Ο Κορίνθιος γιατρός που... καταστράφηκε από ένα δελτίο Lotto

Το έχουμε πει όλοι μας. Και όχι μόνο μία φορά: «Α ρε και να κέρδιζα το λόττο…». Πρόσεχε τι εύχεσαι. Το να γίνει (η ευχή) κατάρα δεν είναι τόσο μακριά όσο εκ πρώτης όψεως φαίνεται. Ένα δίδαγμα, μια από τις πικρές αλήθειες της ζωής, που έρχεται να μας υπενθυμίσει ηχηρά μια ιστορία (καταστροφής) που έβγαλε στο φως η εφημερίδα «Απογευματινή» και η δημοσιογράφος Ρομίνα Ξύδα.

 

Έλληνας γιατρός. Στο Κιάτο Κορινθίας. Εξαιρετικά καταρτισμένος στο αντικείμενο του, επιστήμονας για τον οποίο μόνο καλά λόγια είχε να λέει η τοπική κοινωνία. Τόσο για τον επαγγελματισμό του όσο για την ανθρώπινη προσέγγισή του προς τους ασθενείς.

 

Η αφήγηση αλλάζει εντελώς μια (όχι και τόσο τελικά) ωραία πρωία. Σταμάτησε σε ένα προποτζίδικο να «ρίξει» ένα λόττο. Κοιτώντας την επομένη να τσεκάρει το δελτίο του, δεν μπορούσε να πιστέψει στην τύχη του. Εξάρι. Το λεγόμενο και χρυσό (εξάρι).

 

Να ξυπνάς από τη μία στιγμή στην άλλη με 3 εκατ. ευρώ στην τσέπη, αυτό δεν είναι το απόλυτο όνειρο; Δεδομένα τίποτα δεν είναι το ίδιο. Εσύ (που έχεις κερδίσει) δεν είσαι ο ίδιος. Έχει μπει στις μεταβλητές της καθημερινότητας ένας παράγοντας που επηρεάζει όλο το τελικό αποτέλεσμα σε καθοριστικό βαθμό: Τα λεφτά. Τα πολλά λεφτά…

 

Και είναι πάρα μα πάρα πολύ δύσκολο να το διαχειριστείς. Δεν είναι γαρ κάτι που έχτισες λίγο λίγο, άρα έμαθες και να το επεξεργάζεσαι, να το εκτιμάς, να το «νιώθεις». Τα χρήματα έχουν έρθει ουρανοκατέβατα και απαιτεί τεράστια πειθαρχία για να μην χάσεις το μέτρο.

 

Οι πιθανότητες μάλιστα δεν είναι υπέρ σου. Υπάρχουν αρκετές επιστημονικές έρευνες που δείχνουν πως σε ένα μεγάλο ποσοστό, όσοι κερδίζουν τεράστια ποσά σε λαχεία/λοταρίες και συναφή παίγνια, τα χάνουν.

 

Έτσι έγινε και στην περίπτωση του γιατρού από το Κιάτο, που αποκάλυψε η Απογευματινή. Γρήγορα παράτησε τη δουλειά του και πήρε την απόφαση να ασχοληθεί επιχειρηματικά με κάτι εντελώς διαφορετικό: Το real estate.

 

Δεν το ήξερε το αντικείμενο. Αλλά γνώρισε ανθρώπους που του πήραν τα μυαλά, που του έταξαν λαγούς με πετραχήλια και συνεταιρίστηκε μαζί τους. Την ίδια ώρα, άρχισε να ξοδεύει αφειδώς σε γλέντια και λοιπές πολυτελείς διασκεδάσεις. Χωρίς όριο, χωρίς φειδώ, χωρίς διάκριση μπροστά στο «κέφι» του.

 

Μέσα σε σχεδόν πέντε χρόνια, είχε ήδη χάσει μεγάλο μέρος των χρημάτων που είχε κερδίσει, αλλά συνέχισε να εμπιστεύεται τους λάθους ανθρώπους. Τις λάθος επιχειρηματικές ιδέες. Για να «ρεφάρει».

 

Ταυτόχρονα, πήρε ένα πολύ μεγάλο δάνειο και έχτισε ένα σπίτι απ’ αυτά που κατά κανόνα βλέπουμε στις επαύλεις του Hollywood – σίγουρα πολύ σπάνια στην ελληνική επαρχία. Χλιδή και πολυτέλεια σε υπερθετικό βαθμό σε ένα διώροφο κτίσμα που θάμπωνε με την ομορφιά και τον πλούτο που εξέπεμπε.

 

Όμως ήταν φανερό πως κάτι δεν πήγαινε καλά. Οι μάστορες που έκαναν τις εργασίες στο σπίτι δεν πληρώνονταν στην ώρα τους ή δεν πληρώνονταν, σκέτο. Σε μια μικρή κοινωνία τέτοια πράγματα δεν μένουν μυστικά. Πολλοί συνεπώς άρχισαν να «ψυλλιάζονται» πως ό,τι έλαμπε δεν ήταν χρυσός…

 

Κι ένα βράδυ, ξαφνικά, ο γιατρός και η οικογένειά του εξαφανίστηκαν από την πόλη. Ούτε δύο μήνες δεν είχαν προλάβει να μείνουν στο «παλάτι» τους. Τα άφησαν όλα κι έριξαν μαύρη πέτρα πίσω τους. Προφανώς υπήρχε λόγος σοβαρός που έφυγαν έτσι.

 

Τώρα τι ακριβώς, κανείς δεν μπορεί να ξέρει στα σίγουρα πέρα από τους άμεσα εμπλεκόμενους. Όταν όμως είναι στο παιχνίδι χρέη, υψηλά χρηματικά ποσά και σύμφωνα με ορισμένες φήμες και άνθρωποι της νύχτας, μπορούμε να υποθέσουμε αρκετά βάσιμα τι έγινε…

 

Το σπίτι αυτή τη στιγμή είναι ένα πολυτελές ερείπιο – αντιφατικό κι αν ακούγεται. Έχει λεηλατηθεί, έχει βανδαλιστεί. Από κόσμο που μπήκε μέσα είτε για να κλέψει είτε για να βγάλει το άχτι του – υπήρχαν και τέτοιοι.

 

Ο γιατρός ζει πλέον στην Αθήνα και παρότι κάποιες φορές δέχτηκε περίεργες επισκέψεις από ανθρώπους που του θυμίζουν πράγματα που θέλει να ξεχάσει, έχει φτιάξει ξανά τη ζωή του, επιστρέφοντας στο επάγγελμά του και όντας μάλιστα από τους κορυφαίους στην ειδικότητά του.

 

Αλλά, φανταζόμαστε, δεν θα περάσει ξανά ούτε απ’ έξω από προποτζίδικο, που λέει ο λόγος. Όλοι μας έχουμε ακούσει το σλόγκαν της γνωστής διαφήμισης «Κι αν σου κάτσει;» και έχουμε ονειρευτεί dolce vita, ταξίδια, σπίτια και αυτοκίνητα σε περίπτωση καταφατικής απάντησης.

 

Κάποιοι, όμως, το έζησαν αυτό στην πράξη. Και εύχονται να μην «είχε κάτσει ποτέ». Το είπαμε, το ξαναλέμε: Πρόσεχε τι εύχεσαι…

 

Γιατί ναι, είναι ψέμα πως τα λεφτά δεν φέρνουν την ευτυχία, το λέμε μεταξύ μας οι… φτωχοί για παρηγοριά. Αλλά τα πολλά λεφτά, αυτά ναι, πολύ συχνά αποδεικνύεται πως δεν οδηγούν στην ευτυχία – το ακριβώς αντίθετο. Ειδικά άμα έρχονται μια (όχι και τόσο τελικά) ωραία πρωία, εντελώς στα χαμένα ή μάλλον κερδισμένα…