Πέντε μήνες ανηλεούς επίθεσης: «Πείνα και θάνατος» στη Γάζα

2,2 εκατομμύρια από τους 2,4 εκατ. κατοίκους της Γάζας απειλούνται να λιμοκτονήσουν και τουλάχιστον 1,7 εκατ. εκτοπίστηκαν βίαια. Συνεχίζονται - αλλά χωρίς ισραηλινή συμμετοχή - οι «δύσκολες» συνομιλίες για εκεχειρία πριν το Ραμαζάνι. Οι ακατάπαυστοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί σκότωσαν χθες 86 ανθρώπους σε 24 ώρες. Η Νότια Αφρική με νέα προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη ζητά επιβολή έκτακτων μέτρων υποχρεωτικής φύσης για το Ισραήλ, για να «σώσει τον παλαιστινιακό λαό».

 

Διεθνείς μεσολαβητές συνεχίζουν τις «δύσκολες» διαπραγματεύσεις για να εξασφαλιστεί συμφωνία ανακωχής με διάρκεια 40 ημερών ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, όπου την καθημερινότητα του άμαχου πληθυσμού ορίζουν η πείνα και ο θάνατος, έπειτα από πέντε μήνες πολέμου.

 

Στις συνομιλίες στο Κάιρο οι ΗΠΑ, το Κατάρ και η Αίγυπτος ελπίζουν να κλειστεί συμφωνία πριν από το ραμαζάνι (που φέτος ξεκινάει στις 10 Μαρτίου) στον πολιορκημένο και κατά μεγάλο μέρος ισοπεδωμένο θύλακο, όπου οι ακατάπαυστοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί σκότωσαν χθες 86 ανθρώπους σε 24 ώρες, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

 

 

Η Χάλα Χαζέμ Χαμάντα διασώθηκε στις 5 Μαρτίου. Είχε παγιδευτεί επί τρεις ημέρες κάτω από τα ερείπια ενός κτιρίου που ισοπεδώθηκε

 

Διεθνείς μεσολαβητές συνεχίζουν τις «δύσκολες» διαπραγματεύσεις για να εξασφαλιστεί συμφωνία ανακωχής με διάρκεια 40 ημερών ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, όπου την καθημερινότητα του άμαχου πληθυσμού ορίζουν η πείνα και ο θάνατος, έπειτα από πέντε μήνες πολέμου.

 

Στις συνομιλίες στο Κάιρο οι ΗΠΑ, το Κατάρ και η Αίγυπτος ελπίζουν να κλειστεί συμφωνία πριν από το ραμαζάνι (που φέτος ξεκινάει στις 10 Μαρτίου) στον πολιορκημένο και κατά μεγάλο μέρος ισοπεδωμένο θύλακο, όπου οι ακατάπαυστοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί σκότωσαν χθες 86 ανθρώπους σε 24 ώρες, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

 

Οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού, σε αντίποινα για την άνευ προηγουμένου έφοδο του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ πριν από ακριβώς πέντε μήνες, την 7η Οκτωβρίου, βύθισαν τη Λωρίδα της Γάζας σε ανθρωπιστική καταστροφή: 2,2 εκατομμύρια από τους 2,4 εκατ. κατοίκους της απειλούνται να λιμοκτονήσουν και τουλάχιστον 1,7 εκατ. εκτοπίστηκαν βίαια, σύμφωνα με τους αριθμούς του ΟΗΕ.

 

Καθώς η καταστροφική ένοπλη σύρραξη εισέρχεται σήμερα στον έκτο της μήνα οι ΗΠΑ, βασικός σύμμαχος του Ισραήλ, ζητούν προσωρινή ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός πριν ξεκινήσει το ραμαζάνι, ιερός μήνας για τους μουσουλμάνους, την επόμενη εβδομάδα.

 

Η συμφωνία «βρίσκεται στα χέρια της Χαμάς», ισχυρίστηκε προχθές Τρίτη ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν καλώντας ταυτόχρονα το Ισραήλ, που κάνει ελέγχους στην ανθρωπιστική βοήθεια που προορίζεται για τον θύλακο, να επιτρέψει να εισέλθει «περισσότερη».

 

Η ανακωχή θα επέτρεπε να απελευθερωθούν όμηροι που είχαν απαχθεί την 7η Οκτωβρίου και παραμένουν όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση Παλαιστινίων που κρατούνται στο Ισραήλ, και την αύξηση των ποσοτήτων της βοήθειας που εισέρχεται στην παλαιστινιακή περιοχή.

 

Προχθές εισήλθαν 250 φορτηγά στον θύλακο, ανέφερε χθες ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας Μάθιου Μίλερ, τονίζοντας πως πρέπει να φθάνουν «δραματικά περισσότερα».

 

Αντιπροσωπεία της Χαμάς βρίσκεται στο Κάιρο, όχι όμως του Ισραήλ. Οι συνομιλίες, που άρχισαν την Κυριακή, είναι «δύσκολες», ανέφερε χθες το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Καχέρα, που θεωρείται πως απηχεί την αιγυπτιακή υπηρεσία πληροφοριών.

 

Καταστροφές στη Χαν Γιούνις

 

Το Κίνημα Ισλαμικής Αντίστασης, ή Χαμάς από τα αρχικά της ονομασίας του, απαιτεί προτού συναφθεί συμφωνία για τους ομήρους άμεση και οριστική κατάπαυση του πυρός, αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Λωρίδα της Γάζας, έναρξη της ανοικοδόμησης στον θύλακο, επιστροφή των εσωτερικά εκτοπισμένων εξαιτίας του πολέμου.

 

Η κυβέρνηση του Ισραήλ απορρίπτει τους όρους της και διαμηνύει πως σε κάθε περίπτωση ο πόλεμος θα συνεχιστεί ως την «ολοκληρωτική νίκη» επί της Χαμάς, την οποία χαρακτηρίζει, όπως και οι ΗΠΑ και η ΕΕ, «τρομοκρατική» οργάνωση.

 

Η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου απαίτησε πλήρη κατάλογο των ομήρων. Η Χαμάς όμως αντέτεινε πως αγνοεί «ποιοι είναι ζωντανοί» ακόμη και ποιοι όχι. Σύμφωνα με ισραηλινές πηγές, κρατούνται ακόμη στον παλαιστινιακό θύλακο 130 και πλέον όμηροι —από τους οποίους όμως 31 θεωρείται πως είναι νεκροί— μετά την απελευθέρωση 105 και πλέον ομήρων, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση 240 Παλαιστινίων από το Ισραήλ, στα τέλη Νοεμβρίου, όταν κηρύχθηκε ανακωχή μιας εβδομάδας.

 

Στους πέντε μήνες πολέμου, οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 30.717 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά.

 

Χθες έγιναν περίπου 40 ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Χαν Γιούνις (νότια), στην πόλη της Γάζας (βόρεια) και στη Ντέιρ αλ Μάλα (κεντρικά).

 

Συντρίμμια

 

Δεκάδες κάτοικοι μπόρεσαν να πάνε χθες στη Χαν Γιούνις, επίκεντρο των μαχών για μήνες, για να δουν σε ποια κατάσταση βρίσκονται τα σπίτια τους και να πάρουν ό,τι μπορούσε να βρεθεί στα συντρίμμια. Ο ισραηλινός στρατός αποσύρθηκε από το κέντρο της πόλης, που έχει μετατραπεί κατά το μεγαλύτερο μέρος του σε ερείπια. Ερωτηθείς για την αποχώρησή του, ο ισραηλινός στρατός δεν απάντησε άμεσα.

 

Επισήμως, οι απώλειες των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας αφότου άρχισαν οι χερσαίες επιχειρήσεις είναι 247 νεκροί.

 

«Food for Gaza»

 

Ενώ η διεθνής βοήθεια εξακολουθεί να φθάνει με το σταγονόμετρο, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) προειδοποιεί πως η πείνα φθάνει σε «καταστροφικά επίπεδα», ειδικά στον βορρά, όπου η πρόσβαση είναι σχεδόν αδύνατη εξαιτίας των καταστροφών, των μαχών και των λεηλασιών.

 

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς κορίτσι 15 ετών πέθανε από υποσιτισμό, αυξάνοντας σε περίπου είκοσι τους θανάτους εξαιτίας λιμοκτονίας ή αφυδάτωσης στον θύλακο το τελευταίο διάστημα.

 

Νέα προσφυγή της Νότιας Αφρικής στη Χάγη

 

Κάνοντας λόγο για «γενικευμένο λιμό» στη Λωρίδα της Γάζας, η Νότια Αφρική με νέα προσφυγή της στο Διεθνές Δικαστήριο (ΔΔ) του ΟΗΕ στη Χάγη να προχωρήσει στην επιβολή έκτακτων μέτρων υποχρεωτικής φύσης για το Ισραήλ, για να «σώσει τον παλαιστινιακό λαό».

 

Στο Λονδίνο, έπειτα από συνάντησή του με τον Μπένι Γκαντς, υπουργό άνευ χαρτοφυλακίου της ισραηλινής κυβέρνησης πολέμου, ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Ντέιβιντ Κάμερον  υπενθύμισε πως «ως δύναμη κατοχής, το Ισραήλ έχει τη νομική ευθύνη να φροντίζει να φθάνει βοήθεια στους άμαχους».

Από την πλευρά της η Ρώμη ανακοίνωσε πως ξεκινά τη Δευτέρα την πρωτοβουλία «Food for Gaza» με στόχο τον συντονισμό της επισιτιστικής βοήθειας, μαζί με τις υπηρεσίες του ΟΗΕ και τον Ερυθρό Σταυρό.

 

Τις τελευταίες ημέρες, αεροσκάφη διαφόρων χωρών, έχουν κάνει ρίψεις τροφίμων στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Αλλά αυτό «δεν θα επιτρέψει να αποφευχθεί ο λιμός», τονίζει το ΠΕΠ.

 

Το αλεύρι που διανέμει ο ΟΗΕ «δεν φθάνει. Έχουμε παιδιά που χρειάζονται γάλα», είπε ο Μοχάμεντ Αμπού Άουντα, εκτοπισμένος στη Ράφα, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, πάνω στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο.

 

Στη Ράφα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, έχουν καταφύγει 1,5 εκατ. Παλαιστίνιοι, σχεδόν όλοι εσωτερικά εκτοπισμένοι —πολλοί πάνω από μια φορά—, που πλέον είναι παγιδευμένοι.

 

Ισραήλ: Συνεχίζει απτόητο τους παράνομους εποικισμούς στη Δυτική Όχθη

 

Ισραηλινοί στρατιώτες στη Δυτική Όχθη

Ισραηλινοί στρατιώτες στη Δυτική Όχθη 


 

Οι Ισραηλινοί χτίζουν ακόμη 3500 κατοικίες στη Δυτική Οχθη αν και ξέρουν ότι παρανομούν σύμφωνσ με το Διεθνές Δίκαιο.

 

Το Ισραήλ έδωσε το πράσινο φως για την κατασκευή περίπου 3.500 κατοικιών για τους εβραίους εποίκους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με δημοσιεύματα αρκετών μέσων ενημέρωσης.

 

Η αρμόδια αρχή ενέκρινε τα σχέδια κατασκευής συνολικά 3.476 νέων κατοικιών σε τρεις εβραϊκούς οικισμούς κοντά στην Ιερουσαλήμ, γράφει η εφημερίδα Haaretz.

 

 

 

Οι εβραϊκοί οικισμοί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη θεωρούνται παράνομοι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, αλλά η παρούσα κυβέρνηση αποφάσισε να τους επεκτείνει.

 

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η άδεια φέρεται να αποτελεί απάντηση σε παλαιστινιακή τρομοκρατική επίθεση που έγινε πριν από περίπου δύο εβδομάδες σε αυτοκινητόδρομο μεταξύ της Ιερουσαλήμ και του εβραϊκού οικισμού Μααλέ Αντουμίν.

 

Σύμφωνα με το παραϊατρικό προσωπικό, τουλάχιστον ένας Ισραηλινός σκοτώθηκε και αρκετοί άλλοι τραυματίσθηκαν, ορισμένοι εκ των οποίων σοβαρά. Σύμφωνα με τις ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών, οι τρεις δράστες που σκοτώθηκαν στην επίθεση ήταν Παλαιστίνιοι.

 

Μετά την επίθεση, ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ Μπεζαλέλ Σμότριτς έκανε έκκληση για την κατασκευή περισσοτέρων από 3.000 επιπλέον σπιτιών στη Δυτική Όχθη. Σύμφωνα με την εφημερίδα Haaretz, 2.452 νέα διαμερίσματα θα κατασκευασθούν ξεχωριστά στον εβραϊκό οικισμό Μααλέ Αντουμίν.

 

«Αντί να οικοδομήσει ένα μέλλον ελπίδας, ειρήνης και ασφάλειας, η ισραηλινή κυβέρνηση ανοίγει το δρόμο για την καταστροφή μας», έγραψε η ισραηλινή οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα Peace Now (Ειρήνη Τώρα) στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter), μετά τα σημερινά δημοσιεύματα.

 

Το Ισραήλ ανέλαβε τον έλεγχο της Δυτικής Όχθης και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ το 1967, όπου σήμερα ζουν περισσότεροι από 700.000 εβραίοι έποικοι ανάμεσα σε περίπου 3 εκατομμύρια Παλαιστίνιους. Οι Παλαιστίνιοι διεκδικούν τα εδάφη για το δικό τους μελλοντικό κράτος – με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ