Με ψήφισμά του το Περιφερειακό Συμβούλιο απαιτεί την αναθεώρηση του πλαισίου αδειοδότησης των ΑΠΕ, την αναστολή κάθε σχεδιασμού εγκατάστασης νέων μονάδων μεγάλης κλίμακας, καθώς και την εκ βάθρων επανεξέταση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου.
Την απόλυτη αντίθεσή τoυ στην αλόγιστη αδειοδότηση και εγκατάσταση αιολικών πάρκων, ιδίως σε περιοχές Natura ή σε άμεση γειτνίαση με αυτές, σε περιοχές με αμφισβητούμενο ιδιοκτησιακό καθεστώς και σε περιοχές όπου συντρέχουν ειδικοί λόγοι φυσικού κάλλους, πολιτιστικού πλούτου και προοπτικών τουριστικής ανάπτυξης εξέφρασε σε ψήφισμά του το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας, σε συνεδρίασή του στις 22 Νοεμβρίου.
Σε ό,τι αφορά τα φωτοβολταϊκά πάρκα και την εγκατάστασή τους σε γη υψηλής παραγωγικότητας, επισημαίνει ότι η χρήση τους πρέπει να περιοριστεί αποκλειστικά και μόνον για τις ανάγκες των παραγωγών. Για την έκδοση του ψηφίσματος το Περιφερειακό Συμβούλιο έλαβε υπόψη:
● Το αρνητικό και ιδιαίτερα επιβαρυντικό καθεστώς που έχει διαμορφωθεί και αποτυπωθεί με τον πλέον έγκυρο τρόπο από την Ελληνική Επιστημονική Ενωση Αιολικής Ενέργειας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΕΤΑΕΝ, η Στερεά Ελλάδα έχει επωμιστεί μονάδες συνολικής ισχύος 2.314 MW, που αντιστοιχούν στο 43% της συνολικής εγχώριας αιολικής ισχύος, όταν η δεύτερη κατά σειρά επιβάρυνσης περιφέρεια έχει μόλις 671 ΜW και ποσοστό 13%.
● Το εξίσου προβληματικό καθεστώς που έχει ως αποτέλεσμα να έχουν ήδη εγκατασταθεί φωτοβολταϊκά πάρκα σε προστατευόμενες περιοχές του δικτύου Natura 2000 και σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας, στην οποία έχουν ολοκληρωθεί αναδασμοί και έχουν κατασκευαστεί αρδευτικά και αποστραγγιστικά έργα!
● Την ύπαρξη αδειοδοτημένων μη εγκατεστημένων μονάδων ΑΠΕ αλλά και νέων αιτήσεων αδειοδότησης της εγκατάστασης ΑΠΕ σε περιοχές εντός των διοικητικών ορίων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
● Τα ψηφίσματα και αποφάσεις δήμων της Στερεάς Ελλάδας, μέσω των οποίων εκφράζεται ρητά και κατηγορηματικά η αντίθεση των τοπικών αρχών και κοινωνιών στην ανεξέλεγκτη εγκατάσταση ΑΠΕ, σε βάρος του περιβάλλοντος και άλλων αναπτυξιακών προοπτικών.
● Την αδήριτη ανάγκη να θεσπιστεί άμεσα ως προαπαιτούμενο για την αδειοδότηση ΑΠΕ η σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών, όπως αυτές εκφράζονται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού, αντί της διαδικασίας απλής γνωμοδότησης, που ισχύει έως σήμερα.
Κατόπιν αυτών, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ζητά τη μη αδειοδότηση εγκατάστασης νέων αιολικών ή φωτοβολταϊκών πάρκων σε κάθε περιοχή όπου συντρέχουν οι προαναφερόμενες συνθήκες και την άμεση αναστολή κάθε σχεδιασμού εγκατάστασης νέων μεγάλης κλίμακας ΑΠΕ, αδειοδοτημένων ή υπό αδειοδότηση, σε όποιο στάδιο και αν βρίσκεται η διαδικασία, ώστε να επανεξεταστεί εκ βάθρων το κείμενο θεσμικό πλαίσιο. Κι ακόμη, την αναθεώρηση του πλαισίου αδειοδότησης των ΑΠΕ και την αναθεώρηση του ειδικού χωροταξικού πλαισίου για τις ΑΠΕ.
«Οσο και να συμφωνεί ή να διαφωνεί κανείς με το περιεχόμενο του ψηφίσματος του Περιφερειακού Συμβουλίου -όπως το ότι δεν κάνει καμιά αναφορά στην ανεξέλεγκτη εγκατάσταση υδροηλεκτρικών σταθμών σε κάθε ρέμα και ποτάμι της Στερεάς- δεν μπορεί παρά να δεχθεί ότι υπάρχει μια ευδιάκριτη στροφή της Περιφερειακής Αρχής αναφορικά με την έως τώρα πολιτική και τακτική της στα θέματα της αδειοδότησης των αιολικών και φωτοβολταϊκών σταθμών. Θεωρούμε ότι αυτό δεν είναι άσχετο με τον αγώνα των κινήσεων πολιτών και τον αγώνα των τοπικών κοινωνιών σε όλο το μήκος και το πλάτος της Στερεάς» επισημαίνει η Συντονιστική Επιτροπή της Κίνησης Πολιτών για την Προστασία της Οίτης.
Προσθέτει: «Η σκληρή αλήθεια όμως είναι ότι έχουμε χορτάσει από ψηφίσματα! Δεν αρκούν τα ψηφίσματα και το έχουμε πει πολλές φορές. Εχουν καταντήσει ευχολόγια. Ενα ψήφισμα το παίρνει κανείς και στην καλύτερη περίπτωση το βάζει στο συρτάρι. Η Περιφέρεια πρέπει να αναλάβει τις δικές της πρωτοβουλίες απαιτώντας πρώτα και κύρια από τους βουλευτές και τα κόμματα να πάρουν θέση. Να στηρίξει τους νομικούς αγώνες των πολιτών με κάθε τρόπο. Να κάνει εκείνες τις συναντήσεις με τους αρμόδιους θεσμικούς παράγοντες και να βάλει το ζήτημα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να κλείσουν άμεσα όλες οι επίμαχες υποθέσεις».
Και καταλήγει: «Συνεχίζουμε τον αγώνα μας σε όλα τα επίπεδα, χωρίς να αγνοούμε ότι το θέμα είναι καθαρά πολιτικό και ότι είναι στα χέρια όλων των φορέων της πολιτείας: κυβέρνησης, αντιπολίτευσης, δικαιοσύνης, αυτοδιοίκησης και όλων των παραγωγικών φορέων της κοινωνίας».
Τάσος Σαραντής