ΠΑΟΚ: Ο Κουλιεράκης έκανε το όνειρό του πραγματικότητα και τώρα ήρθε η ώρα να ανοίξει τα φτερά του! (vids)

Ο Σταύρος Σουντουλίδης αποχαιρετά τον 20χρονο Χανιώτη που με τη μεταγραφή στη Βόλφσμπουργκ έγραψε Ιστορία στον ΠΑΟΚ: «Καλή συνέχεια πρωταθλητή, Κωνσταντίνε Κουλιεράκη…»!

 

Κωνσταντίνε, να με συγχωρέσεις για τον πρώτο ενικό, η ιστορία έγραψε: «Πρωταθλητής Ελλάδας 2024 με τον ΠΑΟΚ». Κι ό,τι γράφει, δεν… ξεγράφει!

 

Ο Κωνσταντίνος Κουλιεράκης, μεγάλωσε μέσα στην Τούμπα κάνοντας πολλές φορές το ball boy στους αγώνες του «Δικεφάλου». Γι’ αυτό κι ο κόσμος του ΠΑΟΚ οφείλει και πρέπει να τον αποχαιρετήσει, το βράδυ της ερχόμενης Πέμπτης (22/8) στο τελευταίο εντός έδρας ματς με την «ασπρόμαυρη» φανέλα, όπως του αξίζει, μ’ ένα ζεστό χειροκρότημα. Το πόσο αγαπάει την ομάδα φάνηκε την στιγμή που σκούπιζε με τη φανέλα τα δάκρυα του μετά τον αποκλεισμό από τη Μάλμε.

 

Και τι ειρωνεία. Ο Κωνσταντίνος απουσίαζε από το πιο μεγάλο παιχνίδι της περσινής σεζόν. Θυσιάστηκε. Η κίτρινη κάρτα που δέχθηκε στο φινάλε του ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό ισοδυναμούμε με τιμωρία από το τελευταίο ματς της χρονιάς απέναντι στον Άρη, αλλά όπως κι ο ίδιος παραδέχθηκε στο ντοκιμαντέρ-ταινία «The Incredibles Movie»«όλα στη ζωή για κάποιον λόγο γίνονται και πάντα για καλό λόγο…».

 

ΠΑΟΚ: Ο Κουλιεράκης έκανε το όνειρό του πραγματικότητα και τώρα ήρθε η ώρα να ανοίξει τα φτερά του! (vids)

 

Παρακολούθησε το ματς-τίτλου στο «Βικελίδης», όπως και οι περισσότεροι, με τους σφυγμούς στο… 200, γι’ αυτό στο τέλος ξέσπασε στην αγκαλιά του Γιάννη Κωνσταντέλια«Το πήραμε… φονιά, το πήραμε», του φώναζε σαν τρελός ανεβαίνοντας στο λεωφορείο, που μετέφερε τους Πρωταθλητές στην Τούμπα, γιορτάζοντας την κατάκτηση του πρωταθλήματος με τον ποδοσφαιρικό αδερφό του. «Από μικροί που ήρθαμε στην ομάδα, το όνειρό μας ήταν να παίξουμε στον ΠΑΟΚ, να γίνουμε επαγγελματίες ποδοσφαιριστές και να κατακτήσουμε το πρωτάθλημα». Τα όνειρα που γίνονται πραγματικότητα…

 

Κωνσταντίνος Κουλιεράκης στο Gazzetta: «Η σχέση μου με τον Λουτσέσκου και το όνειρο του Champions League»

 

Για τον «Κούλιε», όπως τον αποκαλούν εντός ομάδας, απαντούν αυτά που έχει καταφέρει σε σύντομο χρονικό διάστημα. Δύο σεζόν στην πρώτη ομάδα, μπήκε προτού καλά-καλά κλείσει τα 19 του, έπαιξε, καθιερώθηκε και τώρα ήρθε η ώρα να ανοίξει τα φτερά του.

 

Πρώτη σεζόν στον ΠΑΟΚ, μπήκε σε 31 ματς, πέτυχε δύο γκολ, κλήθηκε στην εθνική ομάδα. Δεύτερη σεζόν, πέρσι, 37 αγώνες, διπλάσια γκολ (τέσσερα), σπουδαίες εμφανίσεις και πρωταθλητής Ελλάδας. Το στέμμα της ελληνικής Super League ήταν ένα όνειρο. Το πρώτο μεγάλο στοίχημα. Ηδη ικανοποιείται. Το Τσάμπιονς Λιγκ, φέτος, έμοιαζε να είναι μονάχα η συνέχεια της περιπέτειας του με την «ασπρόμαυρη» φανέλα.

 

 

Η μεταγραφή του στη Βόλφσμπουργκ μπορεί να είναι μια άβολη στιγμή για τους φίλους του ΠΑΟΚ, αλλά όλοι αντιλαμβάνονται πως είναι η φυσική εξέλιξη των πραγμάτων. Όπως απολαμβάνουμε τα μεν, ωφελεί να 'μαστε προετοιμασμένοι για (και, εν τέλει, ν' αποδεχόμαστε) τα δε. Ύστερα από την κατάκτηση του πρωταθλήματος, ένιωθε πως δεν τον χωράει ο τόπος.

 

«Πέθαινε» να ξανοιχτεί στον ωκεανό. Φυσικό είναι, όλο αυτό. Όπως φυσικό είναι ο 20χρονος Κουλιεράκης, να φέρνει λεφτά για να πάει κάπου καλύτερα από εδώ. Δεν μπορεί κανείς στη ζωή να τα 'χει όλα.

 

Αυτή τη μεταγραφή, την άξιζε, την κέρδισε, και έτσι πρέπει να γίνεται στην εποχή μας. Το αν θα πετύχει να στεριώσει ή όχι σ’ ένα από τα μεγαλύτερα πρωταθλήματα της Ευρώπης, δε θα το μάθουμε σήμερα ή τις επόμενες εβδομάδες. Ο χρόνος θα δείξει. Εξάλλου, είναι νόμος του ποδοσφαίρου, όλες οι δυναμικές, να ξεδιπλώνονται (σαν κεφάλαια μυθιστορήματος με πλοκή, ανατροπές, εκπλήξεις) στην πορεία. Στην, πανταχού αλάθητη, διάρκεια. Εκεί θα κριθεί εάν έπραξε σωστά ή λάθος.

 

Η ακριβότερη πώληση στη ιστορία του ΠΑΟΚ

 

Ο Κωνσταντίνος Κουλιεράκης

 

Ο Κωνσταντίνος Κουλιεράκης είναι από τα τυχερά παιδιά της γενιάς του. Γιατί; Έμαθε τις βασικές αρχές του ποδοσφαίρου, δουλεύοντας σκληρά από πέντε ετών, αρχικά στην ακαδημία «Καλτσέτο» στα Χανιά, όπου γεννήθηκε στις 28 Νοεμβρίου του 2003, εν συνεχεία στις ακαδημίες του ΠΑΟΚ, όπου ξεκίνησε να παίζει στην Κ14 αρχικά ως οκτάρι, μετά ως εξάρι για να καταλήξει στο κέντρο της αμυντικής γραμμής ως παίκτης της Κ17 τη σεζόν 2018-19. Εκ των υστέρων, προφανώς και εκ του αποτελέσματος, παραδέχεται πως του αρέσει η θέση του κεντρικού αμυντικού.

 

Αυτή είναι και μια λογική εξήγηση για την εντυπωσιακή ικανότητα στις μακρινές μεταβιβάσεις και το καλό αριστερό πόδι. Στόπερ και αριστεροπόδαρος είναι ένας δυσεύρετος συνδυασμός στο σύγχρονο ποδόσφαιρο.

 

Ξεχωρίζει τον Ροναλντίνιο και τον Μέσι, σε μια άλλη ζωή θα ήθελε να έχει δίπλα του στην άμυνα τον Πάολο Μαλντίνι, έβλεπε βιντεάκια στο YouTube με τον Σέρχιο Ράμος και τον Λαπόρτ για να μάθει τις κινήσεις του.

 

To 2017, όταν έφυγε από το σπίτι του στα Χανιά για να έρθει στην Θεσσαλονίκη και να ζήσει σε τόση μικρή ηλικία μακριά από την βιολογική οικογένειά του, εγκαταστάθηκε στο «Σπίτι της Ακαδημίας», όπου έζησε τρία χρόνια. Δεν ένιωσε, όπως λέει, ποτέ μόνος, εγκλιματίστηκε άμεσα και παρότι του έλειπαν τα Χανιά, ήταν χαρούμενος απλά και μόνο επειδή ζούσε σε μια πόλη με θάλασσα. Χαρακτηρίζει τους ξενώνες του ΠΑΟΚ ως ένα «μεγάλο σχολείο», που του έμαθε πολλά και του δίδαξε συνέπεια και συμβίωση με πολλούς διαφορετικούς χαρακτήρες.

 

Ο Κωνσταντίνος Κουλιεράκης

 

Συνυπήρξε στις ίδιες ομάδες με τον Κωνσταντέλια, τον Τζόλη, τον Κούτσια και πολλά ακόμα παιδιά από τις χρυσές φουρνιές των «ασπρόμαυρων» ακαδημιών, που αν δεν κάνουμε λάθος στην πρόσθεση έχουν φέρει στα ταμεία του συλλόγου πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ μέσα από τις πωλήσεις των τελευταίων ετών!

 

Στην ταχύτητα των ρυθμών της σύγχρονης εποχής, οι μόλις είκοσι τέσσερις μήνες (του Κουλιεράκη στην πρώτη ομάδα) ισούνται με κανονικό κύκλο ζωής. Ολόκληρης ζωής. Άνοιξε, ξετυλίχθηκε, το καλοκαίρι του 2022, με τον ίδιο να «κουμπώνει» διαρκώς νέα κομμάτια στο παζλ της ανέλιξης του και μέσα σε χρόνο ρεκόρ, να γράψει ιστορία. Βλέπετε, με τη μεταγραφή του από τον «Δικέφαλο» στους «Λύκους» της Bundesliga, έγινε η ακριβότερη πώληση στην Ιστορία του κλαμπ.

 

Πριν από δύο καλοκαίρια στην Ολλανδία, ακόμη ψαρωμένος και έξω από τα νερά του, δεν ήξερε αν θα παραμείνει στην πρώτη ομάδα ή θα επέστρεφε στην αναπτυξιακή ομάδα του ΠΑΟΚ. Με το ημερολόγιο να δείχνει «2 Ιουλίου 2022» ο Λουτσέσκου του έδωσε ένα γεμάτο 90λεπτο στο φιλικό με την Χρόνινγκεν. Αυτό ήταν. Ο «Κούλιε» βγήκε στην πρώτη γραμμή και δεν ξανακοίταξε πίσω.

 

«Ηθελα να καταλάβει ότι είναι ένας σημαντικός παίκτης για εμάς κι ότι δεν ήρθε εδώ απλά για να συμπληρωθεί η προετοιμασία και να πάει στον ΠΑΟΚ Β’. Μου αρέσει ο τρόπος που σκέφτεται, η συγκέντρωσή του, η αυτοπεποίθησή του, ότι δε φοβάται κι ότι ζητάει την ευθύνη και να παίξει ποδόσφαιρο», είχε πει ο προπονητής του «Δικεφάλου». Όλα είχαν αρχίσει να παίρνουν το δρόμο τους…

 

Εμοιαζε προετοιμασμένος για όσα (δεν) τολμούσε να ονειρευτεί

 

Ο… γάμος «ΠΑΟΚ-Κουλιεράκη», αν και πέρασε από πάρα πολλά κύματα μέχρι να ολοκληρωθεί, υπήρξε, πέρα απ' οτιδήποτε άλλο, έξοχη ελεγεία εργατικού ήθους και αγάπης. Για κάποιους λόγους υποτίθεται πως το εργατικό ήθος είναι αρετή που ανήκει κατ' αποκλειστικότητα στους ταπεινούς του Θεού. Οχι στο ποδόσφαιρο, εκεί όπου φορείς της αρετής μπορεί να είναι και οι σταρ του.

 

Φρόντισε να εξελίσσεται συνεχώς, να παραμένει συνετός και προσγειωμένος. Στα 16,5 του εντυπωσίασε τον Χρήστο Καρυπίδη, που έχει παίξει τη θέση και ξέρει, νιώθει, βλέπει γήπεδο, μπορεί να ξεχωρίσει, αλλά και τους υπόλοιπους ανθρώπους της πρώτης ομάδας, είναι αλήθεια, όταν έγινε η πρώτη κουβέντα για να «ανέβει», επί εποχής Αμπέλ Φερέιρα.

 

Αγωνίστηκε σε ένα φιλικό με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό, που δεν πρόκειται να ξεχάσει ποτέ, όπως φυσικά και το ντεμπούτο του μέσα στην Τούμπα. Ο μπαμπάς του είχε τόσο άγχος κι αγωνία, που προτίμησε να μείνει στα Χανιά και να παρακολουθήσει το παιχνίδι από την τηλεόραση, ό ίδιος δυσκολεύτηκε να περιγράψει τα συναισθήματά του και άφησε τους γονείς του και τη μικρή αδερφή του να τον καμαρώνουν εξ αποστάσεως.

 

Ανέκαθεν ο Κωνσταντίνος Κουλιεράκης, έμοιαζε προετοιμασμένος για όσα (δεν) τολμούσε να ονειρευτεί πριν από μόλις ένα-δύο χρόνια. Μπήκε, έπαιξε, έκανε λάθη, σκόραρε, ονειρεύτηκε και πέτυχε να κερδίσει πολλά με την «ασπρόμαυρη» φανέλα. Δεν είναι δα μικρό πράγμα στα 20 σου να έχεις στεφθεί πρωταθλητής Ελλάδας όντας βασικός και αναντικατάστατος. Παίζοντας με κρύο αίμα πολλές φορές και κρύβοντας τα συναισθήματά του πίσω από τον πανηγυρισμό – σήμα κατατεθέν του. Σα να μετράει το σφυγμό του!

 

Ο Κωνσταντίνος Κουλιεράκης

 

Τί ακριβώς σημαίνει ο συγκεκριμένος πανηγυρισμός; «Δεν νιώθω τίποτα... Μηδέν. Κρύο αίμα», είχε πει ο ίδιος. Όπως, ακριβώς, είχε περιγράψει την ψυχική κατάστασή του κι ο Ραζβάν Λουτσέσκου αμέσως μετά το ντεμπούτο του με την «ασπρόμαυρη» φανέλα, ακριβώς πριν από δύο χρόνια, στις 20 Αυγούστου του 2022 απέναντι στον Παναιτωλικό (1-0) στην Τούμπα.

 

«Ο Κουλιεράκης μπορεί να έχει απέναντί του όλη την ενδεκάδα της Μάντσεστερ Σίτι και να μην καταλάβει τίποτα», είχε παραδεχθεί δημοσίως ο Ρουμάνος τεχνικός, που δεν δίστασε να τον ρίξει στα βαθιά, ενδεικτικό της πίστης προς το πρόσωπό του.

 

Δύο χρόνια μετά, στον ΠΑΟΚ όλοι (πρέπει να) νιώθουν δικαιωμένοι...

 

Σταύρος Σουντουλίδης

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ