Απέρριψε η κυβέρνηση την τροπολογία Λοβέρδου για κατάργηση του αυτόφωρου για αδικήματα Τύπου, που κατατέθηκε μετά τις συλλήψεις των δημοσιογράφων της εφημερίδας «Φιλελεύθερος».
«Όχι τώρα», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος απορρίπτοντας τη ρύθμιση και παρέπεμψε στην επικείμενη αλλαγή του Ποινικού Κώδικα. Όπως είπε, βρίσκεται στην τελική ευθεία και θα προστατεύει τα συμφέροντα τόσο των δημοσιογράφων αλλά και των πολιτών και των πολιτικών.
Το θέμα αυτό προκάλεσε ένταση στη Βουλή. Για «εκφοβισμό και κανιβαλισμό» κατηγόρησαν τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος και ο Γιώργος Καρράς από τη ΔΗΣΥ, λέγοντας ότι το μέτρο του αυτοφώρου ιδίως για περιπτώσεις εξύβρισης και απλής ή συκοφαντικής δυσφήμισης λειτουργεί ως «φίμωτρο» στην ελευθερία του Τύπου.
«Υπάρχουν ένα σωρό τρόποι να αντιδράσουμε σε ένα δημοσίευμα που θεωρούμε κακόπιστο. Έναντι αυτών οι χειροπέδες από την αστυνομία δεν είναι λύση», ανέφερε ο Σπύρος Λυκούδης, καθώς το Ποτάμι έχει καταθέσει ανάλογη τροπολογία.
Υποκρισία καταλόγισε σε ΝΔ και ΔΗΣΥ ο Γιώργος Κατρούγκαλος, καλύπτοντας τον Πάνο Καμμένο, υποστηρίζοντας ότι δεν λειτούργησε αντίθετα με τη νομοθεσία.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε υποτίθεται στην εξουσία για να αλλάξει τα κακώς κείμενα. Η λογική μίας κυβέρνησης δεν είναι να ασκεί κριτική στην αντιπολίτευση αλλά να κυβερνά», σχολίασε ο Νίκος Δένδιας από τη ΝΔ.
«Ψευδεπίγραφο» χαρακτήρισε ο Παύλος Πολάκης το ενδιαφέρον της αντιπολίτευσης για την κατάργηση της διαδικασίας του αυτοφώρου στα εγκλήματα δια του Τύπου. Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας υποστήριξε ότι η αντιπολίτευση δεν έδειξε την ίδια ευαισθησία σε αντίστοιχες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα εκείνη του Κώστα Βαξεβάνη.
Παράλληλα, επιτέθηκε στη σύζυγο του Γιάννη Στουρνάρα, Λίνα Νικολοπούλου για τη μήνυση που κατέθεσε στον ίδιο και τον Ανδρέα Ξανθό. «Μέσα από το τάισμα του ΚΕΕΛΠΝΟ, έτρωγε και η κ. Στουρνάρα και μας έκανε μήνυση για απώλεια εσοδών, διότι απεντάξαμε το πρόγραμμα της από το ΕΣΠΑ και δεν προλάβαιναν να τα φάνε όλα», είπε.
Πηγή: cnn.gr