Ακροδεξιά ρητορική μισογυνισμού αναπαρήγαγε ο υφυπουργός Υγείας μιλώντας για τις γυναικοκτονίες • Σφοδρές αντιδράσεις από την Πρωτοβουλία για ένα Πολύμορφο Κίνημα για την Ψυχική Υγεία
Αδιανόητες, σκοταδιστικές δηλώσεις από τον υφυπουργό Υγείας και υπεύθυνο για την Ψυχική Υγεία Δημήτρη Βαρτζόπουλο που, μεταξύ άλλων, συσχέτισε τις γυναικοκτονίες με βιολογικά χαρακτηριστικά και ισχυρίστηκε πως «είναι η φύση των πραγμάτων το αρσενικό να είναι επιθετικό» καθώς «κυνηγάει την τροφή». Ο υφυπουργός που είναι υπεύθυνος για την πολιτική ψυχικής υγείας επικαλέστηκε επικίνδυνες αντιεπιστημονικές θεωρίες... περασμένων αιώνων.
«Όταν κάποιος είναι επιθετικός, είναι επιθετικός επειδή είναι γεννημένος επιθετικός και επειδή ο τρόπος που έχει ζήσει όλα αυτά τα χρόνια ενισχύουν αυτή την επιθετικότητα», σχολίασε ο Δ. Βαρτζόπουλος σε συνέντευξή του στο Livemedia, στις 03/04.
«Σε όλη την πανίδα, σε κάθε μορφή ενβίου όντος το αρσενικό είναι πιο επιθετικό γιατί στη φύση αυτό είναι που κυνηγάει την τροφή και αναλαμβάνει την επιθετική διεκδίκηση. Το θηλυκό είναι για άλλες δουλειές. Για να τίκτει. Είτε γίνεται στην αγέλη, είτε γίνεται στη δυαδική μορφή που έχουμε στο homo sapiens. Είναι η φύση των πραγμάτων το αρσενικό να είναι επιθετικό, κατά συνέπεια η έννοια της γυναικοκτονίας έχει μια βιολογική βάση», υποστήριξε ξεδιάντροπα ο υφυπουργός Υγείας αναπαράγοντας ακροδεξιά ρητορική ακραίου μισογυνισμού.
Ακόμα, ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος αναφέρθηκε και στη βία μεταξύ εφήβων, υποστηρίζοντας -το αδιανότητο- πως «όταν διαπιστώνουμε σε πρώιμη φάση μια τέτοια επιθετικότητα, αυτή την επιθετικότητα να τη βάλουμε μέσα σε κοινωνικά κανάλια […] δηλαδή να μη σκοτώνεις ή να μην επιτίθεσαι για να κλέψεις, να επιτίθεσαι στον εχθρό της πατρίδας, ή να επιτίθεσαι στον εχθρό της κοινωνίας. Αλλά όταν κάποιος εκδηλώνει πλέον μια οργανωμένη τέτοια αντικοινωνική, επιθετική, εγκληματική συμπεριφορά, ο σωστός τρόπος είναι η έγκαιρος ανίχνευση και η καταστολή, ο περιορισμός του».
Ηχηρή αντίδραση από την Πρωτοβουλία για ένα Πολύμορφο Κίνημα για την Ψυχική Υγεία
«Θα μπορούσε να είναι ένα απλός συγκριτικός γρίφος για τους υποστηρικτές της άποψης ότι η επιστήμη διαρκώς προοδεύει κοιτώντας μόνο προς ένα καλύτερο μέλλον. Θα μπορούσε να είναι φάρσα αν αυτήν την περίοδο δεν ζούσαμε μια γενοκτονία και την εποχή της "επιστροφής της κανονικότητας". Θα μπορούσε όμως να είναι απλά αναμενόμενο, αν κανείς κοιτάξει το χειμώνα που έρχεται.
Οι πρόσφατες δηλώσεις του υφυπουργού υγείας μας έβαλαν να ξαναμελετήσουμε το έργο του Τσέζαρε Λομπρόζο (1835-1909), παγκοσμίως γνωστού για τις μελέτες και τις θεωρίες του πάνω στο πεδίο της χαρακτηρολογίας και της θεωρίας του περί «εγκληματικού μυαλού». Οι θεωρίες αποτέλεσαν τη βάση για την «εγκληματολογική ανθρωπολογία”. Στον “Εγκληματία Άνθρωπο” (εκδόσεις Κάκτος) διαβάζουμε πως το έγκλημα είναι μια ασθένεια και ο εγκληματίας είναι ο φορέα και ο εγκληματίας είναι μια ανωμαλία στην κοινωνία, που προκαλεί αναστάτωση και βλάβη, ένα κακοσχηματισμένο άτομο, προϊόν και βιολογικών – γενετικών παραγόντων.
Κατά το Λομπρόζο η κοινωνία πρέπει να επικεντρωθεί στην έγκαιρη αναγνώριση και παρέμβαση για την πρόληψη της εγκληματικότητας και η κατανόηση της εγκληματικής συμπεριφοράς επιτρέπει την ανάπτυξη αποτελεσματικών πολιτικών. Ο τρόπος που προτείνει είναι μεταξύ άλλων και η αναγνώριση του “εγκληματικού μυαλού” μέσω των φυσικών χαρακτηριστικών, ενώ οι σωματικές ανωμαλίες μπορούν να χρησιμεύσουν ως προειδοποιητικά σημάδια για πιθανή εγκληματική συμπεριφορά. Στο βιβλίο του “Οι Αναρχικοί” ο συγγραφέας προσπαθεί να πείσει, πριν από 128 χρόνια, χρησιμοποιώντας τις "σύγχρονες" μεθόδους της εποχής όπως η βιομετρία, η φρενολογία, η γραφολογία και η κληρονομικότητα, ότι όλοι οι εγκληματίες θα μπορούσαν να γίνουν και αναρχικοί ή, καλύτερα, ότι όλοι οι αναρχικοί είναι εν δυνάμει εγκληματίες. Γι' αυτό και προτείνει δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του "εσωτερικού εχθρού". Διεθνής αστυνομική συνεργασία, δημόσια διαπόμπευση των συλληφθέντων αναρχικών, επιστημονική μελέτη της κληρονομικότητάς τους (δεν έχει ανακαλυφτεί ακόμη το DNA), στενή συνεργασία δημοσιογράφων, κράτους και αστυνομίας σε θέματα πολιτικής βίας, ειδικά δικαστήρια χωρίς την παρουσία ενόρκων και τις αυστηρότερες ποινές που προβλέπει ο νόμος, ψυχολογικοποίηση των κινήτρων τους (παιδιά από διαλυμένες οικογένειες, ναρκομανείς) ώστε να υπάρχει αποπολιτικοποίηση των δράσεών τους, οργάνωση των νομοταγών πολιτών —με τη συνδρομή της αστυνομίας— για τη διάλυση των αναρχικών συγκεντρώσεων.
Σήμερα, 2024, είχαμε την "τύχη" να ακούσουμε έναν υφυπουργό υγείας να ανοίγει πάλι τη συζήτηση, "που κάποιοι βιάστηκαν να πιστέψουν πως έχει κλείσει. Δυστυχώς θα περιοριστούμε σε ένα μικρό μέρος της συνέντευξης που έδωσε στη δημοσιογράφο του Livemedia, Ειρήνη Συράκη. Για όποιον βιάζεται να μιλήσει για “κοπτοραπτρική” ας παρακολουθήσει (καλό κουράγιο) όλο το βίντεο. Λέει λοιπόν ο υφιστάμενος του Άδωνη Γεωργιάδη, μάλλον υπέρμαχος εκείνων των “παλιών καλών εποχών” με τα ροζ και μωβ τρίγωνα με μια πιο "φιλική προς το χρήστη" ψηφιακή εκδοχή:
“Πρόληψη σημαίνει να αντιλαμβάνεσαι ποιος είναι ο εγκληματίας και να τον περιορίζεις σύντομα. Εάν αυτός είναι ανήλικος, ενδεχομένως θα προσπαθήσεις κιόλας να τον σωφρονίσεις. Τις περισσότερες φορές τα παιδιά που έχουν μια επιθετική συμπεριφορά γεννιούνται από γονείς που έχουν μια επιθετική συμπεριφορά. Άρα η δική μας η πρόληψη πρέπει να κινηθεί με σκοπό να προσεγγίσει αυτή την οικογένεια και αν δεν μπορέσει να συμμορφωθεί, να απομονωθεί. Όταν κάποιος είναι επιθετικός, είναι επιθετικός επειδή είναι γεννημένος επιθετικός και επειδή ο τρόπος με τον οποίο έχει ζήσει όλα αυτά τα χρόνια ενισχύει αυτή την επιθετικότητα.
Εκείνο το οποίο μπορούμε να κάνουμε εμείς, είναι όταν διαπιστώνουμε σε πρώιμη φάση μια τέτοια επιθετικότητα, αυτή την επιθετικότητα να τη βάλουμε μέσα σε κοινωνικά κανάλια, δηλαδή να μη σκοτώνεις ή να μην επιτίθεσαι για να κλέψεις, να επιτίθεσαι στον εχθρό της πατρίδας, ή να επιτίθεσαι στον εχθρό της κοινωνίας. Αλλά όταν κάποιος εκδηλώνει πλέον μια οργανωμένη τέτοια αντικοινωνική, επιθετική, εγκληματική συμπεριφορά, ο σωστός τρόπος είναι η έγκαιρος ανίχνευση και η καταστολή, ο περιορισμός μέσω υπηρεσιών οι οποίες θα λειτουργούν στα πλαίσια της αστυνομίας, του δικαστικού συστήματος.
Είχαμε αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, επειδή ακριβώς οι επιθετικοί χαρακτήρες δεν εκτονώνονται έξω, κλείνονται στο σπίτι και εκεί εκδηλώνουν την επιθετικότητά τους στις γυναίκες τους. Και λέω συνειδητά στις γυναίκες τους, γιατί αντιλαμβάνεστε ότι σε όλη την πανίδα, σε κάθε μορφή εμβίων όντων το αρσενικό είναι πάντοτε επιθετικό. Είναι πιο επιθετικό γιατί αυτό είναι το οποίο στη φύση κυνηγάει την τροφή και αναλαμβάνει την επιθετική διεκδίκησή της ή την άμυνά της. Το θηλυκό είναι για άλλες δουλειές, για να τίκτει και στηρίζει τη μορφή, είτε γίνεται στην αγέλη είτε γίνεται στη δυαδική μορφή που έχουμε στο homo sapiens. Άρα είναι η φύση των πραγμάτων το αρσενικό να είναι το επιθετικό, κατά συνέπεια η έννοια της γυναικοκτονίας πραγματικά έχει μια βιολογική βάση…”
Σεξισμός, βιολογικός ντετερμινισμός, καταστολή και τιμωρία: ένας ολοκληρωτισμός εν εξελίξει στα καλύτερά του.
Σε πτώση η Ελευθερία του Τύπου στην Ε.Ε. - Τι λέει η έκθεση για την Ελλάδα
«Επικίνδυνα κοντά σε οριακό σημείο» βρίσκεται η ελευθερία στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με έκθεση - κόλαφο της Ένωσης Πολιτικών Ελευθεριών για την Ευρώπη (Liberties) υπογραμμίζοντας τις εκτεταμένες απειλές που δέχονται δημοσιογράφοι και τις επιθέσεις κατά της ανεξαρτησίας των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών φορέων.
«Η ελευθερία των Μέσων ενημέρωσης βρίσκεται σαφώς σε σταθερή πτώση σε ολόκληρη την Ε.Ε. - σε πολλές χώρες ως αποτέλεσμα εσκεμμένης βλάβης ή παραμέλησης από τις εθνικές κυβερνήσεις», δήλωσε η Έβα Σάιμον από το γνωστό δίκτυο Liberties.
Η ίδια τόνισε ότι η αρνητική εξέλιξη «συμβαδίζει με την παρακμή του κράτους δικαίου. Υπάρχει στενή συσχέτιση μεταξύ των δύο. Αυτό είναι το εγχειρίδιο των αυταρχικών καθεστώτων». Σύμφωνα με την Σάιμον, η νέα νομοθεσία της Ε.Ε. για τα ΜΜΕ «έχει δυνατότητες», αλλά πρέπει να εφαρμοστεί.
Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση, το τοπίο των Μέσων στην Ευρώπη χαρακτηρίστηκε και πέρυσι από μεγάλη συγκέντρωση ιδιοκτησίας, ανεπαρκείς κανόνες σχετικά με τη διαφάνεια της ιδιοκτησίας και πολυάριθμες απειλές για την ανεξαρτησία και τα οικονομικά των δημόσιων μέσων ενημέρωσης. Καταγράφηκαν επίσης πολλαπλές περιπτώσεις απειλών, εκφοβισμού, παρακολούθησης και βίας κατά δημοσιογράφων σε πολλά κράτη - μέλη, καθώς και περιορισμοί στην ελευθερία της έκφρασης και στην πρόσβαση στην πληροφόρηση σε όλο το μπλοκ.
Η Liberties συνέστησε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρακολουθεί στενά την εφαρμογή από της νέας Ευρωπαϊκής Πράξης για την Ελευθερία των ΜΜΕ, η οποία, σύμφωνα με την Σάιμον, παρά τους συμβιβασμούς της, δημιούργησε μια νομική βάση για τη βελτίωση της ελευθερίας του Τύπου. «Πολλά θα εξαρτηθούν από τις εθνικές κυβερνήσεις και αρχές, αλλά μπορούν να γίνουν προσφυγές σε ευρωπαϊκό δικαστήριο που θα αποφανθεί για το τι πραγματικά σημαίνουν η ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης, η παρακολούθηση των δημοσιογράφων κ.ο.κ.», δήλωσε.
Για τις υποκλοπές και τις Slapps στη χώρα μας
Η ίδια τόνισε την ανάγκη εφαρμογής της νέας οδηγίας της Ε.Ε. για τις Slapps, οι οποίες χρησιμοποιούνται συστηματικά εναντίον δημοσιογράφων σε αρκετά κράτη μέλη.
Η χώρα μας αναφέρεται σε διάφορα σημεία της έκθεσης, που σημειώνει ότι Slapps έγιναν κατά δημοσιογράφοι σε Ελλάδα, Κροατία, Ιταλία, Ολλανδία και Σουηδία, ενώ δεν λείπει βέβαια το σκάνδαλο των υποκλοπών.
Οι δημοσιογράφοι σε Ελλάδα, Γερμανία, Ολλανδία και Πολωνία παγιδεύτηκαν από κατασκοπευτικά λογισμικά, όπως τα Pegasus και Predator.
Σημειώνεται επίσης πως δημοσιογράφοι σε χώρες, όπως η Ελλάδα, η Γαλλία, η Γερμανία, η Κροατία και η Ιταλία αντιμετώπισαν σωματικές επιθέσεις το 2023, ενώ στην Ουγγαρία και τη Σλοβακία οι δημοσιογράφοι ήρθαν αντιμέτωποι με κακοποιήσεις και απειλές από εκλεγμένους πολιτικούς.
Στη Ρουμανία και τη Σουηδία, η αστυνομία απέτυχε να διερευνήσει σωστά τις επιθέσεις σε δημοσιογράφους, είτε λόγω έλλειψης πόρων είτε λόγω έλλειψης βούλησης, αναφέρει η έκθεση, ενώ στη Γαλλία και τη Βουλγαρία οι ίδιοι οι αστυνομικοί επιτέθηκαν σε δημοσιογράφους.
Συγκέντρωση ιδιοκτησίας
Η συγκέντρωση ιδιοκτησίας των μέσων ενημέρωσης παρέμεινε υψηλή στην Κροατία, τη Γαλλία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τις Κάτω Χώρες και τη Σλοβακία, με πολλές εταιρείες μέσων ενημέρωσης να ανήκουν σε λίγα μόνο άτομα, απειλώντας την ποικιλομορφία των φωνών των μέσων ενημέρωσης και αυξάνοντας τον κίνδυνο μεροληψίας.
Στη Γερμανία, την Ουγγαρία, τη Λιθουανία και τις Κάτω Χώρες, οι δημοσιογράφοι που ασκούσαν κριτική στην κυβέρνηση βρέθηκαν αποκλεισμένοι από τις συνεντεύξεις τύπου ή άλλες επίσημες εκδηλώσεις ή τους αρνήθηκαν έγγραφα στα οποία θα έπρεπε να έχουν πρόσβαση.
Σλοβακία, Ουγγαρία, Πολωνία
Στη Σλοβακία, ο λαϊκιστής πρωθυπουργός, Ρόμπερτ Φίτσο, «διέκοψε κάθε επικοινωνία» με τέσσερα μέσα ενημέρωσης που κατηγορούνται ότι «επιδεικνύουν ανοιχτά εχθρικές συμπεριφορές». Η κυβέρνησή του ενέκρινε αυτό το μήνα ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα RTVS.
Στην Ουγγαρία, τα δημόσια μέσα ενημέρωσης ήταν ήδη «τόσο πλήρως υπό τον ζυγό της κυβέρνησης», ώστε η παραγωγή τους «χαρακτηριζόταν από προκατειλημμένες και μονόπλευρες αναφορές που είναι πάντα σύμφωνες με τα συμφέροντα του κυβερνώντος κόμματος Fidesz», ανέφερε η Liberties.
Στο κείμενο επισημαίνει πως η δημόσια ραδιοτηλεόραση βρισκόταν σε «κατάσταση αβεβαιότητας» στην Πολωνία, καθώς ο νέος πρωθυπουργός, Ντόναλντ Τουσκ, προσπαθεί να ανατρέψει τις παρεμβάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, ενώ αυξάνονται οι ανησυχίες για τις κυβερνήσεις στην Κροατία και την Ιταλία.
* Η έκθεση συντάχθηκε από 37 ομάδες δικαιωμάτων σε 19 χώρες