Πώς απαντά η κυβέρνηση στα πυρά της αντιπολίτευσης για τα Τέμπη
Η πολιτική σύγκρουση δεν σταματά, αλλά έχει όπως όλα δείχνουν και συνέχεια το επόμενο διάστημα
Στα πυρά της αντιπολίτευσης για την τραγωδία στα Τέμπη απαντά η κυβέρνηση, με τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης να ανεβαίνουν κατά τη διάρκεια της χθεσινής πολύωρης συνεδρίασης της Βουλής. Κυβερνητικά στελέχη κατηγορούν την αντιπολίτευση για «απόπειρα πολιτικής εκμετάλλευσης», με αφορμή την κριτική που έχει ασκηθεί για προσπάθεια συγκάλυψης ευθυνών.
Στο κυβερνών κόμμα βλέπουν πως οι πολίτες περιμένουν ουσιαστικές απαντήσεις για τα αίτια του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος με θύματα κυρίως νέους ανθρώπους. Και αυτό που υπογραμμίζεται είναι πως διεξάγεται έρευνα και η Δικαιοσύνη θα κάνει την δουλειά της.
«Όχι μόνο δεν συγκαλύψαμε τίποτα, αλλά, σταθήκαμε τρομερά ανεκτικοί στη συστηματική απόπειρα πολιτικής εκμετάλλευσης της αντιπολίτευσης» τόνισε σε παρέμβασή του στη Βουλή ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης. Όταν ρωτάει κανείς, τι είναι αυτό που τελικώς απεκρύβη, δεν υπάρχει τίποτε να ειπωθεί είπε, απαντώντας στην έντονη κριτική της αντιπολίτευσης. Παράλληλα σημείωσε πως «από τη μια μεριά κρίνετε ότι υπάρχουν ποινικές ευθύνες, από την άλλη μεριά δεν θα καταθέσετε την πρόταση για σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής».
Στο μεταξύ η αντιπολίτευση συνεχίζει το pressing, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως δεν έδωσε το παρών ο πρωθυπουργός στη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή. «Κατά συνήθη πρακτική δεν θέλουμε να υπάρχει εμπλοκή του πρωθυπουργού ως εκπροσώπου της εκτελεστικής εξουσίας, σε συζητήσεις πορισμάτων Εξεταστικής Επιτροπής, Προανακριτικής» απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Και ανέφερε ως σχετικά παραδείγματα τη συζήτηση το 2020 για το πόρισμα Παπαγγελόπουλου και τη συζήτηση το 2021 για το πόρισμα του Νίκου Παππά.
Από την πλευρά της κυβέρνησης ήταν ο Μάκης Βορίδης αυτός που απάντησε στα πυρά της αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια της πολύωρης συνεδρίασης στη Βουλή. Να σημειωθεί εδώ πως από τα θεωρεία παρακολούθησαν την συνεδρίαση συγγενείς θυμάτων του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος.
Από το κυβερνητικό στρατόπεδο εξαπέλυσαν χθες νέα βέλη προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Για μία αντιπολίτευση που «πετάει λάσπη στον ανεμιστήρα» μίλησε ο Παύλος Μαρινάκης και έκανε λόγο για προσπάθεια εργαλειοποίησης ενός τραγικού δυστυχήματος. «Είναι άλλο πράγμα να σταθείς δίπλα στους συγγενείς των θυμάτων και να βοηθήσεις να αποδοθεί δικαιοσύνη και είναι άλλο να είσαι παντού δίπλα τους σαν βδέλλα και να προσπαθείς να αποκομίσεις μικροπολιτικά οφέλη» είπε, αναφορά που πυροδότησε νέα αντιπαράθεση.
Για μικροπολιτικά παιχνίδια κατηγόρησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και όσοι βουλευτές της Ν.Δ. πήραν χθες το λόγο στη Βουλή. Με την πολιτική σύγκρουση να μην σταματά στη χθεσινή συνεδρίαση αλλά να έχει όπως όλα δείχνουν και συνέχεια το επόμενο διάστημα.
Το «μενού» της Συνόδου Κορυφής: Τι θα πει ο Μητσοτάκης για αμυντικές δαπάνες και ευρωπαϊκή άμυνα
Κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν πως στη συζήτηση για την ευρωπαϊκή αμυντική στρατηγική και την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, η Ελλάδα, έχει βαρύνοντα λόγο
Στην ανάγκη κοινού βηματισμού στις αμυντικές προμήθειες της Ε.Ε. και σε κοινές προσπάθειες για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας αναμένεται να αναφερθεί εκ νέου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Όπως έχει άλλωστε τονίσει η Ευρώπη πρέπει να βρει έναν τρόπο να ξοδεύει πιο έξυπνα στην άμυνα.
Στις Βρυξέλλες οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν μεταξύ άλλων για την στήριξη στην Ουκρανία, την ευρωπαϊκή αμυντική στρατηγική και βιομηχανία, τις τελευταίες εξελίξεις στη Γάζα και τη διεύρυνση. Κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν πως στη συζήτηση για την ευρωπαϊκή αμυντική στρατηγική και την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, η Ελλάδα, από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ με ένα από τα μεγαλύτερα κατά κεφαλήν ποσοστά αμυντικών δαπανών στη Συμμαχία, έχει βαρύνοντα λόγο.
Σύμφωνα με τις ίδιες πήγες ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να τονίσει ότι η Ε.Ε. πρέπει να βρει τρόπο για κοινές προμήθειες αμυντικού υλικού στην Ουκρανία με αποζημίωση των κρατών-μελών για αμυντικό υλικό ευρωπαϊκής προέλευσης. Σε ό,τι αφορά την συμμετοχή τρίτων χωρών στην αμυντική στήριξη της Ουκρανίας, η θέση της Ελλάδας είναι ότι αυτή θα πρέπει να γίνει μέσω των σχημάτων που έχουν ήδη διαμορφωθεί, υπό την προϋπόθεση ότι τρίτες χώρες δεν παρακάμπτουν τις κυρώσεις έναντι της Ρωσίας.
Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει πριν από ένα μήνα στο podcast «The Globalist» του περιοδικού «Monocle», στο πλαίσιο της 60ής Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου, ο πρωθυπουργός είχε επισημάνει «συμφωνώ πλήρως με τις επισημάνσεις της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι θα πρέπει να ξοδεύουμε περισσότερα για την άμυνα, αλλά πρέπει επίσης να ξοδεύουμε με πιο έξυπνο τρόπο για την άμυνα». Για να προσθέσει «υπάρχουν πολύ λίγες κοινές προμήθειες. Εξακολουθεί να υπάρχει ένας κολοσσιαίος κατακερματισμός της αμυντικής βιομηχανίας στην Ευρώπη»
Σήμερα στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός πρόκειται να επαναλάβει ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση η πρόβλεψη στους νέους δημοσιονομικού κανόνες να εξαιρούνται οι αμυντικές δαπάνες κατά τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος. Ωστόσο, αναμένεται να τονίσει ότι αυτή η πρόβλεψη δεν αρκεί, ούτε είναι φιλόδοξη σε σχέση με όσα πρέπει να γίνουν στην ευρωπαϊκή άμυνα. Την ώρα μάλιστα που απαιτείται από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να προχωρήσουν σε επενδύσεις σε διάφορα πεδία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εστιάσει στην ανάγκη να γίνει μια σοβαρή συζήτηση για το πώς θα βρεθούν αυτά τα κεφάλαια, πώς θα χρηματοδοτηθεί δηλαδή η ευρωπαϊκή άμυνα.
Να σημειωθεί πως πρόσφατα σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Euronews ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις μεγάλες προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Ευρώπη στο εγγύς μέλλον και στις λύσεις που πρέπει να δοθούν. Όπως είπε η πρώτη πρόκληση που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη είναι η ανάγκη να μετατραπεί η στρατηγική αυτονομία από σύνθημα σε πραγματική και αποτελεσματική πολιτική. «Δείτε, παραδείγματος χάρη, την άμυνα. Όχι, μόνο πρέπει να δαπανήσουμε περισσότερα για την άμυνα, αλλά πρέπει να συντονίσουμε τις αμυντικές μας δαπάνες» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Οι θέσεις για Ουκρανία και Γάζα
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός αναμένεται να επισημάνει τα εξής:
- Σε ό,τι αφορά την Ουκρανία σταθερή θέση της Ελλάδας είναι η συνέχιση της στήριξης. Μάλιστα αναμένεται να ενημερώσει τους ομολόγους του για τις συζητήσεις με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην πρόσφατη επίσκεψη του στην Οδησσό και για τη σημασία του ουκρανικού Νότου, με αιχμή τον ουκρανικό θαλάσσιο διάδρομο για την εξαγωγή αγαθών.
- Σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στη Γάζα θα επαναλάβει την αυξανόμενη ανησυχία της ελληνικής πλευράς για τις μεγάλες απώλειες αμάχων και την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα. Θα υπογραμμίσει την ανάγκη άμεσης κατάπαυσης του πυρός, απελευθέρωσης όλων των ομήρων και διάνοιξης όλων των οδών για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, προκειμένου να ανακουφιστούν οι αθώοι που υποφέρουν στη Γάζα.
Από την ελληνική πλευρά υπογραμμίζουν πως είναι σημαντικό να αποτραπεί η περαιτέρω αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής. Αυτό δε που σημειώνεται είναι ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλλει σε κάθε προσπάθεια που θα οδηγήσει στην επίτευξη περιφερειακής σταθερότητας.
Κατερίνα Κοκκαλιάρη