Ο ισραηλινός στρατός εκκενώνει τη Ράφα, πρώτο βήμα της χερσαίας επίθεσης

Ο ισραηλινός στρατός προχωρά στην επιχείρηση εναντίον της Χαμάς στην πόλη, όπου βρίσκονται περισσότεροι από 1,5 εκατ. άμαχοι αφότου καταστράφηκαν τα σπίτια τους σε άλλες περιοχές.

 

Ζήτημα λίγων 24ώρων φαίνεται ότι είναι χερσαία επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στη Ράφα, καθώς σύμφωνα με το ραδιόφωνο των ενόπλων δυνάμεων, δόθηκε εντολή εκκένωσης της πόλης, του τελευταίου καταφυγίου για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες μέσα στη Λωρίδα της Γάζας.

 

Παρά τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας, ο ισραηλινός στρατός προχωρά στην επιχείρηση εναντίον της Χαμάς στην πόλη, όπου βρίσκονται περισσότεροι από 1,5 εκατ. άμαχοι αφότου καταστράφηκαν τα σπίτια τους. Στην ανακοίνωση αναφέρται ότι η απομάκρυνση περίπου 100.000 ανθρώπων από τα περίχωρα της πόλης προηγείται της «στρατιωτικής επίθεσης» και ότι οι Παλαιστίνιοι καλούνται να κινηθούν προς στρατόπεδα εκτοπισμένων στις περιοχές Χαν Γιούνις και Αλ-Μαουάσι.

 

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή

έξω από τη Ράφα 


Η ανακοίνωση ήρθε μία μέρα μετά την κατάρρευση των συνομιλιών για την εκεχειρία, αλλά και το «μαύρο» στο δίκτυο Al Jazeera.

 

Σε ανακοίνωση στο X, ο στρατός χαρακτηρισε την εκκένωση της ανατολικής Ράφας «προσωρινή», αναφέροντας ότι θα πραγματοποιηθεί σταδιακά.

 

«Σύμφωνα με την απόφαση της κυβέρνησης, η κατάσταση θα αξιολογείται διαρκώς και θα πραγματοποιηθεί σταδιακή μετακίνηση αμάχων στις καθορισμένες περιοχές στην ανατολική Ράφα, σε ανθρωπιστικές δομές. Οι εκκλήσεις για προσωρινή μετάβαση εκεί θα διαδοθούν μέσω φυλλαδίων, μηνυμάτων SMS, τηλεφωνικών κλήσεων και εκπομπών στα μέσα ενημέρωσης στα αραβικά».

 

Στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, αμφότερες οι εμπόλεμες πλευρές (Ισραήλ και Χαμάς) παρέμειναν αμετακίνητες σε κρίσιμες θέσεις, όπως είναι ο χρονικός ορίζοντας της παύσης πυρός. Η Χαμάς επανέλαβε το αίτημά της για τερματισμό του πολέμου με αντάλλαγμα την απελευθέρωση ομήρων, ενώ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο μόνιμης κατάπαυσής του πυρός. Επίσης, ο ισραηλινός στρατός είχε καταστήσει σαφές ότι, αν η Χαμάς δεν υποχωρούσε από τις θέσεις της, θα προχωρούσε στη χερσαία επιχείρηση στη Ράφα.

 

Το ισραηλινό σχέδιο

 

Ήδη από τα τέλη του περασμένου μήνα είχε έρθει στο φως το σχέδιο του Ισραήλ για τη Ράφα, σύμφωνα με το οποίο αρχικά οι ισραηλινές ένοπλες ομάδες θα απομακρύνουν του αμάχους από την πόλη της Ράφας, σε συντονισμό με τις ΗΠΑ, την Αίγυπτο και άλλες αραβικές χώρες. Μέρος αυτού του εξαθλιωμένου και λιμοκτονούντος πληθυσμού θα μεταφερθεί στη Χαν Γιούνις, η οποία πάντως είναι κατεστραμμένη στο μεγαλύτερο μέρος της, και σε άλλες πόλεις της Γάζας -όλες σχεδόν ισοπεδωμένες από τους βομβαρδισμούς και τις χερσαίες επιχειρήσεις. Στη συνέχεια, ο στρατός θα προχωρήσει σε «εκκαθάριση» της Ράφας από τις δυνάμεις της Χαμάς.

 

Οι τελευταίες εξελίξεις

 

Ας ρίξουμε μια ματιά στις εξελίξεις του τελευταίου 24ώρου στη Γάζα:

 

  • Σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa, ο αριθμός των νεκρών από τις ισραηλινές επιθέσεις στη Ράφα έχει αυξηθεί στους 22, εκ των οποίων οκτώ παιδιά, το ένα βρέφος έξι μηνών.
  • Ο τελευταίος γύρος διαπραγματεύσεων για κατάπαυση του πυρός ολοκληρώθηκε στο Κάιρο, αλλά παραμένουνοι κρίσιμες διαφορές μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. 
  • Η ισραηλινή αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο στα γραφεία του Al Jazeera στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, κατάσχοντας εξοπλισμό, αφού η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου αποφάσισε να κλείσει τις επιχειρήσεις του δικτύου.
  • Το Al Jazeera καταδίκασε την εντολή κλεισίματος, λέγοντας ότι θα προχωρήσει σε νομικές ενέργειες εναντίον της απόφασης αυτής.
  • Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι τρεις από τους στρατιώτες του σκοτώθηκαν σε επίθεση με ρουκέτα κοντά στο πέρασμα Καρέμ Αμπού Σαλέμ με τη Γάζα. Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς λέει ότι έβαλε εναντίον ισραηλινής στρατιωτικής βάσης κοντά. Η διάβαση είναι πλέον κλειστή για φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια.
  • Η Χεζμπολάχ του Λιβάνου ανέλαβε την ευθύνη για σειρά επιθέσεων σε ισραηλινές θέσεις.

 

Ράφα: Ισραηλινοί βομβαρδισμοί με δεκάδες νεκρούς, ανάμεσά τους παιδιά και βρέφη

 

Ισραηλινά τεθωρακισμένα οχήματα συγκεντρώνονται κατά μήκος του συνοριακού φράχτη με τη νότια Λωρίδα της Γάζας

 

Ισραηλινά τεθωρακισμένα οχήματα συγκεντρώνονται κατά μήκος του συνοριακού φράχτη με τη νότια Λωρίδα της Γάζας 

 

Ο ισραηλινός στρατός έχει αρχίσει να διατάζει τους Παλαιστίνιους που ζουν στις ανατολικές συνοικίες της πόλης Ράφα να εκκενώσουν την περιοχή, όπως αναφέρουν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης τη Δευτέρα, μετά από μια νύχτα έντονων ισραηλινών βομβαρδισμών στη Ράφα, κατά την οποία σκοτώθηκαν 22 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων οκτώ παιδιά και ένα ορφανό βρέφος επτά μηνών.

 

Το ραδιόφωνο του στρατού του Ισραήλ είπε ότι η διαταγή έρχεται πριν από μια «στρατιωτική επίθεση» και ότι οι Παλαιστίνιοι καλούνται να μετακινηθούν προς τους καταυλισμούς για τους εκτοπισμένους στις περιοχές Χαν Γιουνίς και Αλ Μαουάσι.

 

Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι τρεις στρατιώτες του σκοτώθηκαν σε επίθεση με ρουκέτες της Χαμάς στο πέρασμα Καρέμ Αμπού Σάλεμ μεταξύ της Γάζας και του Ισραήλ.

 

Στον Λίβανο, το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ότι ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν την κοιλάδα Μπεκάα στα ανατολικά της χώρας, τραυματίζοντας τουλάχιστον τρεις ανθρώπους, λίγες ώρες μετά από ένα άλλο πλήγμα που σκότωσε μια τετραμελή οικογένεια στα νότια.

 

Επτά μήνες μετά την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, το Ισραήλ δηλώνει ότι στη Ράφα έχουν καταφύγει χιλιάδες μαχητές της παλαιστινιακής οργάνωσης και τονίζει ότι δεν θα πετύχει τη νίκη αν δεν εισβάλει στην πόλη.

 

Ωστόσο στη Ράφα έχουν καταφύγει περισσότερο από 1,2 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι, με τη Δύση και τη γειτονική Αίγυπτο να εκφράζουν φόβους ότι μια ευρείας κλίμακας επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στην πόλη θα προκαλέσει μεγάλο αριθμό θυμάτων μεταξύ των αμάχων.

 

Αντιδράσεις κατά Ισραήλ

 

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι μια χερσαία επίθεση στη Ράφα θα «βάλει το τελευταίο καρφί στο φέρετρο» για τις επιχειρήσεις ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

 

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ δήλωσε: «Οποιαδήποτε χερσαία επιχείρηση θα σήμαινε περισσότερο πόνο και θάνατο» για περισσότερους από ένα εκατομμύριο εκτοπισμένους Παλαιστίνιους που βρίσκουν καταφύγιο στη Ράφα.

 

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν δήλωσε ότι θα ήταν «εντελώς απαράδεκτο» για το Ισραήλ να επιτεθεί στη Ράφα.

 

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών 26 κρατών μελών της ΕΕ κάλεσαν τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου να μην προχωρήσει στην επίθεση, λέγοντας ότι θα «επιδεινώσει μια ήδη καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση».

 

Ο Τζο Μπάιντεν και άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει κατά μιας επίθεσης στη Ράφα, με τον Αμερικανό πρόεδρο να φέρεται να έχει πει στον Νετανιάχου ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αντιταχθούν στην επίθεση, εκτός εάν υπάρξουν επαρκείς προβλέψεις για τη μετακίνηση και τη φροντίδα των Παλαιστινίων που βρίσκουν καταφύγιο εκεί.

 

Επίσης, πολλές οργανώσεις παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας έχουν προειδοποιήσει κατά μιας επίθεσης στη Ράφα, συμπεριλαμβανομένου του Νορβηγικού Συμβουλίου Προσφύγων, το οποίο δήλωσε ότι «θα επιδεινώσει βαθύτατα τα ήδη καταστροφικά επίπεδα αναγκών και την ανθρωπιστική κατάσταση έκτακτης ανάγκης για εκατομμύρια πολίτες που δεν έχουν πού να πάνε».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ