ο παράξενο αλλά όχι ασυνήθιστο φαινόμενο με τους ιστούς αραχνών να καλύπτουν το Αιτωλικό δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό σκηνικό προκάλεσε «ασθενείς» αντιδράσεις ορισμένων ντόπιων αλλά έχει την εξήγησή του.
Σύμφωνα με την αναπληρώτρια καθηγήτρια Βιολογίας του ΔΠΘ Μαρία Χατζάκη η οποία μελετά τη συμπεριφορά και τα είδη των αραχνών, το φαινόμενο αυτό οφείλεται στις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή.
Όπως εξήγησε η κα Χατζάκη στο protothema.gr «οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες και η υγρασία βοηθούν στην παρουσία μεγάλων πληθυσμών κουνουπιών τα οποία είναι τροφή για τις αράχνες. Επομένως στις καιρικές συνθήκες οφείλεται το εντυπωσιακό φαινόμενο».
Σύμφωνα με την κα Χατζάκη το φαινόμενο αυτό παρατηρείται κυρίως τους φθινοπωρινούς μήνες όπου έχουμε ακόμη υψηλές θερμοκρασίες και υγρασία, ενώ οι περιοχές όπου μπορεί να δει κάποιος είναι κυρίως λιμνοθάλασσες ή λίμνες εκεί όπου δηλαδή ευδοκιμούν κουνούπια.
«Η πρώτη φορά που παρατήρησα ένα τέτοιο φαινόμενο ήταν το 2003 στο Κοτύχι της Πελοποννήσου, ενώ και πριν από 3 ή 4 χρόνια είχαμε σε μεγαλύτερη έκταση αυτό το φαινόμενο στον Νέστο. Αυτό που κάνουν οι αράχνες είναι να σταματάνε να φτιάχνουν γεωμετρικούς ιστούς όπως τους ξέρουμε και δημιουργούν αυτό το ακανόνιστο το οποίο σκεφτείτε είναι κάτι σαν κοινόβιο. Δηλαδή δεν καταλαβαίνεις ποιος είναι ο ατομικός ιστός της κάθε αράχνης. Το είδος της αράχνης που δημιουργεί αυτό το φαινόμενο ανήκει στο γένος Tetragnatha», επισημαίνει η κα Χατζάκη.
Το φαινόμενο αυτό δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα ούτε στον άνθρωπο ούτε στα φυτά τα οποία καλύπτονται από τον ιστό ενώ, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτό εξασθενεί όταν αλλάξουν οι καιρικές συνθήκες, όταν δηλαδή πέσει η θερμοκρασία.