Δραματικές εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο – Ορατός ο κίνδυνος γενικευμένης σύρραξης – Έξαλλοι οι Ρώσοι – «Δεν έχουμε καμία εμπλοκή», δηλώνουν ΗΠΑ, Ισραήλ, Γαλλία, Βρετανία
Κλιμακώνεται επικίνδυνα η ένταση στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, με όλες τις δυνάμεις πλέον να βρίσκονται με το δάχτυλο στη σκανδάλη.
Η επίθεση με πυραύλους κρουζ σε αεροπορική βάση της Συρίας ανεβάζει το θερμόμετρο της έντασης και πλέον τα σύννεφα του πολέμου αυξάνονται.
Τουλάχιστον 14 μαχητές, μεταξύ των οποίων και Ιρανοί, σκοτώθηκαν στην επίθεση που σημειώθηκε νωρίς σήμερα το πρωί σε στρατιωτικό αεροδρόμιο στην κεντρική Συρία, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Προς το παρόν δεν είναι γνωστή η προέλευση των πυραύλων κρουζ που έπληξαν το στρατιωτικό αεροδρόμιο Τ-4, που είναι γνωστό ως αεροπορική βάση Τίγιας.
H συριακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι ακούστηκαν εκρήξεις στο αεροδρόμιο αυτό, που βρίσκεται κοντά στην πόλη Χομς και στην αρχαία πόλη της Παλμύρας. Κατά την ίδια πηγή, τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας κατέρριψαν οκτώ πυραύλους, όμως άλλοι έπληξαν το στρατιωτικό αεροδρόμιο.
Έξαλλοι οι Ρώσοι: Επικίνδυνη εξέλιξη ο βομβαρδισμός της βάσης
«Δεν βρήκαμε ίχνος χημικών στη Ντούμα», τόνισε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ σχολιάζοντας τα αεροπορικά πλήγματα που στόχευσαν τον πρωί της Δευτέρας του Πάσχα (09/04), στρατωτική βάση στο κέντρο της Συρίας
Δαμασκός και Μόσχα επιρρίπτουν την ευθύνη για την επίθεση, στο Ισραήλ.
«Πρόκειται για μια πολύ επικίνδυνη εξέλιξη της κατάστασης. Ελπίζω πως τουλάχιστον οι Αμερικανοί στρατιωτικοί και εκείνοι των χωρών που συμμετέχουν στον συνασπισμό υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών το αντιλαμβάνονται», τόνισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξη Τύπου.
Ο Σεργκέι Λαβρόφ είπε ακόμη ότι οι Ρώσοι ειδικοί που έκαναν έρευνα στην Ντούμα, όπου το συριακό καθεστώς κατηγορείται ότι εξαπέλυσε χημική επίθεση κατά των ανταρτών, δεν βρήκαν «κανένα ίχνος» χημικής ουσίας.
«Οι στρατιωτικοί ειδικοί μας έχουν ήδη μεταβεί επί τόπου (…) Δεν βρήκαν ούτε ίχνος χλωρίου ή οποιασδήποτε χημικής ουσίας που να έχει χρησιμοποιηθεί εναντίον των αμάχων», είπε.
«Δεν έχουμε σχέση με την επίθεση», λένε ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία – Σιγή από το Ισραήλ
Οι ΗΠΑ αμέσως ανακοίνωσαν ότι δεν ευθύνονται για την επίθεση τονίζοντας ότι «αυτή τη στιγμή» οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις «δεν διεξάγουν αεροπορικά πλήγματα στη Συρία».
Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις, τόνισε πως η Ουάσινγκτον δεν αποκλείει στρατιωτικά πλήγματα κατά του καθεστώτος του προέδρου της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ.
«Δεν αποκλείω τίποτε αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο κ. Μάτις, ενώ υποδεχόταν στον Σεΐχ Ταμίμ Μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι, εμίρη του Κατάρ, στο Πεντάγωνο.
«Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να ερευνήσουμε είναι γιατί υπάρχουν ακόμη χημικά όπλα και χρησιμοποιούνται, ενώ η Ρωσία ήταν ο εγγυητής της καταστροφής τους, οπότε εργαζόμαστε με τους συμμάχους και εταίρους μας, από το NATO έως το Κατάρ και αλλού για να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα», τόνισε ο κ. Μάτις.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε το συριακό καθεστώς, καθώς και τους συμμάχους του, Ρωσία και Ιράν, ότι «θα πληρώσουν βαρύ τίμημα» για την επίθεση με χημικά όπλα στην Ντούμα, ενώ αποκάλεσε – στο ίδιο μήνυμα στο Twitter – «κτήνος» τον Μπασάρ Αλ Άσαντ.
Ανάλογη ήταν και η αντίδραση της Βρετανίας. Εκπρόσωπος της Τερέζα Μέι τόνισε ότι η Βρετανία δεν ενεπλάκη στα αεροπορικά πλήγματα εναντίον αεροπορικής βάσης στη Συρία.
«Αν υπάρξει σαφής επιβεβαιωμένη απόδειξη για τη χρήση χημικών όπλων και μια πρόταση για δράση όπου το Ηνωμένο Βασίλειο θα ήταν χρήσιμο, τότε θα εξετάσουμε τις επιλογές», δήλωσε ο εκπρόσωπος.
Παράλληλα, ο γαλλικός στρατός ανακοίνωσε ότι δεν βομβάρδισε τη βάση Τ-4, σύμφωνα με εκπρόσωπό του, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Ο ισραηλινός στρατός, που τους τελευταίους μήνες έχει εξαπολύσει πολλές επιδρομές στη Συρία εναντίον βάσεων του συριακού στρατού, αρνήθηκε σήμερα να κάνει «οποιοδήποτε σχόλιο».