Τι θα συζητηθεί στη Σύνοδο - Τι λέει η κυβέρνηση
Στη γαλλική πρωτεύουσα θα βρίσκεται σήμερα και αύριο (10-11/2) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Δράσης για την Τεχνητή Νοημοσύνη που οργανώνει ο Εμανουέλ Μακρόν.
Μάλιστα το μεσημέρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο, με τη συνάντηση να γίνεται σε ένα κρίσιμο momentum και την ατζέντα να περιλαμβάνει μια ευρεία γκάμα θεμάτων.
Ειδικότερα οι δύο ηγέτες θα προχωρήσουν σε μια συνολική επισκόπηση των ελληνογαλλικών σχέσεων, ενώ θα συζητήσουν για ζητήματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. Επίσης στο τραπέζι θα μπουν και θέματα περιφερειακού ενδιαφέροντος με αιχμή την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Συρία.
Να σημειωθεί εδώ πως ο πρωθυπουργός και ο Γάλλος πρόεδρος είχαν συναντηθεί πριν από λίγες ημέρες και στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. Ένα θέμα που ενδιαφέρει ιδιαιτέρως την Αθήνα είναι πως θα προχωρήσει το Παρίσι με το θέμα των πυραύλων Meteor που επιθυμεί διακαώς η Άγκυρα.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα ξένων μέσων ενημέρωσης Άγκυρα και Λονδίνο εμφανίζονται να έχουν προχωρημένες συζητήσεις για την προμήθεια των αεριωθούμενων Eurofighter Typhoon. Τα συγκεκριμένα μαχητικά αεροσκάφη κατασκευάζονται από μια κοινοπραξία στην οποία μετέχουν η Γερμανία, η Βρετανία, η Ιταλία και η Ισπανία, οι οποίες εκπροσωπούνται από τις εταιρείες Airbus, BAE Systems και Leonardo.
Ειδικότερα η τουρκική πλευρά φαίνεται πως θέλει να αποκτήσει συνολικά 40 Eurofighter Typhoon. Για να προxωρήσει όμως η συμφωνία για τα μαχητικά αυτά, απαιτείται μια παράλληλη συμφωνία Τουρκίας – Γαλλίας για να τα εξοπλίσει με τους γαλλικούς πυραύλους Meteor, με τους οποίους να σημειωθεί πως είναι εξοπλισμένα τα ελληνικά Rafale.
Μάλιστα πρόσφατα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με την Πρέσβη της Γαλλίας, από την οποία ζήτησε επίσημη ενημέρωση σχετικά με τις πληροφορίες για πώληση πυραύλων Μeteor στην Τουρκία, από consortium στο οποίο συμμετέχει η Γαλλία.
Όπως έγινε γνωστό ο Έλληνας υπουργός εξέφρασε την έντονη αντίθεση της Ελλάδας σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, τονίζοντας πως δεν συνάδει με τις μέχρι τώρα άριστες στρατηγικές σχέσεις των δύο χωρών. Τέλος να υπογραμμιστεί πως η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Γάλλο πρόεδρο γίνεται σε μια χρονικά στιγμή, όπου η προσοχή είναι στραμμένη και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Σταδιακά ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανοίγει τα χαρτιά του για μια σειρά θεμάτων και μένει να φανεί πώς θα κινηθεί σε ζητήματα που ενδιαφέρουν την Ε.Ε (όπως για παράδειγμα αν θα επιμείνει στο θέμα των δασμών αλλά και στην αύξηση του ποσοστού συμμετοχής των μελών του ΝΑΤΟ για την άμυνα).
Τι θα συζητηθεί στη Σύνοδο
Η Σύνοδος Δράσης για την Τεχνητή Νοημοσύνη- στην οποία συμπροεδρεύει η Ινδία και το παρών θα δώσει και ο Πρωθυπουργός της χώρας – είναι μια Διεθνής Διάσκεψη με προσκεκλημένους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων απ΄ολόκληρο τον κόσμο, διεθνείς οργανισμούς, και μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας.
Να σημειωθεί εδώ πως χθες ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε επενδύσεις στην Τεχνητή Νοημοσύνη ύψους «109 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα γίνουν μέσα στα επόμενα χρόνια» στη Γαλλία. «Αυτό είναι το αντίστοιχο για τη Γαλλία με αυτό που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ με το "Stargate"», δήλωσε ο κ. Μακρόν, λίγο πριν ξεκινήσει η Σύνοδος στο Παρίσι.
Υπενθυμίζεται πως στα μέσα Ιανουαρίου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε επενδύσεις 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Τεχνητή Νοημοσύνη στο πλαίσιο του σχεδίου "Stargate".
Τι λέει η κυβέρνηση
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στις εξελίξεις και στον διεθνή διάλογο για την τεχνητή νοημοσύνη στο ανώτατο επίπεδο. Υπενθυμίζεται πως το σχέδιο για την Τεχνητή Νοημοσύνη παρέδωσε πριν από ένα δίμηνο στον Κυριάκο Μητσοτάκη η Επιτροπή για την Τεχνητή Νοημοσύνη και ήδη οι πρώτες προτάσεις της Επιτροπής υλοποιούνται.
Η Ελλάδα είναι μία από τις 7 χώρες στην Ε.Ε. που επελέγη να αναλάβει τη δημιουργία ενός AI Factory υπενθυμίζουν κυβερνητικές πηγές. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα χώρο που θα αναπτύσσονται εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης και που θα αποτελεί σημείο επαφής της ερευνητικής κοινότητας, των επιχειρήσεων και του κράτους. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως στόχος είναι σταδιακά η Ελλάδα να μπορεί να «εξάγει» εφαρμογές και τεχνογνωσία.
Όσον αφορά στο ετήσιο Φόρουμ με θέμα την Ηθική και την Τεχνητή Νοημοσύνη, πέρυσι ο πρωθυπουργός μίλησε για τη σχέση Αριστοτέλη και Τεχνητής Νοημοσύνης. Φέτος το Φόρουμ θα ασχοληθεί με τη χρήση Tεχνητής νοημοσύνης και τα παιδιά με τη συμμετοχή και του Χάρβαντ.
Κατερίνα Κοκκαλιάρη