Η συζήτηση για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τις θέσεις κλειδιά θα κυριαρχήσει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Η συζήτηση για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τις θέσεις κλειδιά θα κυριαρχήσει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σήμερα και αύριο. Σημειώνεται ότι το πρωί της Τρίτης υπήρξε συναίνεση των τριών «πολιτικών οικογενειών» σε τηλεδιάσκεψη των διαπραγματευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Κυριάκος Μητσοτάκης-Ντόναλντ Τουσκ), των Σοσιαλιστών (Όλαφ Σολτς-Πέδρο Σάντσεθ) και των Φιλελευθέρων (Εμανουέλ Μακρόν-Μαρκ Ρούτε). Και συμφώνησαν για κοινή πρόταση στήριξης του Αντόνιο Κόστα για την θέση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Κάγια Κάλας για την θέση της εκπροσώπου της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική.
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έχει ενημερωθεί για την κοινή πρόταση των τριών ομάδων ενόψει της συζήτησης των ηγετών της Ε.Ε. που αρχίζει σήμερα το μεσημέρι και η οποία στόχος είναι να καταλήξει σε αποφάσεις.Υπενθυμίζεται πως στην προηγούμενη Σύνοδο πριν από δέκα μέρες η συζήτηση είχε κολλήσει στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στο αν θα ανάψει το πράσινο φως για πενταετή θητεία του κ. Κόστα (καθώς μετά την πάροδο των δυόμισι ετών απαιτείται ανανέωση). Και έτσι οι ευρωπαίοι ηγέτες δίνουν νέο ραντεβού σήμερα στις Βρυξέλλες.
Στόχος άλλωστε είναι στη συνέχεια η συζήτηση να περάσει σε άλλα θέματα, όπως για παράδειγμα το χαρτοφυλάκιο που θα πάρει η κάθε χώρα. Από την κυβέρνηση θέλουν να πάρουν ένα «βαρύ» χαρτοφυλάκιο και στη συνέχεια θα αποφασιστεί και το πρόσωπο του νέου Επιτρόπου.
Ποια θέματα βρίσκονται στο «μενού»
Ένα από τα θέματα που θα απασχολούν τους Ευρωπαίους ηγέτες είναι η υιοθέτηση της Στρατηγικής Ατζέντας της Ε.Ε., στην οποία συμπεριλαμβάνονται θέματα όπως η ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας, η διεύρυνση, μια συνολική προσέγγιση του μεταναστευτικού ζητήματος, η ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης. Όπως υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές ο Πρωθυπουργός αναμένεται να μιλήσει για την πρόταση που έχει καταθέσει από κοινού με τον Ντόναλντ Τουσκ με επιστολή του στην Πρόεδρο της Κομισιόν για την ανάγκη δημιουργίας ενός κοινού ευρωπαϊκού αμυντικού πρότζεκτ που θα χρηματοδοτηθεί με ευρωπαϊκούς πόρους, μια ευρωπαϊκή ασπίδα αεράμυνας.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται ακόμη να συζητήσουν τα όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή, καθώς και τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, οι ενταξιακές συνομιλίες της οποίας με την Ε.Ε. μόλις έλαβαν επισήμως «πράσινο φως» στη Διακυβερνητική Διάσκεψη που έγινε στο Λουξεμβούργο.
Κατερίνα Κοκκαλιάρη
Σε τέσσερα θέματα η κριτική των «γαλάζιων» στην Κοινοβουλευτική Ομάδα: Τι απάντησε ο Μητσοτάκης
Υπήρξαν βουλευτές που αναφέρθηκαν και στο θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας
Ήταν μια συνεδρίαση που κράτησε σχεδόν πέντε ώρες και στην οποία πήραν το λόγο 37 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Το χθεσινό…ραντεβού της Κοινοβουλευτικής Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας έδωσε την δυνατότητα σε βουλευτές να εκφράσουν κριτική για κυβερνητικές πρωτοβουλίες και να πουν τα παράπονα τους.
Μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της 9ης Ιουνίου - που η Νέα Δημοκρατία πέρασε κάτω από τον πήχη που είχε θέσει - άνοιξε μια γενικότερα συζήτηση. Με τους βουλευτές που πήραν χθες το λόγο στη συνεδρίαση της Κ.Ο. να εστιάζουν σε ένα κουαρτέτο θεμάτων:
1. Επιστροφή στις… ρίζες. Ένα από τα βασικά θέματα που έθεσαν αρκετοί βουλευτές που πήραν το λόγο έχει σχέση με την ιδεολογική ταυτότητα της Νέας Δημοκρατίας. Δεν αποτελεί μυστικό πως υπάρχουν βουλευτές που θέλουν την σύσφιξη των σχέσεων με ένα παραδοσιακό ακροατήριο και δεν έχουν… εντυπωσιαστεί με τα ανοίγματα στο κέντρο. Μάλιστα υπάρχουν και βουλευτές που δεν βλέπουν με θετικό μάτι τις πολιτικές μεταγραφές που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, ενώ γκρινιάζουν και για τον αριθμό των εξωκοινοβουλευτικών υπουργών στην κυβέρνηση.
Σχετικά παράπονα υπήρξαν και στην χθεσινή συνεδρίαση, ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε χαρακτηριστικά «να μείνουμε μακριά από σύννεφα τα οποία θολώνουν το τοπίο. Όπως διάφορα ψευτοδιλήμματα, περί δήθεν στροφής προς το κέντρο, προς τα δεξιά, προς τα αριστερά. Θέλω να επαναλάβω: ο δικός μας δρόμος οδηγεί μόνο μπροστά…». Μάλιστα με αφορμή την συζήτηση που έχει ανοίξει για επιστροφή στις ρίζες τόνισε πως «ποτέ δεν αρνηθήκαμε τις ρίζες μας. Αν όμως το δέντρο δεν ψηλώνει και δεν απλώνεται, τότε σημαίνει μάλλον ότι οι ρίζες του έχουν ξεραθεί, ενώ, αντίθετα, όταν τα κλαδιά του μεγαλώνουν, τότε μάλλον και οι ρίζες δικαιώνουν τον ρόλο τους» και επεσήμανε «οι ρίζες δεν υπάρχουν για τον εαυτό τους. Υπάρχουν για να κρατούν τελικά το δέντρο γερό και ακμαίο».
2.Ανοιχτές πόρτες στα υπουργικά γραφεία. Ένα ακόμα θέμα στο οποίο εστίασαν βουλευτές είναι πως πρέπει να είναι ανοιχτά τα γραφεία των υπουργών, των υφυπουργών και των γενικών γραμματέων προκειμένου να μπορούν να συζητήσουν τα προβλήματα των πολιτών. Για το συγκεκριμένο θέμα έχουν υπάρξει γκρίνιες, καθώς βουλευτές εκτιμούν πως δε βρίσκουν ευήκοα ώτα σε αρκετές περιπτώσεις.
Μήνυμα πως οι πόρτες είναι ανοιχτές έστειλε ο πρωθυπουργός και από την πλευρά του σχεδιάζει το επόμενο διάστημα να ξεκινήσει ένα γύρο επαφών με βουλευτές (πιθανότητα ανά 20 άτομα), ενώ έρχονται αλλαγές και στους γενικούς γραμματείς.
3. Έμφαση στην αντιμετώπιση της ακρίβειας και διορθωτικές κινήσεις σε θέματα όπως το φορολογικό των ελεύθερων επαγγελματιών. Δεν ήταν λίγοι οι βουλευτές που αναφέρθηκαν στην οικονομία, με δεδομένο άλλωστε πως η πορεία των τιμών αποτελεί το βασικο πρόβλημα των νοικοκυριών. Και υπήρξαν αναφορές και στο φορολογικό των ελεύθερων επαγγελματιών, καθώς πρόκειται για μία ομάδα που ενδιαφέρει ιδιαιτέρως τους γαλάζιους.
4.Παράπονα για κινήσεις που έγιναν το προηγούμενο διάστημα. Όπως έγινε και χθες φανερό παραμένουν οι διαφωνίες βουλευτών για το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια (που πέρασε από την Βουλή πριν από μερικούς μήνες), ενώ παράπονα υπήρξαν και για την διαχείριση του θέματος. Βουλευτές εκτιμούν πως για ένα μεγάλο διάστημα η συγκεκριμένη συζήτηση κυριάρχησε στην επικαιρότητα κάτι που θεωρούν πως λειτούργησε αρνητικά σε ένα παραδοσιακό ακροατήριο του κόμματος
Τέλος να σημειωθεί πως υπήρξαν βουλευτές που αναφέρθηκαν και στο θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Είναι χαρακτηριστικό πως υπάρχουν γαλάζιοι, όπως ο Νότης Μηταράκης που έχουν ταχθεί υπέρ μιας κεντροδεξιάς υποψηφιότητας, ενώ φαίνεται πως ανάλογο κλίμα επικρατεί σε περίπου 20 «γαλάζιους». Από την κυβέρνηση θέλουν πάντως να κλείσουν τη σχετική συζήτηση - θεωρούν πως είναι πρόωρη - και να εστιάσουν σε μια σειρά άλλων θεμάτων της επικαιρότητας.
Πως είδαν την συνεδρίαση στην κυβέρνηση
Για μια εξαντλητική αλλά ουσιαστική συζήτηση κάνουν λόγο από την κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό να σημειώνει πως άκουσε και πράγματα που δεν γνώριζε. Να σημειωθεί εδώ πως σε συγκεκριμένα σημεία της συνεδρίασης ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε εκ νέου το λόγο και απάντησε στα όσα είπαν βουλευτές του κόμματος.
Στους βουλευτές που τοποθετήθηκαν ήταν μεταξύ άλλων o Νικήτας Κακλαμάνης, ο Μάριος Σαλμάς, ο Μίλτος Χρυσομάλλης, ο Θεόδωρος Καράογλου, ο Γιώργος Βλάχος, ο Νότης Μηταράκης, ο Κώστας Βλάσσης, ο Θάνος Πλεύρης και ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης. Να σημειωθεί εδώ πως με αφορμή αναφορά από βουλευτές στο πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα στη Γαλλία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως δεν είναι η ίδια περίπτωση και αναφέρθηκε στη σημαντική απόσταση της Ν.Δ. από την αντιπολίτευση στις ευρωεκλογές.
Φυγή προς τα εμπρός επιδιώκει το Μαξίμου
«Οι πολίτες έχουν πολλές απαιτήσεις από εμάς. Μας ζητούν λιγότερα λάθη και περισσότερη προσπάθεια, μεγαλύτερη ταχύτητα και μικρότερη αδράνεια, χειροπιαστά αποτελέσματα αντί για ανέξοδα λόγια» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Παράλληλα υπογράμμισε πως «καμία ψήφος δεν είναι δεδομένη, κανένας πολίτης δεν είναι δεδομένος, κανένα ποσοστό αυτοδυναμίας δεν έχει μόνιμο ιδιοκτήτη και δεν έχει σταθερή διάρκεια».
Από την κυβέρνηση θέλουν να στείλουν μήνυμα πως δεν έχουν κατεβάσει μολύβια λόγω καλοκαιριού και ήδη ο πρωθυπουργός πραγματοποιεί ένα κύκλο επισκέψεων σε υπουργεία (την επόμενη εβδομάδα θα ακολουθήσει το υπουργείο Εργασίας). «Λίγες εβδομάδες, λοιπόν, μετά τις ευρωεκλογές, ενώ η αντιπολίτευση βυθίζεται ολοένα και πιο βαθιά στη δική της κρίση, εμείς οφείλουμε να αντικρίσουμε κατάματα τα μηνύματα των πολιτών » σημείωσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεδιπλώνοντας τον οδικό χάρτη των επόμενων μηνών.