«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ. Είναι όρθιος και ζωντανός» 


«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι βαθιά ριζωμένος στην ελληνική κοινωνία και αυτό φοβίζει το σύστημα εξουσίας και τον κ. Μητσοτάκη» • «Δεν σεβάστηκαν την λαϊκή εντολή όσοι έφυγαν».

 

ΟΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι η «πραγματική αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας, όπως ήταν η λαϊκή βούληση και η λαϊκή ετυμηγορία» αφού «αυτή είναι η απαίτηση της κοινωνίας» εκτός από την απαίτηση των μελών του κόμματος όπως εκφράστηκε στη μεγάλη προσέλευση του κόσμου στις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές, διεμήνυσε ο Σωκράτης Φάμελλος στην ομιλία του με την οποία άνοιξαν οι εργασίες της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος. 

Οι εκλογές αυτές «έδωσαν ένα μήνυμα: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ, είναι όρθιος και είναι δυνατός» και αποτέλεσαν «απάντηση σε όλους όσους προεξοφλούσαν την διάλυση μας» και ήταν «κόντρα στην διαπλοκή που επεξεργάστηκε σχέδια και την εξαύλωσή μας».

 

Τόνισε πως πολλοί «ανησυχούν για έναν ΣΥΡΙΖΑ ισχυρό γι’ αυτό μας θέλουν αδύναμους» τονίζοντας πως «είμαστε πιο αποφασισμένοι από ποτέ. Οι δυσκολίες μας έχουν δυναμώσει» αφού «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι βαθιά ριζωμένος στην ελληνική κοινωνία και αυτό φοβίζει το σύστημα εξουσίας και τον κ. Μητσοτάκη».

 

Ο κ. Φάμελλος άφησε αιχμές και για όσους έφυγαν υποστηρίζοντας ότι «δεν σεβάστηκαν τη λαϊκή εντολή» και  πως «πρόσφεραν υπηρεσία στον Μητσοτάκη».

 

Προανήγγειλε επίσης ότι το Σάββατο θα συνεδριάσει και η Κεντρική Επιτροπή.

 

Ο Σ. Φάμελλος ξεκίνησε ασκώντας δριμεία κριτική στην κυβέρνηση σε ό,τι αφορά το έλλειμμα προετοιμασίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, με αφορμή τις τελευταίες καταστροφές στη Λήμνο, στην Πιερία και στη Ρόδο που επέφεραν τρεις θανάτους. Προανήγγειλε μάλιστα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα αναλάβει μια πρωτοβουλία για την κατάρτιση ενός «εθνικού σχεδίου ανθεκτικότητας ».

 

Όσον αφορά τα όσα συνέβησαν στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τους τελευταίους μήνες, διαμήνυσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «ξαναξεκινάει» , «πιο αποφασισμένος από ποτέ». «Κόντρα σε όσους προεξοφλούσαν τη διάλυσή μας. Κόντρα στο σύστημα εξουσίας, που στηρίζει την Κυβέρνηση των δήθεν αρίστων. Κόντρα και στη διαπλοκή που απεργάζεται σχέδια εξαΰλωσής μας», είπε, τονίζοντας πως, αφού επιβεβαιώθηκε ότι κάποιοι προωθούσαν «αντισύριζα σενάρια», τελικά  «διαψεύστηκαν» από την ελληνική κοινωνία. «Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι βαθιά ριζωμένος στην ελληνική κοινωνία», υπογράμμισε ο Σ. Φάμελλος, προσθέτοντας ότι έχει «ως παρακαταθήκη την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα» που πρόσφερε πολλά στη χώρα, βγάζοντας την Ελλάδα από τα μνημόνια.

 

Ως εκ τούτου, σημείωσε πως «η πραγματική επιλογή Δημοκρατίας» είναι να βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ άφησε αιχμές εναντίον όσων « δεν σεβάστηκαν τη λαϊκή ετυμηγορία».

 

«Όλα τα υπόλοιπα παρέχουν υπηρεσίες στον κ. Μητσοτάκη και στα συμφέροντα που δεν θέλουν η ευημερία να αφορά όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες», δήλωσε, ενώ τόνισε πως απέναντι σε αυτές τις κυβερνητικές πολιτικές, «η ελληνική κοινωνία έχει ανάγκη ταυτόχρονα μια δυναμική, αδέσμευτη, ξεκάθαρα προοδευτική αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και ένα ξεκάθαρο κυβερνητικό πρόγραμμα εναλλακτικής προοδευτικής προοπτικής». «Αυτό πρέπει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτή είναι η ταυτότητά του», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε:

 

«Η χώρα και η κοινωνία δεν χρειάζεται μία συναινετική και βολική αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ. Αλλά μία αντιπολίτευση που θα υπερασπιστεί την κοινωνία και τις ανάγκες της απέναντι στην κυβέρνηση. Με τεκμηρίωση και με πρόγραμμα διακυβέρνησης. Δεν θα επιλέξει ο Μητσοτάκης αντιπολίτευση».

 

Κάλεσε, δε, τους βουλευτές να βρεθούν στην «πρώτη γραμμή» της «επανεκκίνησης» του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να μεταφερθεί το μήνυμα αυτό και στα μέλη και τους φίλους του κόμματος, μέσα από τα όργανα και τις οργανώσεις και έτσι « να καλέσουν πίσω όσους απογοητεύσανε και όσους αισθάνονται τον ΣΥΡΙΖΑ το κόμμα τους».

 

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε την ανάγκη να ληφθούν πρωτοβουλίες από το ΣΥΡΙΖΑ και να δοθούν «απαντήσεις» στα προβλήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία, όπως είναι η ακρίβεια, η στεγαστική κρίση, τα εργασιακά δικαιώματα. Το σχέδιο «ενεργοποίησης» των «συντρόφων», που απομακρύνθηκαν, είπε, θα συζητηθεί και στην Κεντρική Επιτροπή που θα συνεδριάσει το ερχόμενο Σάββατο.

 

Συενίζοντας, ο Σ. Φάμελλος αναφέρθηκε σε ζητήματα «πραγματικής πολιτικής» ενόψει και της συζήτησης για τον προϋπολογισμό, τον οποίο χαρακτήρισε « μνημονιακό, παρ΄όλο που δεν έχουμε μνημόνια » και επέρριψε στην κυβέρνηση την ευθύνη της «φτωχοποίησης» των Ελλήνων εξαιτίας ενός «άδικου» συστήματος «υπερφορολόγησης» που οδηγεί στην αύξηση των ανισοτήτων.

 

Σχετικά με την φορολόγηση των κερδών των τραπεζών, καλωσόρισε την πρόταση από το ΠΑΣΟΚ για τη φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών, τονίζοντας πως «είναι μία ακόμα παραδοχή ότι είχαμε δίκιο που ανοίξαμε το θέμα». Ωστόσο, σημείωσε, πως η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «έχει πολλαπλάσιο οικονομικό αποτύπωμα», 1,5 δισ, σε σχέση με 200 εκατομμύρια της πρότασης του ΠΑΣΟΚ.

 

Σχετικά με τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, επανέλαβε την κριτική απέναντι στην κυβέρνηση ότι είναι «παγιδευμένη στο δόγμα του "δεδομένου συμμάχου" και του "προκεχωρημένου φυλακίου της Δύσης"», τονίζοντας ότι αποφεύγει «την ανάληψη οποιασδήποτε ειρηνευτικής πρωτοβουλίας». «Από πλευράς μας θα λάβουμε όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες στο Ευρωκοινοβούλιο, ώστε οι προοδευτικές και δημοκρατικές Ευρωομάδες να συνεργαστούν και να αυξήσουν κι εκείνες την πίεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για να έχουμε την αναγκαία και πολυπόθητη κατάπαυση του πυρός σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία», σημείωσε.

 

Επίσης, αναφερόμενος στην Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχολίασε ότι «απέδειξε πως παραμένει μία σοβαρή και συνεπής αριστερή προοδευτική δύναμη», καθώς «στην πρόσφατη ψηφοφορία για τη νέα σύνθεση της Κομισιόν, η Left μαζί με ένα σημαντικό μέρος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών καταψήφισε τη συμπερίληψη μέλους της ακροδεξιάς στη θέση του εκτελεστικού αντιπροέδρου της νέας Κομισιόν με πρόεδρο την κ.Φον ντερ Λάιεν».

 

«Δυστυχώς, σε αυτές τις δυνάμεις των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών δεν συγκαταλέχθηκε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, καθώς οι ευρωβουλευτές του υπερψήφισαν τη νέα κομισιόν, ενώ θα μπορούσε και θα έπρεπε να σηματοδοτήσουν μία άλλη συνομιλία και συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων», υπογράμμισε.

 

Τέλος, σε ό,τι αφορά την συζήτηση για την εκλογή νέου προέδρου Δημοκρατίας, εξέφρασε την άποψη ότι δεν πρέπει να γίνει «μια στενά μονοκομματική επιλογή» κι ότι «πρέπει να καταλήξει σε μια πρόταση που θα πληροί συγκεκριμένα κριτήρια» που έχουν να κάνουν με την υπεράσπιση του Συντάγματος και του Κράτους Δικαίου.

 

Δείτε την εναρκτήρια ομιλία του κ. Φάμελλου

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ