Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση του Κύπριου serial killer που ομολόγησε μέσα σε μία νύχτα τέσσερις ακόμα φόνους, ανεβάζοντας στα επτά τα θύματά του. Προς το παρόν έχουν εντοπιστεί μόνο τρία πτώματα.
Ο 35χρονος ίλαρχος Νίκος Μεταξάς, που προσέγγιζε τις ανυποψίαστες γυναίκες μέσω διαδικτύου με το ψευδώνυμο «Ορέστης», φαίνεται πως είχε ξεκινήσει τη δράση του από το 2016.
Τα 7 θύματα
Ο κατά συρροή δολοφόνος είχε παραδεχθεί αρχικά τη δολοφονία δύο γυναικών και ενός ανήλικου κοριτσιού αλλά υπό το φως των νέων στοιχείων και αποκαλύψεων, παραδέχθηκε στους ανακριτές τέσσερα ακόμα εγκλήματα.
Μέχρι στιγμής, ο Μεταξάς έχει ομολογήσει πως σκότωσε:
-Την 38χρονη Μαίρη Ρόουζ Τιμπούρκιο
-Την 6χρονη κόρη της Τιμπούρκιο, Σιέρα
-Την 28χρονης Αριάν Παλάνας
-Την 30χρονη Μαρικάρ Βαλτέζ
-Την 36χρονη Λίβια Φλορεντίνα Μπουνέα
-Την 8χρονη κόρη της Μπουνέα, Έλενα-Ναταλία και
-Μια γυναίκα με καταγωγή είτε από το Νεπάλ είτε από τις Ινδίες (διερευνάται από τις αρχές).
Μετά τη χθεσινή προσαγωγή του στο δικαστήριο, ο Μεταξά υπέδειξε τον τόπο που είχε πετάξει το πτώμα μία εκ των θυμάτων του.
Η Λίβια Φλορεντίνα Μπουνέα και η κόρη της φαίνεται πως ήταν τα πρώτα θύματά του, αφού η εξαφάνισή τους είχε δηλωθεί στις 30 Σεπτεμβρίου του 2016. Η Μπουνέα έμενε εκείνη την εποχή στον Άγιο Παύλο της Λευκωσίας, μαζί με την Έλενα-Ναταλία.
Η έβδομη γυναίκα της οποίας το όνομα δεν έχει γίνει γνωστό, δεν είχε δηλωθεί ως εξαφανισμένη. Ο δολοφόνος περιέγραψε με κυνισμό στους ανακριτές πως δεν θυμάται την καταγωγή της και, όταν την σκότωσε, μετέφερε το πτώματα της στο πεδίο βολής Ξιντούς, στην Ορούντα, και το πέταξε σε έναν ξερόλακκο.
Τη Μεγάλη Πέμπτη, υπέδειξε το σημείο στους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Λόγω της προχωρημένης αποσύνθεσης η σορός δεν έχει αναγνωριστεί και θα επιχειρηθεί γενετική ταυτοποίηση μέσω DNA.
Για τη μητέρα και την κόρη από τη Ρουμανία, ο δράστης ομολόγησε ότι τις πέταξε σε σημείο απέναντι από το μεταλλείο του Μιτσερού. Από τις πρώτες μέρες εξαφάνισής τους οι αρχές φοβόντουσαν το χειρότερο σενάριο καθώς στο σπίτι τους, εκτός από τα διαβατήριά τους, είχε βρεθεί και η φαρμακευτική αγωγή που ακολουθούσε η 8χρονη για ένα πρόβλημα υγείας.
Ο Μεταξάς κατέθεσε ότι στο ίδιο σημείο που πέταξε τη Ρουμάνα και την κόρη της πέταξε και τη Μαρικάρ Βαλτέζ. Η Βαλτές είχε εξαφανιστεί στις 13/12/2017 και οι ανακριτές είχαν στοιχεία πως αυτός ήταν ο τελευταίος άνθρωπος στον οποίο είχε μιλήσει. Μία φωτογραφία της βρέθηκε αργότερα στον υπολογιστή του.
Για την 6χρονη κόρη της Ρόουζ, εξακολουθεί να ισχυρίζεται ότι είχε χάσει της αισθήσεις της και την πέταξε, αναίσθητη, στη λίμνη Ξυλιάτου. Στο τέλος της χθεσινής κατάθεσής του υποστήριξε ότι δεν έχει διαπράξει άλλα εγκλήματα.
Οι έρευνες σε φρεάτιο στο μεταλλείο Μιτσερού συμπληρώθηκαν χωρίς να βρεθεί άλλο πτώμα πλην αυτών της Μαρί Ρόουζ και μίας ακόμη γυναίκας που πιθανολογείται πως ανήκει στην Αριάν Παλάνας.
Οι αρχές αναμένεται τώρα πως θα ξεκινήσουν νέο κύκλο επιτόπιων ερευνών στην οικία του 35χρονου, για εντοπισμό βιολογικών και άλλων τεκμηρίων ενώ στο μικροσκόπιο έχουν μπει και τα δύο του οχήματα. Ο Μεταξάς παρουσιάστηκε χθες στο Δικαστήριο και πάλι χωρίς συνήγορο και δεν έφερε καμία αντίρρηση στην παράταση της κράτησή του.
«Απαξίωση προς τους αστυνομικούς»
Στη συνέντευξη τύπου στην Πάφο ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου, Κυριάκος Χαραλάμπους, αναφέρθηκε στην απαξίωση, όπως είπε, που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες προς τα μέλη του αστυνομικού σώματος για την πρωτοφανή υπόθεση που διερευνούν.
Ο ίδιος υπογράμμισε πως η αστυνομία έχει καταφέρει πολλά μέχρι στιγμής, από τις 5 Απριλίου που ξεκίνησαν οι έρευνες, «με μεθοδικότητα και επαγγελματισμό».
Όπως εξήγησε, η άρση τηλεπικοινωνιακών δεδομένων δεν επιτρέπεται σε υποθέσεις που αφορούν ελλείποντα πρόσωπα, καθώς κατά τον χρόνο που θεωρούνται εξαφανισμένα, δεν τίθεται θέμα διερεύνησης υπόθεσης για αδίκημα το οποίο τιμωρείται με περισσότερα από πέντε έτη κάθειρξης.
Ειδικοί από Βρετανία
Πέντε ειδικοί σύμβουλοι από το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να προσγειωθούν στην Κύπρο στις 29 Απριλίου, για να συνδράμουν στις έρευνες. Πρόκειται για έναν ιατροδικαστή, έναν κλινικό ψυχολόγο, έναν ειδικό σύμβουλο με εμπειρία σε τέτοιας μορφής εγκλήματα, έναν ειδικό ανακριτή με εμπειρία στο σοβαρό έγκλημα και έναν ειδικό εμπειρογνώμονα για πολύπλοκες υποθέσεις.