Την ώρα που ο Ξενοφών» πλήττει τη χώρα τερματίζοντας το μακρύ ελληνικό καλοκαίρι, ένας άλλος κυκλώνας (πολιτικός αυτή τη φορά) πλήττει τα μικρά κοινοβουλευτικά κόμματα. Ένωση Κεντρώων βρίσκεται πλέον σε ελεύθερη πτώση με συνεχείς αποχωρήσεις βουλευτών. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, τα τρία μικρά κοινοβουλευτικά κόμματα (ΑΝΕΛ, Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων) πολύ δύσκολα θα περάσουν το κατώφλι του 3% που επιτρέπει την είσοδο στη Βουλή.
Οι αποχωρήσεις
Μετά τη χτεσινή ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή Αριστείδη Φωκά, η Ένωση Κεντρώων έμεινε με 5 βουλευτές. Αν αποχωρήσει και ο Γιάννης Σαρίδης, όπως όλα δείχνουν, τότε το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη χάνει το status της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπως αυτό προβλέπεται από τον Κανονισμό της Βουλής. Τούτο θα σημάνει την απώλεια μιας σειράς προνομίων στην κοινοβουλευτική διαδικασία , όπως το να παίρνει ο κ. Λεβέντης το λόγο ως αρχηγός κόμματος. Τον Σεπτέμβριο του 2015 η Ένωση Κεντρώων είχε εκλέξει 9 βουλευτές. Στην πορεία αποχώρησαν οι Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου (προσχώρησε στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιώργος Καρράς (προσχώρησε στο ΚΙΝΑΛ) και ο Γιώργος Κατσιαντώνης (προσχώρησε στη ΝΔ)
Αλλά και το Ποτάμι μοιάζει να φυλλοροεί. Στον ΚΟ του Σταύρου Θεοδωράκη έχουν απομείνει 6 βουλευτές από τους 11 που είχαν εκλεγεί με τα ψηφοδέλτια του. Στην πορεία αποχώρησαν οι Κατερίνα Μάρκου (προσχώρησε στη ΝΔ), Ιάσων Φωτήλας (προσχώρησε στη ΝΔ), Κωνσταντίνος Μπαργιώτας, Χάρης Θεοχάρης, Ιλάν Αχμέτ. Έντονες είναι οι φήμες ότι οι παραμένοντες (προς το παρόν) στο Ποτάμι Γρηγόρης Ψαριανός και Γιώργος Αμυράς τα έχουν «βρει» με τη ΝΔ.
Στους ΑΝΕΛ έχουν απομείνει πλέον 7 βουλευτές από τους 10 που είχαν εκλεγεί. Στην πορεία ανεξαρτητοποιήθηκαν οι Νίκος Νικολόπουλος, Δημήτρης Καμμένος και Γιώργος Λαζαρίδης.
Συνολικά από τους 30 βουλευτές που εξελέγησαν με τα τρία κόμματα, έχουν αποχωρήσει οι 12 μέχρι στιγμής.
Οι δημοσκοπήσεις
Αναμφίβολα οι συνεχείς αποχωρήσεις βουλευτών σχετίζονται με τα χαμηλά ποσοστά που καταγράφουν τα τρία κόμματα στις δημοσκοπήσεις. Σε καμιά από τις έρευνες του τελευταίου διαστήματος ΑΝΕΛ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων δεν ξεπερνάνε το 3%. Ενδεικτικά αναφέρουμε:
Pulse για ΣΚΑΙ.: Ένωση Κεντρώων 2% , ΑΝΕΛ 1,5% , Ποτάμι 1,5%
Prorata για Εφημερίδα των Συντακτών. Ένωση Κεντρώων 1,5% , ΑΝΕΛ 1% , Ποτάμι 2%
Marc για Πρώτο Θέμα. Ένωση Κεντρώων 2,5% , ΑΝΕΛ 1,2% , Ποτάμι 1,5%
Alco για Kontra Channel: Ένωση Κεντρώων 2% , ΑΝΕΛ 1,8% , Ποτάμι 1,2%
Metron Analysis για Τα Νέα. Ένωση Κεντρώων 2,4% , ΑΝΕΛ 1% , Ποτάμι 1,7%
Εν ολίγοις, κάθε άλλο παρά ευοίωνες οι προοπτικές των τριών,
Εκλογές σταθεροποίησης
Ρωτήσαμε τον Γεράσιμο Μοσχονά, αναπληρωτή καθηγητή Συγκριτικής Πολιτικής Ανάλυσης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, πώς βλέπει τη διαμόρφωση του χάρτη των πολιτικών δυνάμεων εν όψει των προσεχών εκλογών. «Η βασική υπόθεση εργασίας πάνω στην οποία εργαζόμαστε, είναι ότι οι επόμενες εκλογές θα είναι εκλογές σταθεροποίησης του κομματικού συστήματος μετά την μεγάλη απορρύθμιση των βουλευτικών εκλογών του 2012 και 2015», είπε στο Newpost ο κ. Μοσχονάς. «Σταθεροποίηση σημαίνει ότι οι δύο κεντρικοί πόλοι (ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ) θα παραμείνουν κεντρικοί και ελάχιστη σημασία έχει σε μια ανάλυση μακράς διάρκειας το ποιος θα είναι πρώτος στις επόμενες εκλογές (πιθανώς η ΝΔ) και ποιος δεύτερος. Σταθεροποίηση σημαίνει επίσης ότι οι άλλοι βασικοί πόλοι (ΚΙΝΑΛ, ΧΑ, ΚΚΕ) μπορεί να έχουν μικρές ή μεγάλες αλλαγές στα ποσοστά τους αλλά όχι τόσο καθοριστικές ώστε να επηρεάσουν την κύρια δομή του κομματικού συστήματος. Πρόκειται για κεντρική υπόθεση, όχι για απόλυτη βεβαιότητα, λόγω του ότι μεγάλα θέματα πολιτικής για την χώρα δεν έχουν επιλυθεί ακόμη», κατέληξε ο συνομιλητής μας.
Φαίνεται λοιπόν ότι η διαδικασία σταθεροποίησης συρρικνώνει το χώρο για τα μικρά κοινοβουλευτικά κόμματα. Η νέα μορφή του κομματικού συστήματος πιθανότητα δεν θα τους χωρέσει όλους.
newpost.gr