τα παιδιά την τελευταία πιθανότητα διαφυγής από την εφιαλτική πραγματικότητα την οποία βιώνουν καθημερινά, την παραμικρή ευκαιρία να μάθουν ή απλώς να παίξουν μεταξύ τους. Ακόμα και παιδιά 5 ετών δηλώνουν σε συνεντεύξεις με ψυχολόγους πως «θα προτιμούσαν να πεθάνουν», αναφέρει έκθεση των Γιατρών χωρίς Σύνορα.
Στα τέλη της προπερασμένης εβδομάδας, τα Ηνωμένα Έθνη πρόσθεσαν έτσι το Ισραήλ στη «λίστα ντροπής» των υπευθύνων για μαζικούς θανάτους παιδιών στη διάρκεια ένοπλων συγκρούσεων. Έναν κατάλογο που περιλαμβάνει επίσης τη Ρωσία, τη Σομαλία, τη Συρία, την Υεμένη, το Ιράκ, το Αφγανιστάν αλλά και οργανώσεις όπως η Χαμάς, το Ισλαμικό Κράτος και η Μπόκο Χαράμ.
Η αντίδραση της ισραηλινής κυβέρνησης ήταν αυτή που θα περίμενε κανείς. Σε ανακοίνωσή του ο πρωθυπουργός της χώρας Μπενιαμίν Νετανιάχου τόνισε πως ο ΟΗΕ «πρόσθεσε τον εαυτό του στη μαύρη λίστα της Ιστορίας με το να ενταχθεί σε όσους υποστηρίζουν τους δολοφόνους της Χαμάς».
Η τελευταία έκθεση του ΟΗΕ για τα παιδιά της Γάζας αναφέρει μόνο περιστατικά που ερευνητές του διεθνούς οργανισμού μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν άμεσα. Στον κατάλογο, που αναγκαστικά παραμένει ελλιπής, συναντάμε «8.009 σοβαρές παραβιάσεις κατά 4.360 παιδιών» σε Γάζα, Δυτική Όχθη και Ισραήλ.
Για να πάρει κάποιος μια ιδέα για την έκταση του προβλήματος, πρόκειται για τις διπλάσιες παραβιάσεις από όσες σημειώθηκαν το αντίστοιχο χρονικό διάστημα στη δεύτερη χειρότερη περιοχή του πλανήτη σε ό,τι αφορά τη βία κατά των παιδιών: τη Δημοκρατία του Κονγκό.
Οι ερευνητές του ΟΗΕ αποδίδουν 5.698 παραβιάσεις στον ισραηλινό στρατό και 116 στην ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, τις ταξιαρχίες Ιζ αλ Ντιν αλ Κασάμ. Ισραηλινοί έποικοι θεωρούνται επίσης υπεύθυνοι για 51 παραβιάσεις, ενώ οι ταξιαρχίες Αλ Κουντς της Τζιχάντ για 21.
Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα πως στο Ισραήλ και τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη εμφανίζεται μια «πρωτόγνωρη κλίμακα και ένταση σοβαρών παραβιάσεων σε βάρος παιδιών». Απ’ ό,τι φαίνεται όμως όχι και τόσο πρωτόγνωρη για να συγκλονίζει πραγματικά την παγκόσμια κοινή γνώμη.
Υστερα από τον πρόσφατο βομβαρδισμό του σχολείου στον προσφυγικό καταυλισμό του Νουσεϊράτ -μια επίθεση που άφησε πίσω της 33 νεκρούς, ανάμεσά τους 12 παιδιά και γυναίκες- ο Σαμ Ρόουζ, συντονιστής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) η οποία και διηύθυνε το σχολείο, συνόψισε με απλά λόγια την κατάσταση.«Σε προηγούμενες συγκρούσεις μεμονωμένα περιστατικά όπως αυτό θα προκαλούσαν σοκ και αγανάκτηση και θα έμεναν για πάντα χαραγμένα στη μνήμη. Απ’ ό,τι φαίνεται όμως, σε αυτή τη σύγκρουση το περιστατικό θα αντικατασταθεί απλώς σε λίγες μέρες από ένα ανάλογο, εκτός αν όλα αυτά τελειώσουν. Έχει γίνει πια κοινότοπο να συμβαίνουν τέτοια πράγματα. Έχουμε πια εξοικειωθεί με τη φρίκη».
Μιχάλης Τρίκκας