Eυτυχώς για τους άνδρες των οποίων τα μαλλιά παρουσιάζουν μια τάση φυγής (κάτι φίλοι μας, δεν τους ξέρεις, είναι από χωριό), η επιστήμη έχει προοδεύσει και οι τρόποι αντιμετώπισης και πρόληψης της φαλάκρας, είναι πλέον αρκετοί και όχι ιδιαίτερα επώδυνοι για την τσέπη μας τους.
Για να μπορέσεις να δράσεις και να προλάβεις όσο μπορείς το κακό βέβαια, είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίσεις έγκαιρα τα σημάδια. Ξέρω, δεν είναι ευχάριστη η συνειδητοποίηση πως σιγά-σιγά χάνεις τα μαλλιά σου, όμως η άρνηση δεν είναι λύση. Αρχικά, καλό θα είναι να γνωρίζεις πως το ζήτημα της τριχόπτωσης δεν είναι καθαρά γονιδιακό. Για πολλά χρόνια, υπήρχε η λανθασμένη πεποίθηση πως τα συγκεκριμένα γονίδια τα κληρονομούσες είτε από τον πατέρα σου, είτε από τον πατέρα της μητέρας σου, κάτι που η επιστήμη κατέρριψε τελικά, μιας και αποδείχθηκε πως τα γονίδια που καθορίζουν την τύχη των μαλλιών σου είναι περισσότερα από 200 και προέρχονται από αμφότερους τους γονείς σου, καθιστώντας την γονιδιακή αυτή ταυτότητα μοναδική στον κάθε άνθρωπο. Επομένως, όχι, το κεφάλι του πατέρα ή του παππού σου δεν είναι η κρυστάλλινη σφαίρα σου.
Σήμερα, μπορείς να μάθεις αν θα χάσεις τα μαλλιά σου με ένα τεστ DNA, δίνοντας απλά ένα δείγμα του σάλιου σου. Με αυτόν τον τρόπο, θα διαπιστώσεις πόσο ευαίσθητος είσαι στην ουσία DHT (διϋδροτεστοστερόνη), κάτι που προκαλεί και την τριχόπτωση. Με αυτή την εξέταση, μπορείς να πληροφορηθείς μέχρι και τον ρυθμό της αραίωσης, καθώς και το πόσο αποτελεσματική θα είναι η κάθε μορφή θεραπείας. Για το πόσο σύντομα θα ξεκινήσεις να χάνεις τα μαλλιά σου, δεν παίζει ρόλο η ποσότητα παραγωγής DHT αλλά η ευαισθησία του κάθε οργανισμού σε αυτήν. Προφανώς, αν ανήκεις στις ευαίσθητες ομάδες και καπνίζεις, αγχώνεσαι, σηκώνεις βάρη ή παίρνεις συμπληρώματα διατροφής, στεροειδή και αντίστοιχες ουσίες, τότε καλό θα είναι να μην δεθείς πολύ με τις τρίχες σου, διότι σύντομα θα χρειαστεί να τις χαιρετήσεις.
Σημαντικό ρόλο στον ερχομό της φαλάκρας, παίζει και η ηλικία. Συγκεκριμένα, 1 στους 5 άνδρες θα βιώσει σημαντική απώλεια μαλλιών μέχρι τα 20(!), ποσοστό που διαρκώς ανεβαίνει. Το 30% των ανδρών θα αρχίσει να χάνει το μαλλί του στα 30s, το 40% στα 40s και πάει λέγοντας. Τα συμπτώματα όμως μπορεί να μην είναι εύκολα ευδιάκριτα μέχρι το μισό μαλλί να έχει ήδη φύγει. Το πιο ευδιάκριτο σημάδι, είναι όταν χάνεις μαλλί από την περιοχή των κροτάφων, κάτι που κάνει πιο εύκολη την παρατήρηση της αραίωσης του τριχωτού της κεφαλής.
Διαφορετικά, υπάρχει η περίπτωση να χάνεις μαλλί πιο ισορροπημένα και σε μεγαλύτερο εύρος, κάτι που σημαίνει πως όταν πια γίνει ορατό με γυμνό μάτι, θα είναι αργά, φαινόμενο που ονομάζεται και 'αόρατη καράφλα'. Και γι' αυτό το φαινόμενο πάντως, υπάρχουν εξετάσεις, οι οποίες μελετάνε την απώλεια του μαλλιού σου με το πέρασμα του χρόνου, για να καταφέρεις να το προλάβεις έγκαιρα.
Με λίγα λόγια, το συμπέρασμα είναι πως ακόμη κι αν δεν έχεις διαγνώσει αραίωση, δεν χάνεις τίποτα να αρχίσεις να ψάχνεσαι.
oneman.gr