Το τουρκικό ερευνητικό και τα πλοία υποστήριξης που το συνοδεύουν, αναμένεται να πιάσει δουλειά στη περιοχή που εδώ και μέρες δέσμευσε παράνομα με NAVTEX η Άγκυρα, από σήμερα μέχρι και το τέλος του μηνός. Στην πολύ μεγάλη θαλάσσια περιοχή δηλαδή, ανοικτά της Κύπρου, που ορίζεται από το “τρίγωνο” που εκτείνεται από το Ακρωτήριο του Απ. Ανδρέα μέχρι τις ακτές της Συρίας.
Η επάνοδος του Τουρκικού ερευνητικού, το οποίο θα διεξάγει νέες σεισμογραφικές έρευνες θεωρείται προπομπός της καθόδου του τουρκικού γεωτρύπανου Deep Sea Metro II.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Antenna, δεν αποκλείεται μάλιστα οι πρώτες δοκιμαστικές, εκπαιδευτικές, στην ουσία έρευνες, να πραγματοποιηθούν σε σημεία της Κυπριακής ΑΟΖ που η Τουρκία παράνομα αμφισβητεί και διεκδικεί.
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες διπλωματικοί κύκλοι που συνδέουν την νέα αποστολή του Barbaros, με το επικείμενο δείπνο Αναστασιάδη Ακιντζί, στις 16 Απριλίου, επιμένουν πως ο Ερντογάν δεν θα αργήσει να κάνει το επόμενο βήμα, επιχειρώντας μία παράνομη γεώτρηση προκειμένου αφενός να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα στην Ανατολική Μεσόγειο και να δοκιμάσει αφετέρου τις αντιστάσεις της Λευκωσίας και των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Κυπριακή ΑΟΖ.
Η Λευκωσία πάντως τηρεί επί του παρόντος χαμηλούς τόνους, ενώ όπως από προχθές μεταδώσαμε πρόθεση του προέδρου Αναστασιάδη είναι να θέσει επιτακτικά, σε πρώτο χρόνο, το ζήτημα στο δείπνο με τον κατοχικό ηγέτη. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης θα υποδείξει πως με τέτοιες ενέργειες όχι μόνο δεν μπορεί να επαναρχίσουν διαπραγματεύσεις, αλλά είναι τόσο σοβαρές, που ακόμα και αν είχαμε διαπραγματεύσεις θα έπρεπε να διακοπούν.
Οι απειλές Ερντογάν και το Deep Sea Metro II
O Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία που εκφώνησε στην Άγκυρα τόνισε ότι στέλνει το τουρκικό γεωτρύπανο στην Ανατολική Μεσόγειο, εννοώντας την Κυπριακή ΑΟΖ. Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ακόμα ότι δεν θα επιτρέψει να επηρεαστούν τα δικαιώματα των τουρκοκυπρίων. Μεταξύ άλλων ο Ερντογάν δήλωσε οτι "Δεν μπορούμε να κάνουμε την παραμικρή παραχώρηση. Θέλω να ξέρετε ότι σχετικά με τους πόρους υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο, θα δείξουμε την ίδια αποφασιστικότητα για την προστασία των δικαιωμάτων της χώρας μας και της ΤΔΒΚ", όπως γράφει η kibrispost.
Το ερευνητικό σκάφος της Τουρκίας Deep Sea Metro II έφθασε στην Τουρκία στις αρχές του 2018 έχοντας αποπλεύσει από τις νότιες ακτές της Νορβηγίας. Η κρίσιμη αυτή κίνηση ενισχύει το χέρι της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Το γεωτρύπανο Deep Sea Metro ΙΙ μπορεί να κάνει γεωτρήσεις σε θαλάσσιο βάθος 12 χιλιάδες πόδια και έχει βάθος διάτρησης 40 χιλιάδες πόδια. Μετά από την ολοκλήρωση των προετοιμασιών η πρώτη γεώτρηση θα πραγματοποιηθεί στη Μεσόγειο στα χωρικά ύδατα της Κύπρου και της Τουρκίας αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων TRT. Σημειώνεται ότι το Deep Sea Metro II απέπλευσε από την Κωνσταντινούπολη, ανήμερα το Πάσχα, προς άγνωστη κατεύθυνση.
Η Τουρκία πραγματοποιεί με τα δικά της πλοία έρευνες πετρελαίου και αερίου στην περιοχή. Στις έρευνες πετρελαίου χρησιμοποιούνται επίσης ενοικιασμένα πλοία γεωτρύπανα και πλωτές εξέδρες. Το Deep Sea Metro II είναι το πρώτο σκάφος για γεωτρήσεις της Τουρκίας.
Πηγή: Ant1/Onalert