«Μπλόκο» στην απόφαση της κυβέρνησης να υπογράψει τη συμφωνία στο Σκοπιανό, επιχειρούν να βάλουν Μακεδονικές Ενώσεις, οι οποίες προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Παράλληλα, κατέθεσαν και αίτηση αναστολής εκτέλεσης της απόφασης, με στόχο η συμφωνία να «παγώσει» έως την τελική κρίση του ανώτατου δικαστηρίου.
Την προσφυγή υπογράφουν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων και 13 Παμμακεδονικές Ενώσεις των αποδήμων Μακεδόνων, από τον Καναδά, την Αυστραλία, τη Νότιο Αφρική και αλλού. Με την αίτησή τους ζητούν να ακυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς και οι επιστολές που απεστάλησαν από την Ελληνική Κυβέρνηση προς το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. για άρση του βέτο για την ένταξη της χώρας των Σκοπίων στους οργανισμούς αυτούς. Κάνουν λόγο για μία «εφιαλτική» συμφωνία, με την οποία η κυβέρνηση «απεμπόλησε το δικαίωμα σε χρήση του επιθέτου “μακεδονικός” αφού επέτρεψε την χρήση του από τους γείτονες, αναγνώρισε την ύπαρξη “μακεδονικής” γλώσσας και έθνους και παρέπεμψε ως προς τις οικονομικές συνέπειες αυτής της αναγνωρίσεως στο μέλλον».
Στις αιτήσεις που θα συζητηθούν ενώπιον του ΣτΕ, αναφέρεται ότι η συμφωνία παραβιάζει το άρθρο 27 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο, πριν την υπογραφή της συμφωνίας, απαιτείται προηγούμενη ψήφισή του από τη Βουλή, με αυξημένη μάλιστα πλειοψηφία, επειδή περιλαμβάνει αλλαγή γεωγραφικών όρων (της περιοχής της Μακεδονίας εν προκειμένω), οι οποίοι ανάγονται σε αρχαίους χρόνους (αρχικά). Επίσης, όπως υποστηρίζουν, τροποποιεί προηγούμενες συνθήκες (Ελληνοσερβικό σύμφωνο και συνθήκη Βουκουρεστίου 1913), με βάση τις οποίες καθορίσθηκαν τα σημερινά σύνορα της Ελλάδας, προκαλώντας σύγχυση αναφορικά με τα πραγματικά σημερινά σύνορα, διότι στις συνθήκες αυτές, γεωγραφικός χώρος (Διοικητική Περιφέρεια) Μακεδονία υπήρχε μόνον ένας και αυτός ήταν μόνον στην ελληνική επικράτεια.
Σύμφωνα με τις Ενώσεις, ουσιαστικά η συμφωνία «νομιμοποιεί τις εδαφικές βλέψεις των γειτόνων μας, διά της παραχάραξης της Ιστορίας και της επιγενόμενης σύγχυσης, που αποτελούν συνέχεια και συνέπεια της παραχώρησης του ονόματος της Μακεδονίας», ενώ δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την αναθεώρηση των συνόρων της Ελλάδας. Τονίζουν δε ότι το τελικό κείμενο δεν αποτέλεσε αντικείμενο επεξεργασίας από τους υπηρεσιακούς φορείς του υπουργείου Εξωτερικών ως όφειλε, καθώς και ότι παραβιάσθηκε η αρχή της λαϊκής κυριαρχίας, «επειδή υπογράφηκε παρά την αντίθεση σύσσωμου του ελληνικού λαού στην οποιαδήποτε παραχώρηση ονόματος», χωρίς διεξαγωγή δημοψηφίσματος.
«Προσβάλλει την προσωπικότητά μας, ως Μακεδόνων, επειδή μας αφαιρεί το δικαίωμα να ονομαζόμαστε Μακεδόνες», τονίζουν και προσθέτουν πως οι σύμβουλοι της Επικρατείας θα πρέπει «να πράξουν τα νόμιμα, να ακυρώσουν τη συμφωνία των Πρεσπών, η υπογραφή της οποίας συνιστά ποινικό αδίκημα, ως οφείλουν εκ της υποχρέωσής τους τήρησης του Συντάγματος και των νόμων που συμφωνούν με αυτό, αποκλειστικά».
Μακεδονική εθνότητα από Ζάεφ… Μακεδονία (σκέτο) από Τουσκ
Τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό επιχειρεί να προβάλει με κάθε τρόπο η κυβέρνηση, εμπλέκοντας Ευρωπαίους αξιωματούχους, ενώ προφανώς μετά από δική της πρωτοβουλία ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ συναντήθηκε χθες στις Βρυξέλλες με τον Ζόραν Ζάεφ για πανηγυρικούς λόγους.
Η συνάντηση βέβαια έκρυβε δυσάρεστες εκπλήξεις για την ελληνική πλευρά. Ο κ. Τουσκ ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του ευχαριστώντας τις αρχές της «Μακεδονίας» ενώ από την πλευρά του ο Ζάεφ τόνισε ότι «είναι ευρωπαϊκό το να δίνεις μια ευκαιρία σε μια προτεινόμενη λύση και είμαστε σίγουροι για μια πλήρη και διεθνώς αναγνωρισμένη Μακεδονική εθνική ταυτότητα, προστατευμένη και ενισχυμένη».
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ πρόσθεσε ότι «αυτή η γενιά “Μακεδόνων” πολιτών αποφάσισε να λύσει τις προκλήσεις για την ίδια, τις γενιές του μέλλοντος και το ίδιο το μέλλον.
Στις 17 Ιουνίου, σε ένα από τα πιο όμορφα μέρη της Ευρώπης, υπογράψαμε μια συμφωνία με την Ελλάδα, δίνοντας τέλος σε μια διαμάχη τριών δεκαετιών και η Δημοκρατία της Μακεδονίας, στο πνεύμα των ευρωπαϊκών δημοκρατικών αρχών, θα αποφασίσει σε δημοψήφισμα για το μέλλον της χώρας».
Στο σχέδιο των Συμπερασμάτων της Συνόδου, που θα δημοσιοποιηθεί σήμερα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει θερμά τη συμφωνία μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας στο ζήτημα της ονομασίας. Οπως τονίζεται, αυτό μαζί με τη συνθήκη φιλίας, καλής γειτονίας και συνεργασίας Βουλγαρίας-ΠΓΔΜ, αποτελεί ένα ισχυρό παράδειγμα για άλλους στην περιοχή να ενισχύσουν τις σχέσεις καλής γειτονίας.
Ο κ. Τουσκ στις δηλώσεις του τόνισε ότι η συμφωνία στο ζήτημα της ονομασίας αποτελεί παράδειγμα για την επίλυση των διαφωνιών, ενώ κάλεσε όλα τα κράτη μέλη να εκφράσουν την ομόφωνη στήριξή τους στη συμφωνία.
Πρόσθεσε επίσης ότι η εβδομάδα αυτή ήταν καλή για την ΠΓΔΜ και τα Δυτικά Βαλκάνια, δεδομένου ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. καθόρισαν την πορεία προς την κατεύθυνση της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων τον Ιούνιο του 2019.
Πηγή: eleftherostypos.gr