Είναι η πρώτη φορά που το Σ.Α. του ΟΗΕ εγκρίνει ψήφισμα που απαιτεί κατάπαυση του πυρός. Η ισχυρή στήριξη του ψηφίσματος ασκεί πρόσθετη πίεση σε Ισραήλ και Χαμάς να αποδεχτούν την πρόταση.
Με 14 ψήφους υπέρ σε σύνολο 15 χωρών, υπερψηφίστηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η πρότασης κατάπαυσης του πυρός μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ που υποβλήθηκε από τις ΗΠΑ. Η Ρωσία ήταν η μόνη χώρα που απείχε της ψηφοφορίας.
Είναι η πρώτη φορά που το Συμβούλιο Ασφαλείας εγκρίνει ψήφισμα που απαιτεί κατάπαυση του πυρός, έπειτα από οκτώ μήνες πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, σε μια σύγκρουση που έχει σκοτώσει περισσότερους από 37.000 Παλαιστίνιους. Παραμένει άγνωστο εάν τελικά το Ισραήλ και η Χαμάς θα δεχθούν να εφαρμόσουν το συγκεκριμένο σχέδιο, ωστόσο η μεγάλη υποστήριξη του ψηφίσματος στο πιο ισχυρό σώμα του ΟΗΕ ασκεί πρόσθετη πίεση και στα δύο μέρη να αποδεχτούν την πρόταση.
Οι ΗΠΑ οριστικοποίησαν το κείμενο της πρότασης την Κυριακή, έπειτα από έξι ημέρες διαπραγματεύσεων μεταξύ των 15 κρατών μελών του Σ.Α. Πρόκειται για την πρόταση που είχε παρουσιάσει ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πριν από λίγο καιρό.
Το ψήφισμα καλεί τη Χαμάς, η οποία αρχικά είχε ανακοινώσει πως βλέπει «θετικά» την πρόταση, να αποδεχθεί το σχέδιο τριών φάσεων. Καλεί επίσης το Ισραήλ και τη Χαμάς «να εφαρμόσουν πλήρως τους όρους της χωρίς καθυστέρηση και χωρίς όρους».
Πιέσεις για αποδοχή και πρώτες αντιδράσεις
Το ψήφισμα χαιρετίζει τη νέα πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, «την οποία το Ισραήλ αποδέχθηκε, καλεί τη Χαμάς να την αποδεχθεί επίσης, και προτρέπει τις δύο πλευρές να εφαρμόσουν πλήρως τους όρους της, άνευ όρων και καθυστερήσεων», είπε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ. Και πρόσθεσε: «Περιμένουμε από τη Χαμάς να συμφωνήσει στο σχέδιο για κατάπαυση του πυρός, που ισχυρίζεται ότι θέλει».
Σημειώνεται ωστόσο ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει αναφέρει πρόσφατα πως ο Μπάιντεν παρουσίασε μόνο ένα μέρος της πρότασης και επέμεινε ότι προτεραιότητα είναι η εκπλήρωση των στρατιωτικών στόχων του Ισραήλ που περιλαμβάνουν την εξολόθρευση της Χαμάς σε στρατιωτικό και κυβερνητικό επίπεδο.
Σε μια πρώτη αντίδραση, η Χαμάς «χαιρέτισε» το ψήφισμα που αφορά σε μια «μόνιμη» –όπως ανέφερε– κατάπαυση του πυρός, σε απόσυρση του στρατού από τη Λωρίδα της Γάζας, σε ανταλλαγή αιχμαλώτων - κρατουμένων, σε σχέδιο ανοικοδόμησης του παλαιστινιακού θύλακα, στην επιστροφή των εσωτερικά εκτοπισμένων αμάχων στα σπίτια τους, καθώς και σε είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα. «Επιβεβαιώνουμε την προθυμία μας να συνεργαστούμε» τόνισε η Χαμάς.
Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε την «άμεση εφαρμογή» του ψηφίσματος, σημειώνοντας την «πλήρη υποστήριξή» της στον συνολικό οδικό χάρτη που παρουσίασε ο Μπάιντε και προτρέποντας τα δύο μέρη «να αποδεχθούν και να εφαρμόσουν την πρόταση τριών φάσεων».