Παγκόσμια κατακραυγή για το Ισραήλ, που συνεχίζει τον πόλεμο και τη σφαγή αγνοώντας το Διεθνές Δικαστήριο και την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους από τρεις χώρες της Ευρώπης
Την εβδομάδα που πέρασε οι ισραηλινές δυνάμεις, επιδεικνύοντας πλήρη αδιαφορία για τις αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας στη γενοκτονική σφαγή που διαπράττουν, συμπεριλαμβανομένης της δεσμευτικής απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου και της αναγνώρισης του κράτους της Παλαιστίνης από τρεις ευρωπαϊκές χώρες (Ισπανία, Ιρλανδία και Νορβηγία), συνέχισαν το καταστροφικό τους έργο στοχοποιώντας και πάλι αμάχους και μάλιστα δύο φορές. Πρώτα ήρθε την περασμένη Κυριακή το αεροπορικό πλήγμα σε καταυλισμό εκτοπισθέντων στη Ράφα, περιοχή την οποία το ίδιο το Ισραήλ είχε καθορίσει ως ασφαλή ζώνη (safe zone), αφήνοντας 45 νεκρούς, μεταξύ των οποίων μωρά, το οποίο προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από τη διεθνή κοινότητα.
Την επίθεση καταδίκασαν με σκληρές δηλώσεις ο Εμανουέλ Μακρόν,ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ, ο υπουργός Αμυνας της Ιταλίας Γκουίντο Κροσέτο και άλλοι. Οπως έγινε γνωστό, ο καταυλισμός επλήγη με πύραυλο αμερικανικής κατασκευής, παρόμοιο με αυτόν πάνω στον οποίο η μέχρι πρότινος υποψήφια για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων Νίκι Χέιλι έγραψε προ ημερών «αποτελειώστε τους», ενώ η ισραηλινή πλευρά έφτασε στο σημείο να ανακοινώσει ότι (υποτίθεται) ξεκίνησε σχετική έρευνα. Παρά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η αποκάλυψη των «New York Times» περί αμερικανικού βλήματος, η κυβέρνηση Μπάιντεν εμφανίστηκε διατεθειμένη να συνεχίσει να καλύπτει τα ισραηλινά εγκλήματα. Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι υποστήριξε ότι εκτιμά πως μέχρι τώρα η επιχείρηση στη Ράφα δεν παραβιάζει κάποια από τις κόκκινες γραμμές που έχει θέσει στην ισραηλινή πλευρά, καθώς δεν έχει τον χαρακτήρα πλήρους χερσαίας επιχείρησης.
Παρά την παγκόσμια κατακραυγή και τις εκ νέου εκκλήσεις για άμεση κατάπαυση πυρός, οι ισραηλινές δυνάμεις χτύπησαν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο κι άλλον καταυλισμό εκτοπισμένων, σκοτώνοντας επιπλέον 21 αμάχους.
Βομβαρδίζουν και έστειλαν και τανκς
Τα πλήγματα, σε συνδυασμό με την ουσιαστική αδιαφορία της ισραηλινής ηγεσίας για τις απώλειες αμάχων και τις αντιδράσεις αλλά και με το αμερικανικό σιγοντάρισμα της σφαγής, συνθέτουν εικόνα απελπισίας, όμως το δράμα των Παλαιστινίων δεν σταματά σε αυτά. Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν συνεχώς την πόλη που μέχρι την έναρξη των επιχειρήσεων αποτελούσε μοναδικό καταφύγιο για τους εκτοπισμένους από τις υπόλοιπες πόλεις, ενώ άρματα μάχης έφτασαν μέσα στην εβδομάδα και στο κέντρο της Ράφα. Ο απολογισμός από την αρχή του πολέμου έχει πλέον ξεπεράσει τους 35.000 νεκρούς Παλαιστίνιους. Από τις επιχειρήσεις στη Ράφα δεν έχει ανακοινωθεί σχεδόν καμία απώλεια από την πλευρά της Χαμάς, ενώ αντίθετα τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε ενέδρα. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και σε άλλες πόλεις της Λωρίδας σύμφωνα με ρεπορτάζ και αναφορές ξένων μέσων.
Σύμφωνα με το Politico, μέρα με τη μέρα γίνεται ξεκάθαρο ότι ο στόχος του Ισραήλ να εξαλείψει τη Χαμάς είναι αδύνατος αφού μόνο το 30-35% των μαχητών της οργάνωσης έχει σκοτωθεί και περίπου το 65% των σηράγγων της είναι ακόμη άθικτο. Το ποσοστό αφορά τον αριθμό των μαχητών που είχε η Χαμάς μέχρι την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ, ενώ έκτοτε έχει υποδεχτεί στις τάξεις της χιλιάδες νέους μαχητές. Το γεγονός δε ότι η Χαμάς δεν έχει υποστεί τόσο σημαντικές απώλειες και ότι πιθανόν ο στόχος της ισραηλινής ηγεσίας είναι η γενοκτονία των Παλαιστινίων υπογραμμίζουν δημοσιεύματα σε αραβικά Μέσα. Σύμφωνα με αυτά, η ηγεσία της οργάνωσης εμφανίζεται θετική να μοιραστεί την εξουσία με άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις, προφανώς και με την Παλαιστινιακή Αρχή, αρκεί να μην υπάρχει παρέμβαση ούτε από τις ΗΠΑ ούτε από το Ισραήλ. Η οργάνωση ανακοίνωσε επίσης πως εξαιτίας της σφαγής αμάχων στη Ράφα σταματάει να διαπραγματεύεται για την επίτευξη εκεχειρίας.
Τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους
Στα παραπάνω απάντησε εμμέσως ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Μπενιαμίν Νετανιάχου Τζάχι Χανέγκμι, ο οποίος ορθά κοφτά δήλωσε ότι υπάρχει σχεδιασμός ο πόλεμος να κρατήσει τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους: «Ισως έχουμε τουλάχιστον άλλους επτά μήνες μαχών για να εδραιώσουμε την επιτυχία μας και να πετύχουμε τον στόχο που έχουμε ορίσει, που δεν είναι άλλος από την καταστροφή των στρατιωτικών δυνατοτήτων και των μηχανισμών άσκησης εξουσίας της Χαμάς».
Το παραπάνω σενάριο προκαλεί ερωτήματα σχετικά με τους πραγματικούς σχεδιασμούς της ισραηλινής ηγεσίας, ιδιαίτερα εάν κάποιος κοιτάξει την ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας συνολικά. Παρά τις διεθνείς πιέσεις, ακόμη και από τις ΗΠΑ, οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν στην ουσία τον αποκλεισμό της Λωρίδας. Ελέγχοντας το σύνολο των συνόρων της Γάζας με την Αίγυπτο (διάδρομος της Φιλαδέλφειας) περιορίζουν σοβαρά την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας και έτσι οι περίπου 950.000 άνθρωποι που αναγκάστηκαν να εκτοπιστούν από τη Ράφα –οι περισσότεροι για δεύτερη φορά– είναι πλέον αντιμέτωποι με λιμοκτονία. Σύμφωνα με τις υπηρεσίες του ΟΗΕ, οι υγειονομικές εγκαταστάσεις στην περιοχή συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τρομερές ελλείψεις καυσίμων και ιατρικών προμηθειών, ενώ αυξάνονται συνεχώς οι ανάγκες λόγω της έκτασης της σφαγής. Οπως τονίζουν οργανώσεις που συνεργάζονται με τον ΟΗΕ για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, μπορεί το Ισραήλ να έχει ανοίξει το συνοριακό πέρασμα του Κερέμ Σαλόμ, όμως είναι εξαιρετικά δύσκολο γι’ αυτές να έχουν πρόσβαση.
Το θέμα της ανθρωπιστικής κρίσης αλλά και των μαζικών θανάτων αμάχων από τις επιθέσεις του Ισραήλ στη Ράφα έθιξε πάντως ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν. Απέφυγε ωστόσο να αναφερθεί στην πολυδιαφημισμένη πλωτή προβλήτα που κατασκεύασε με εντολή Μπάιντεν ο στρατός των ΗΠΑ για να μεταφέρεται διά θαλάσσης ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα (καταστράφηκε από την κακοκαιρία και μέσα στην βδομάδα ανακοινώθηκε ότι το δαπανηρό αυτό σχέδιο εγκαταλείφθηκε). Συνέδεσε εντούτοις άμεσα την ανθρωπιστική κρίση με την επόμενη ημέρα στη Γάζα και το τέλος των επιχειρήσεων. Προειδοποίησε εξάλλου ότι οποιαδήποτε πρόταση προβλέπει οποιαδήποτε μορφή ελέγχου στη Γάζα εκ μέρους του Ισραήλ θα οδηγήσει μόνο σε «διαρκή εξέγερση». Ο Μπλίνκεν υποστήριξε ότι «οι μαζικοί θάνατοι αμάχων στη Ράφα υπογραμμίζουν την επιτακτική, την επείγουσα ανάγκη ύπαρξης σαφούς σχεδίου».
Χρήστος Στασινόπουλος
Γάζα: Οι ηγέτες της G7 υποστηρίζουν το σχέδιο που παρουσίασε ο Μπάιντεν για τερματισμό του πολέμου
Οι ηγέτες της G7 ανακοίνωσαν ότι υποστηρίζουν το σχέδιο που παρουσίασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με στόχο την επίτευξη εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας και κάλεσαν τη Χαμάς να το αποδεχθεί.
«Εμείς, οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά (G7), υποστηρίζουμε πλήρως» το σχέδιο που παρουσίασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, «το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, απελευθέρωση όλων των ομήρων, σημαντική και σταθερή αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας που προορίζεται για διανομή σε ολόκληρη τη Γάζα, καθώς και στο οριστικό τέλος της κρίσης, με διασφαλισμένα τα συμφέροντα ασφαλείας για το Ισραήλ και την ασφάλεια του πληθυσμού της Γάζας», αναφέρει η ανακοίνωση της Ιταλίας η οποία ασκεί την προεδρία της G7.