«Η ανάκαμψη της οικονομίας, η έξοδος απ’την κρίση, η μείωση της ανεργίας και η επούλωση των πληγών, αποτελεί πρώτη προτεραιότητα όχι μόνο για την κυβέρνηση, αλλά για τη χώρα και την κοινωνία», τόνισε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι «θα ενισχύσουμε τη θέση μας στα εθνικά θέματα μέσα απ’την ισχυροποίηση της οικονομίας και την ένταση πολιτικής και διπλωματικής απομόνωσης της επιθετικότητας του Ερντογάν».
Ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ απηύθυνε έκκληση σε κόμματα και μέσα ενημέρωσης για διάλογο σχετικά με την επόμενη μέρα και δη τη μείωση της ανεργίας, την ανάπτυξη και την προσέλκυση επενδύσεων. «Διάλογο, με ηπιότερο πολιτικό κλίμα, χωρίς αυτόν τον διχαστικό φανατισμό που είναι μάστιγα για τη χώρα» προσθέτει χαρακτηριστικά.
Ο κ. Παπαδημούλης εξέφραζε την άποψη ότι πρέπει άμεσα να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, λέγοντας «πρέπει να δούμε πώς θα αλλάξουμε αυτό το άθλιο άρθρο 86 του Συντάγματος, που οδηγεί στην ατιμωρησία των πολιτικών» και «Κυριάκος Μητσοτάκης, Φώφη Γεννηματά, Σταύρος Θεοδωράκης, να συνδράμουν με τις προτάσεις τους».
Προέβλεψε ακόμη «ντέρμπι για τις εκλογές του 2019» και στη συνέχεια κυβέρνηση «με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ ή με τη ΝΔ» αλλά «με μεγαλύτερες πιθανότητες να τις κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ».
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε το Κίνημα Αλλαγής «να κάνει σαφείς επιλογές» εκτιμώντας ότι «στη βάση του – αυτή τη συρρικνωμένη βάση του παλιού ισχυρού ΠΑΣΟΚ – τα δημοκρατικά, αντιδεξιά, αντιφιλελεύθερα χαρακτηριστικά, είναι πολύ ισχυρά» και χαρακτήρισε την «πρόταση Βενιζέλου για σύμπραξη του Κινήματος Αλλαγής με τη ΝΔ, αυτοκτονική επιλογή για την πολιτική συμμαχία της οποίας ηγείται η Φώφη Γεννηματά».
Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, αφού τόνισε ότι η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή, δήλωσε ότι πρέπει να συνεχίσει να «αντιμετωπίζει την τουρκική προκλητικότητα, με αυτοπεποίθηση, ισχυρή αποτρεπτική ικανότητα, διαρκώς ενισχυόμενα διεθνή ερείσματα και το κυριότερο, με ψυχραιμία», «πολιτική που θα αποδώσει καρπούς» και εξήγησε ότι «δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα που θέλει ο Ερντογάν» υπογραμμίζοντας ότι οποιαδήποτε εκστρατεία εκφοβισμού αποτελεί μείζον λάθος, ενώ καλεί «σε πλήρη και απόλυτη εθνική ομοψυχία και σοβαρότητα».
Σχετικά με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς σημείωσε ότι «θα ήταν τραγικό λάθος να δεχτούμε οποιοδήποτε παζάρι και οποιαδήποτε σύνδεση δυο εντελώς ανόμοιων πραγμάτων» και εξηγεί ότι η πολιτική της κυβέρνησης βασίζεται στην πίεση που ασκείται με τη συνδρομή «Ευρωπαίων, Αμερικανών και της συντριπτικής πλειοψηφίας της διεθνούς κοινότητας, ώστε το ταχύτερο δυνατόν, τα δυο παιδιά μας να γυρίσουν στην πατρίδα».
Ο κ. Παπαδημούλης χαρακτήρισε «λάθος της ΝΔ να εμπλέκει το θέμα στην κομματική αντιπαράθεση» διευκρινίζει ότι «δεν υπήρξε καμία υποτίμηση, αντιθέτως υπήρξε εμμονή στο θέμα της διεθνοποίησης του ζητήματος», καλεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε εθνική γραμμή, και αναφορικά με τον Πάνο Καμμένο δηλώνει ότι «έχει στο μέτρο των αρμοδιοτήτων του ως υπουργός Άμυνας, ένα συγκεκριμένο ρόλο. Το θέμα αυτό, σε στρατιωτικό επίπεδο το χειρίζεται η ηγεσία του στρατεύματος και στο πολιτικό-διπλωματικό επίπεδο, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών».
Για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ έκανε λόγο για παράθυρο ευκαιρίας που δεν πρέπει να χαθεί παρά τις δυσκολίες, καθώς «είναι εθνικό μας συμφέρον να βρούμε λύση».
«Ο Τσίπρας αυτό που επιδιώκει είναι να κάνει πράξη τη λεγόμενη γραμμή του Βουκουρεστίου. Και θα έπρεπε σε αυτό το θέμα να έχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή συνεννόηση και συναίνεση» προσθέτει, εκφράζοντας την άποψη ότι «οι χθεσινές δηλώσεις Ζάεφ, δείχνουν ότι προετοιμάζει την κοινή γνώμη του, για το ενδεχόμενο μιας λύσης η οποία θα εμπεριέχει και σοβαρές υποχωρήσεις από την πλευρά τους».
Για τη θέση των ΑΝΕΛ στο ζήτημα, ο κ. Παπαδημούλης προβλέπει «ότι παρά τη δηλωμένη διαφωνία σε μια σύνθετη ονομασία με το όνομα Μακεδονία, ο Πάνος Καμμένος δεν πρόκειται να ρίξει την κυβέρνηση» επαναλαμβάνει ότι «η κυβερνητική συνεργασία στηρίζεται σε συγκεκριμένες προγραμματικές δηλώσεις, οι οποίες πήραν ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή» υπενθυμίζοντας ότι «το πρόγραμμα της κυβέρνησης μιλάει για σύνθετη ονομασία κοινής αποδοχής».
«Εκτιμώ είναι ότι αν υπάρξει συμφωνία, θα εγκριθεί από μια σαφή, καθαρή πλειοψηφία στη Βουλή -γιατί θα υπάρξουν και κόμματα και βουλευτές της αντιπολίτευσης που θα την ψηφίσουν», κατέληξε ο κ. Παπαδημούλης.
neaselida.gr