Νοσοκομεία: Νέες επιβαρύνσεις για ασθενείς από ιδιώτες γιατρούς. Οι παγίδες στις δημόσιες δομές - Κατακραυγή για το δώρο Γεωργιάδη στους ιδιώτες

Τι πρέπει να προσέχουν οι ασθενείς

 

Νέες επιβαρύνσεις περιμένουν τους Έλληνες ασθενείς μέσα στα δημόσια νοσοκομεία μετά τη ρύθμιση του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη να μπορούν να εργάζονται και ιδιώτες γιατροί μέσα στο ΕΣΥ.

 

Πρόκειται για τη ρύθμιση που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις μέσα και έξω από τη βουλή και η οποία προβλέπει ότι ιδιώτες γιατροί θα μπορούν να πραγματοποιούν μέσα στα δημόσια νοσοκομεία χειρουργικές επεμβάσεις αλλά και άλλες ιατρικές πράξεις, αξιοποιώντας μάλιστα το προσωπικό αλλά και τις υποδομές του δημόσιου συστήματος υγείας.

 

Να σημειωθεί ότι το επόμενο διάστημα αναμένεται να εκδοθεί υπουργική απόφαση από το υπουργείο Οικονομικών που θα ορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την εφαρμογή της νέας ρύθμισης, ενώ θα καθορίζει και τον ελεγκτικό μηχανισμό για να διαπιστώνεται εάν τηρείται ο νόμος.

 

Εικόνα από το νοσοκομείο του Ευαγγελισμού (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Εικόνα από το νοσοκομείο του Ευαγγελισμού


 

Πρόκειται πάντως για μια ρύθμιση του υπουργού Υγείας που για πρώτη φορά επιτρέπει ιδιώτες γιατρούς να εργάζονται μέσα στα δημόσια νοσοκομεία εισπράττοντας χρήματα από τους ασθενείς.

 

Σύμφωνα με την τροπολογία οι ιδιώτες γιατροί θα μπορούν να αξιοποιούν όλες τις υποδομές αλλά και να συνεργάζονται με το προσωπικό του ΕΣΥ, το οποίο όμως θα πρέπει να αμείβουν. Αντίστοιχες αμοιβές θα πρέπει να δίνουν και στο νοσοκομείο ώστε να καλύπτονται τα έξοδα των επεμβάσεων και των άλλων ιατρικών πράξεων.

 

Να σημειωθεί ότι όλο το κόστος των επεμβάσεων θα το καταβάλουν οι πάσχοντες.

 

Τα επιχειρήματα της κυβέρνησης

 

Τα επιχειρήματα του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη για να εισέλθουν οι ιδιώτες γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία είναι ότι σήμερα υπάρχει έλλειψη προσωπικού, ένα φαινόμενο που ισχύει σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπως τονίζει. Για τον λόγο αυτό ο ίδιος επιχειρεί να κάνει το δημόσιο και το ιδιωτικό σύστημα να συνεργαστούν, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες σε υγειονομικό προσωπικό.

 

Ταυτόχρονα ισχυρίζεται ότι μπορεί με τον τρόπο αυτό το νοσηλευτικό και το υπόλοιπο υγειονομικό προσωπικό να εισπράττει περισσότερα χρήματα συνεργαζόμενο με τον ιδιώτη γιατρό που μπορεί να πραγματοποιεί ένα χειρουργείο μέσα στο ΕΣΥ.

 

Παράλληλα ο Άδωνις Γεωργιάδης υποστηρίζει ότι με την είσοδο των ιδιωτών στα δημόσια νοσοκομεία θα εξυπηρετηθούν οι Έλληνες ασθενείς, αφού θα μπορούν να βρουν πλέον γιατρούς για να τους χειρουργήσουν.

 

Οι παγίδες για τους ασθενείς

 

Όμως αυτό που παραλείπει να τονίσει ο υπουργός Υγείας είναι ότι οι ιδιώτες γιατροί που θα πραγματοποιούν χειρουργικές πράξεις μέσα στο ΕΣΥ, θα επιβαρύνουν τις τσέπες των ασθενών. Με το επιχείρημα ότι υπάρχει μεγάλη αναμονή στα πρωινά δωρεάν χειρουργεία, θα μπορούν να κάνουν επεμβάσεις το απόγευμα εκτός τακτικού ωραρίου, από ιδιώτες γιατρούς τους οποίους όμως θα αμείβουν με χρήματα από την τσέπη τους.

 

Κάτι που άλλωστε ισχύει και στα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή τα οποία επίσης πληρώνουν οι πάσχοντες, απλά η διαφορά είναι ότι στα απογευματινά χειρουργεία που έχουν θεσμοθετηθεί τις επεμβάσεις τις πραγματοποιούν γιατροί του δημοσίου.

 

Αντίστοιχες παγίδες θα υπάρχουν ειδικά για τους κατοίκους των απομακρυσμένων περιοχών και των νησιών όπου το ιατρικό προσωπικό είναι λιγοστό και δεν καλύπτονται ούτε οι βασικές ανάγκες. Στις περιπτώσεις αυτές ιδιώτες γιατροί θα μπαίνουν στα δημόσια νοσοκομεία και λόγω της έλλειψης διαθεσιμότητας άλλων γιατρών, οι πολίτες θα είναι αναγκασμένοι και πάλι να καταβάλουν τη δαπάνη με δικά τους χρήματα για μία επέμβαση.

 

Δήμητρα Ευθυμιάδου

 

 

Κατακραυγή για το δώρο Γεωργιάδη στους ιδιώτες

 

adonis

Στον κόσμο του ο Αδ. Γεωργιάδης μίλησε για... ιστορική πράξη συμφιλίωσης μεταξύ δημοσίων και ιδιωτών γιατρών

 

Βουλή: σφοδρή επίθεση από την αντιπολίτευση για την τροπολογία που επιτρέπει σε ιδιώτες να εκτελούν ιατρικές πράξεις στα δημόσια νοσοκομεία.

 

Παρά την κατακραυγή της αντιπολίτευσης, που σύσσωμη κατήγγειλε την κυβέρνηση για ακόμη ένα «άλμα» προς την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, πέρασε τελικά στη Βουλή λόγω της πλειοψηφίας η ρύθμιση που δίνει «ελευθέρας» σε ιδιώτες γιατρούς να εκτελούν ιατρικές πράξεις στα δημόσια νοσοκομεία.

 

Η συγκεκριμένη διάταξη ενσωματώθηκε με τη μορφή τροπολογίας στο προτελευταίο (άσχετο) νομοσχέδιο που προγραμματίστηκε να ψηφιστεί πριν από τις διακοπές του Πάσχα, προκαλώντας εκ νέου θυελλώδεις αντιδράσεις στην Ολομέλεια.

 

Υπενθυμίζεται ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε επιχειρήσει να την εισαγάγει «λαθραία» με τη μορφή νομοτεχνικής βελτίωσης σε νομοσχέδιο για το ΕΣΥ (στις 12 Απριλίου) αλλά την απέσυρε, καθώς όλες οι πτέρυγες αντέδρασαν ακαριαία μιλώντας για «ύπουλη» πρακτική που αντίκειται στους κοινοβουλευτικούς κανόνες. Η κυβέρνηση ωστόσο επανέφερε τη ρύθμιση με μεταμεσονύκτια τροπολογία την περασμένη Παρασκευή και όχι με άρθρο σε σχετικό νομοσχέδιο, προκειμένου να αποφύγει, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των κομμάτων, τη διαβούλευση με την αντιπολίτευση και τους αρμόδιους φορείς, όπως και την έκθεση του ΓΛΚ και τη γνωμοδότηση της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής.

 

Ετσι οι διαμαρτυρίες κλιμακώθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας, με τον Αδωνι Γεωργιάδη -ο οποίος, σημειώνεται, είχε χθες νέο «γύρο» στην κόντρα του με τον Π. Πολάκη- να προκαλεί ακόμη περισσότερο αντί να απαντήσει επί της ουσίας για τη σπουδή της κυβέρνησης ως προς τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία: «Πρόκειται για ιστορική πράξη συμφιλίωσης μεταξύ δημοσίων και ιδιωτών γιατρών, χτίζουμε μεταξύ τους σχέσεις ισοτιμίας, ισονομίας και συνεργασίας επ’ ωφελεία των ασθενών!» δήλωσε αφήνοντας τις πτέρυγες με το στόμα ανοιχτό.

 

Οπως ήταν αναμενόμενο το ζήτημα οδήγησε τους πολιτικούς αρχηγούς στη Βουλή, προκειμένου να καταδικάσουν την κυβερνητική πολιτική που επιδιώκει, όπως είπαν, να αποτελειώσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας παραδίδοντάς το βορά στα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων που νέμονται τον χώρο των ιδιωτικών υπηρεσιών.

 

«Είστε το συνώνυμο του χαρατσιού», είπε ο Σ. Φάμελλος στον υπουργό Υγείας. Ενσταση αντισυνταγματικότητας κατέθεσε ο Ν. Ανδρουλάκης. Καταστροφική χαρακτήρισε την κυβερνητική πολιτική ο Αλ. Χαρίτσης 

 

«Επιχειρείτε την πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ ώστε να μην υπάρχει τίποτα που να μοιάζει με το δημόσιο σύστημα υγείας που έχουν ανάγκη οι πολίτες αυτής της χώρας» δήλωσε ο Σωκράτης Φάμελλος, κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως «ρημάζει» την κοινωνία μεγαλώνοντας διαρκώς τις ανισότητες.

 

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. κατηγόρησε την κυβέρνηση πως έφερε «λαθραία» τη ρύθμιση, ενώ κατήγγειλε προσωπικά τον υπουργό Υγείας για τα «χαράτσια» που έχουν επιβληθεί. «Είστε το συνώνυμο του χαρατσιού. Χαράτσι για ακτινοδιαγνωστικές και μικροβιολογικές εξετάσεις, για εμβόλια, για απογευματινά χειρουργεία, για προσωπικό γιατρό… Ετσι όπως τα καταφέρνετε θα κάνετε τον πολίτη να πληρώνει σε κάθε πόρτα που περνάει μέσα σε δημόσιο νοσοκομείο ή σε Κέντρο Υγείας…» είπε.

 

Ο κ. Φάμελλος μίλησε για «πλήρη ιδιωτικοποίηση» του ΕΣΥ, τονίζοντας εκ νέου ότι λίγους μήνες μετά την επιστροφή του Αδ. Γεωργιάδη στον «τόπο του εγκλήματος» δεν υπάρχει τίποτα πλέον που να μοιάζει με το δημόσιο σύστημα που έχουν ανάγκη οι πολίτες της χώρες. «Κάνετε ό,τι μπορείτε για να αποδυναμώσετε το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αντί να αξιοποιήσετε τους πόρους της Ε.Ε., το μόνο που κάνετε είναι να βάζετε τον πολίτη να πληρώνει καταργώντας κάθε έννοια του ΕΣΥ».

 

«Τριάντα χρόνια μετά τον θάνατο του δημιουργού του ΕΣΥ, Γιώργου Γεννηματά, η κυβέρνηση μας γυρίζει πριν από τη δεκαετία του ‘80, καταργώντας στην ουσία τις δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες υγείας» δήλωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ -που σημειώνεται ότι κατέθεσε ένσταση αντισυνταγματικότητας στην έναρξη της χθεσινής διαδικασίας- αναφέρθηκε σε κατάπτυστη και προκλητική ρύθμιση που καταδεικνύει, όπως είπε, την «πυξίδα» της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας προς όφελος των ολιγοπωλίων.

 

«Γιατί τέτοια βιασύνη και επιμονή;» διερωτήθηκε ο κ. Ανδρουλάκης –χωρίς να λάβει απάντηση. «Τι σας πιέζει τόσο πολύ; Τόσο πολύ βιάζονται τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα που θέλετε να εξυπηρετήσετε;» Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατήγγειλε την κυβέρνηση πως αντιμετωπίζει τη δημόσια υγεία μόνο ως «υποδομές» για να γίνονται όλα ιδιωτικά και πως υπηρετεί τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και στον χώρο της υγείας. «Δεν θα επιτρέψουμε στη Νέα Δημοκρατία να την κάνει πολύτιμο εμπόρευμα για λίγους επιχειρηματίες στην Ελλάδα…» κατέληξε.

 

«Φαίνεται πως τα απογευματινά χειρουργεία ήταν μόνο η αρχή για την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του ΕΣΥ» δήλωσε ο επικεφαλής της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, σχολιάζοντας πως η κυβέρνηση βρήκε τη μαγική λύση ώστε οι ιδιώτες γιατροί να χρησιμοποιούν το ΕΣΥ για να κερδίζουν στην πλάτη των ασθενών. «Το μάρμαρο και πάλι θα το πληρώνουν οι πολίτες. Ακόμη και το ύψιστο αγαθό, που είναι η υγεία, αντιμετωπίζεται αποκλειστικά και μόνο με όρους αγοράς» είπε, καταγγέλλοντας την «καταστροφική» πολιτική της κυβέρνησης.

 

Τι προβλέπει η τροπολογία

 

Η τροπολογία με τίτλο «Συνεργασία ιδιωτών ιατρών με νοσοκομεία του δημόσιου συστήματος Υγείας» προβλέπει ιδιώτες γιατροί όλων των ειδικοτήτων να μπορούν να συνεργάζονται με νοσοκομεία του δημόσιου συστήματος Υγείας για την πραγματοποίηση ιατρικών πράξεων, συμμετέχοντας στη λειτουργία εξωτερικών ιατρείων, στη διενέργεια διαγνωστικών, θεραπευτικών και επεμβατικών πράξεων πέραν του τακτικού ωραρίου και να διενεργούν χειρουργικές επεμβάσεις ή άλλες επεμβατικές πράξεις που απαιτούν παραμονή στο νοσοκομείο πέραν της ημερήσιας νοσηλείας.

 

Οι ιδιώτες γιατροί, σύμφωνα με την τροπολογία, θα μπορούν να χρησιμοποιούν, έναντι αποζημίωσης του νοσοκομείου, τις υποδομές και τον εξοπλισμό του, και δύνανται να συνεργάζονται με το ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό αυτού, χωρίς να διαταράσσεται (;) η εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου. Οι ιδιώτες γιατροί υποχρεούνται να καλύπτουν τις κάθε είδους δαπάνες του νοσοκομείου, που προκύπτουν από τη συμμετοχή τους σε αυτό, ιδίως λειτουργικές δαπάνες και δαπάνες αποδοχών και κάθε είδους αποζημιώσεις τού πάσης φύσεως προσωπικού.

 

Για να γίνει αυτό απαιτούνται άδεια από τον διοικητή του νοσοκομείου, ύστερα από αίτηση του γιατρού, και εισήγηση του διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας.

 

Τους όρους και τις προϋποθέσεις για διάφορα ζητήματα θα καθορίσουν με κοινή υπουργική απόφαση οι υπουργοί Οικονομίας και Υγείας. Μεταξύ αυτών είναι τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των συνεργαζόμενων μερών, η διαδικασία χορήγησης της σχετικής άδειας, η διαδικασία και οι λόγοι ανάκλησης αυτής, τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι ιδιώτες γιατροί, οι όροι χρήσης των υποδομών και του εξοπλισμού του εκάστοτε νοσοκομείου, οι όροι συνεργασίας με το προσωπικό, η ανάληψη της υποχρέωσης των ιδιωτών γιατρών για την αποζημίωση του νοσοκομείου σχετικά με τη χρήση των υποδομών, του εξοπλισμού και των πάσης φύσεως δαπανών αποζημίωσης του προσωπικού του, η διαδικασία, ο τρόπος και ο χρόνος καταβολής της αποζημίωσης, η διαδικασία και τα όργανα ελέγχου της ορθής εκτέλεσης της συνεργασίας, οι κυρώσεις, καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εφαρμογή.

 

Έλενα Βαρίνου

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ